Merijn Gijsbers strijdt op World Barista Championship 2017

Merijn Gijsbers strijdt op World Barista Championship 2017
02/11/2017 koffieTcacao
Merijn Gijsbers World Barista Championship 2017

Nog één week te gaan voordat het World Barista Championship 2017 van start gaat in Seoul. Dit jaar is Nederlands baristakampioen Merijn Gijsbers afgereisd naar Zuid Korea in de strijd om de wereldtitel. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Lex Wenneker, die vorig jaar in Dublin een zesde plek wist te bemachtigen, een uitzonderlijk goede prestatie. Zal het Merijn Gijsbers ook lukken om dit jaar op het internationale toneel  hoge ogen te gooien?

Dit jaar strijden de zestig beste internationale barista’s tijdens het World Barista Championship 2017 om de titel in Seoul. Voor het eerst kunnen de barista’s dit jaar kiezen uit negen verschillende tafelopstellingen. Daarbij is het ook mogelijk een specifieke temperatuur aan te vragen, waarop de Victoria Arduino Eagle espressomachines wordt afgesteld. World Coffee Events kondigden deze veranderingen eerder dit jaar aan om deelnemers meer controle op hun routine te gunnen.

Merijn Gijsbers betreedt op vrijdag 10 november om 15:39 uur (lokale tijd) voor het eerst het World Barista Championship 2017 podium. Hij wordt bijgestaan door zijn ‘team’ met daarin onder andere meervoudig Nederlands latte art kampioen én sinds maart ook regerend Nederlands Cup Tasters kampioen Esther Maasdam en Ben Morrow van Manhattan Coffee Roasters.

Merijn Gijsbers World Barista Championship 2017

Foto: Joey Rietveld

5 vragen aan Nederlands baristakampioen Merijn Gijsbers

Hoe en waarom ben je barista geworden?
“Ik ben opgegroeid in de horeca, dus koffie was altijd een hot topic thuis. Hoewel ik dacht heel goed koffie te kunnen zetten, bleek later dat ik nog veel te leren had. Voor mijn afstudeerstage van de Hogere Hotelschool ben ik via-via bij een koffiebranderij in Turijn terecht gekomen. Het was met name in de branderij, de kwaliteitscontrole en het trainingscentrum waar mijn passie voor koffie echt werd aangewakkerd. Nu train ik startende barista’s, bereid ik koffies op beurzen en evenementen, word ik ingehuurd als koffieconsultant en bereid ik me intensief voor op mijn deelname aan de baristakampioenschappen.”

Waarom worden er baristakampioenschappen georganiseerd?

“Het doel van het baristakampioenschap is om specialty coffee nog verder te verbeteren. Door elkaar uit te dagen in een wedstrijd worden barista’s geprikkeld om hun creativiteit ten volste te benutten. Hierdoor worden er nieuwe koffie’s, technieken en recepten gepresenteerd. Van deze nieuwe kennis profiteren niet alleen de barista’s, maar ook bijvoorbeeld koffieproducten en machinefabrikanten. Daarnaast kan het ook bewustzijn teweegbrengen over bijvoorbeeld de duurzaamheid van koffie en leefomstandigheden van de koffieboeren.”

Wat betekent deelname aan een baristakampioenschap voor jou?
“Al vanaf het begin van mijn koffiecarrière kijk ik op tegen de ‘superhelden’, die met veel passie een koffie serveren die ook nog eens heel bijzonder smaakt. Online keek ik toen naar video’s van de routines van internationale barista’s op wereldkampioenschappen. Ik realiseerde mij dat ik nog niet voldoende kennis en ervaring had om mee te doen, en dat je die alleen kunt krijgen door heel veel te oefenen, te studeren en te leren van andere barista’s. En nog steeds leer ik bij. Dat maakt het zo leuk. Aan het einde van de dag wil ik winnen, maar tegelijkertijd zijn alle kennis, ervaring en vriendschappen die je tijdens zo’n wedstrijd opdoet, onbetaalbaar.”

Hoe win je zo’n kampioenschap?

“Op de eerste plaats door te zorgen dat je de regels goed kent. Het blijft tenslotte een wedstrijd en zonder kaders is het lastig om een objectief oordeel te kunnen vellen. Simpel gezegd serveer je binnen vijftien minuten twaalf koffie’s aan de jury; vier espresso’s, vier melkkoffies en vier ‘signature drinks’, een zelfbedacht drankje waarin meerdere non-alcoholische ingrediënten zijn verwerkt die uiteindelijk de koffie versterken. Er komt veel onderzoek bij kijken en vooral heel veel trainen!”

Hoe heb je de winst in het Nederlands baristakampioenschap gepakt?
“Mijn verhaal ging over de rol van suikers in de hele productieketen van koffie, van de plant tot aan de koffie in je kop. De koffie, een gewassen Panama Geisha, die ik gebruikte sloot hier goed op aan. Daarnaast heb ik heel erg mijn best gedaan om de jury een comfortabel gevoel te geven. Gastvrijheid is tenslotte een van de belangrijkste onderdelen van het baristavak.”


Merijn Gijsbers wint Dutch Barista Championship 2017


 

Merijn Gijsbers baristakampioenschap

Foto: Joey Rietveld

Volg Merijn!

Tijdens het World Barista Championship 2017 in Seoul is er een livestream waarop alle presentaties te volgen zijn. Merijn zelf volg je via Instagram, Twitter en via Facebook.

World Barista Championship 2017

Aan het World Barista Championship 2017, waarvan de eerste editie in 2000 plaatsvond, doen meer dan zestig landen mee. Vorig jaar werd het World Barista Championship gewonnen door Berg Wu uit Taiwan. Lex Wenneker bemachtigde in Dublin de zesde plaats, een uitzonderlijk goede prestatie. In 2018 zal de internationale top afreizen naar Amsterdam voor het wereldkampioenschap.

X
1 Shares
Share1
Pin