World of Coffee 2016

World of Coffee 2016
27/06/2016 koffieTcacao
In koffie

Het waren vijf intense dagen tijdens de World of Coffee 2016 in Dublin. Hier dé ultieme terugblik!

Van 21 t/m 25 juni was Dublin het toneel van de World of Coffee 2016. Hier in de Ierse hoofdstad grepen koffie-experts naar de microfoon tijdens het Re:co specialty coffee symposium, presenteerden koffiemerken hun laatste vernuften op de trade show en werd er op hoog niveau koffiegezet tijdens het World Barista Championship, de World Brewers Cup en het World Aeropress Championship.

World Barista Championship

Dit wereldkampioenschap telt de meeste deelnemers ooit. Maar liefst 62 landen strijden mee om de eerste prijs. Verdeeld over twee dagen bereidden de 62 barista’s drie espresso’s, drie melkkoffie’s en drie signature drinks binnen een tijdspan van vijftien minuten. De Belgisch kampioen Mangooo van Cuperus en Nederlands kampioen Lex Wenneker van ESW mogen beiden aantreden op dag twee.

WBC_ronde 1

Vierentwintig uur, 744 drankjes en vele Twitter-updates later leren we dat het avontuur voor Mangooo met zijn gele Catuai uit Honduras helaas eindigt, maar dat Lex met 456.5 punten zich als één van de twaalf barista’s heeft geplaatst voor de halve finale de volgende dag. Naast zijn signature beverage met daarin granaatappel, muscat-druiven, vlierbloesem en peer, ontvangt hij complimenten voor zijn strak gestreken witte overhemd en muziekkeuze ;-).

Halve finale 

Op vrijdag 24 juni maken in totaal twaalf barista’s zich op voor de halve finale van het World Barista Championship, waarbij slechts de helft werkelijk de finale zal bereiken.

Lex mag als laatste aantreden. Hij oogt relaxed, goed georganiseerd. Zijn lucky beans heeft Lex in Colombia op de plantage Cafe Granja La Esperanza  gevonden, waar meerdere variëteiten groeien. In zijn routine wil de Nederlandse baristakampioen de verschillen tussen deze variëteiten, die in hetzelfde seizoen waren geoogst en volgens dezelfde methoden waren bewerkt, benadrukken. Naast zijn drie ‘verplichte’ koffies – een Sudan Rume, Natural Geisha en Pacamara – serveert Lex de jury de drie variëteiten ook als filterkoffie.

Met deze bijzondere routine verovert hij een plek in de finale waar hij het moet opnemen tegen de kampioenen uit Taiwan, Japan, Canada, USA en Frankrijk.

1

Finale

Na dag vol spanning, sensatie en creatieve presentatie wint Berg Wu van Simple Kaffe uit Taiwan zaterdag 25 juni de finale van het World Barista Champion 2016. Hij blaast de jury omver met een gewassen Geisha koffie van Finca Deborah uit Panama met rijke citrustonen. Berg Wu is de zeventiende koffieprofessional die zich World Barista Champion mag noemen, sinds de start van de internationale koffiecompetitie in 2000.

Berg-Wu-Simple-Kaffa-Taiwan-01-1024x683

Onze Lex pakt de zesde plek. Een geweldige prestatie, waarover nog lang zal worden nagepraat! Bekijk hier Lex Wenneker’s semi-finale run.

Lex-Wenneker-Espresso-Service-West-The-Netherlands-03-1024x683

1 Berg Wu, Simple Kaffa / Taiwan
2 Yoshikazu Iwase, REC COFFEE(レックコーヒー) / Japan
3 Ben Put, Monogram Coffee / Canada
4 Lem Butler, Counter Culture Coffee / USA
5 Charlotte Malaval, Ditta Artigianale / Frankrijk
6 Lex Wenneker, ESW / Nederland

Lees hier het live-verslag van de finale.

World Brewers Cup

Wie zet de beste, lekkerste en meest creatieve filterkoffie? Tijdens de World Brewers Cup 2016 gingen 36 brew champions die uitdaging aan. Zowel Rob Kerkhoff, mede-eigenaar van KEEN Coffee die Nederland vertegenwoordigt en de Belgische Laura de Boeck van Or Coffee Roasters komen op de tweede dag in actie.

Rob-Kerkhoff-Keen-Coffee-The-Netherlands-1024x682

Rob vertrouwt op een El Diamante, een koffie van de Cafe de Altura de San Ramon plantage en de Phoenix 70. Bekijk hier de run van Rob. Hij eindigt op de achtste plek en haalt daarmee net niet de finale. Ook Laura lukt het niet om met haar gewassen Bourbon koffie uit de Nyamwenda regio in Rwanda tot de finale door te dringen. Klik hier voor de recepten van alle brewers.

Uiteindelijk is het de Japanse Tetsu Kasuya van Coffee Factory, die er met het goud in de World Brewers Cup 2016 vandoor gaat!

WBRC-Finals-Dennis-0394-1024x563

Dit zijn de top zes brewers van de wereld:

1. Tetsu Kasuya, Coffee Factory, Japan
2. Mikaela Wallgren, The Coffee Collective, Finland
3. Chad Wang, Jascaffee China, Taiwan
4. Benny Wong, The Cupping Room, Hong Kong
5. Todd Goldsworthy, Klatch Coffee, USA
6. Odd-Steinar Tøllefsen, Supreme Roastworks AS, Norway

Bekijk hier alle runs van WBrC terug.

World Aeropress Championship

En dan was daar ook nog het World Aeropress Championship 2016 dat donderdag 23 juni plaatsvond in WigWam bar on Abbey Street. Het is een spectaculaire avond waarbij Nederland wederom schittert met Edward Beumer van Trakteren Koffie die de vierde plek bemachtigt. Het goud gaat naar Filip Kucharczyk van Cafe Targowa uit Polen, het zilver naar Jerome Dittmar uit Frankrijk en het brons naar Hugo Sousa Rocco van Moka Clube uit Brazilië.

www.worldcoffeeevents.org

Foto’s: Sprudge 

X
1 Shares
Share1
Pin