Zeilschip de Tres Hombres brengt 7 ton cacao

Zeilschip de Tres Hombres brengt 7 ton cacao
12/05/2017 koffieTcacao
In cacao, product
Zeilschip de Tres Hombres - cacao lossen

Het is de schippers van zeilschip de Tres Hombres weer gelukt. Na bijna 10.000 nautische mijlen over de Atlantische Oceaan is het motorloze zeilschip bijna terug in Nederland. Aan boord van de Tres Hombres ligt de nieuwe cacao oogst uit de Dominicaanse Republiek.

Cacaobonen lossen met handkracht

Bij lokale cacaoboeren heeft Chocolatemakers 7 ton cacao ingekocht. Genoeg voor 100.000 ‘Tres Hombres’ chocoladerepen die overal in Nederland te koop zijn.
Het zeilschip de Tres Hombres wordt zaterdag 20 mei aan de IJkade/Aambeeldstraat bij Hotel de Goudfazant & Hangar Amsterdam gelost zoals we dat van vroegere tijden kennen: met handkracht! Wanneer de cacaobalen (100 zakken van 70 kilo) zijn gelost, gaan ze per bakfiets en andere duurzame vervoermiddelen naar de nabijgelegen fabriek van Chocolatemakers. Iedereen is welkom om te helpen!

Programma zaterdag 20 mei:
13:00   aankomst zeilschip de Tres Hombres
14:00   hijsen, sjouwen, lopen en vervoeren naar de fabriek
17:00   einde van het lossen van de Tres Hombres

Zeilschip de Tres hombres - lossen cacao

Struviet voor vruchtbare grond

De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden in het westen opgegeten. Hierdoor komen ze niet meer terug naar waar ze vandaan komen. Chocolatemakers heeft met hulp van de Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres een uniek plan bedacht. Als het schip richting de Dominicaanse Republiek afvaart, wordt het volgeladen met struviet (fosfaat) uit Nederlands afvalwater. Door dit terug te brengen naar de cacaoplantages kan het daar weer als voedingsrijke grondstof gebruikt worden

Het eerste gedeelte van het bijzondere plan is geslaagd! 6 maanden geleden heeft zeilschip de Tres Hombres het struviet succesvol gelost op de Dominicaanse Republiek. Zodra het regenseizoen voorbij is gaan de veldproeven beginnen. Daarna hopen ze door wetenschappelijk onderzoek vast te kunnen stellen dat er verbetering komt in de opbrengst van de cacaoplantages. Dit gebeurt onder leiding van bodemwetenschappers.
Rodney Nikkels van Chocolatemakers is trots: “Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig. Nederlands struviet gaat een verschil maken voor de Dominicaanse cacaoboer. Daar ben ik van overtuigd”.

Zeilschip de Tres Hombres - op zee

Het zeilend vrachtschip Tres Hombres                                                                                                                                

De 32 meter lange schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Zij onderhoudt een duurzame vrachtdienst tussen Europa, de Atlantische eilanden, het Caraïbisch gebied en Amerika. Naast een vrachtcapaciteit van 35 ton, heeft ze accommodatie voor 5 crew & 10 leerlingen of trainees.

Chocolatemakers                                                                                                                                                                                                    

Chocolatemakers is een ambachtelijke ‘bean to bar’ chocoladefabriek in Amsterdam. Sinds 2011 maken initiatiefnemers Rodney en Enver èchte chocolade, waarbij ze van boon tot reep alles zelf doen. Het Amsterdamse Chocoladebedrijf heeft elke schakel in de keten zelf in de hand. Ze kopen hoge kwaliteit biologisch cacao in direct bij de boeren voor een goede, eerlijke prijs. Ook branden ze zelf én nemen daar de tijd voor. Chocolatemakers laat door bijzondere repen en projecten zien hoe chocolade anders en duurzaam gemaakt kan worden. Eerlijk, stoer en biologisch.  

Zeilschip de Tres Hombres - chocolatemakers

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X