White Label Coffee | Amsterdam

White Label Coffee | Amsterdam
02/02/2020 koffieTcacao

White Label Coffee speelde zich afgelopen maart tijdens The Amsterdam Coffee Festival in de kijker als de allereerste winnaar van de Roast Masters competitie. In het industriegebouw De School in Amsterdam, bekend van de gelijknamige nachtclub, zijn de winnaars Wouter Andeweg, Halil Turan en Sebas Geistdorfer dagelijks op zoek naar de perfecte branding. Om koffie goed te kunnen branden, moet je die ook goed kunnen zetten, vindt het drietal. En dus draaien ze wekelijks twee shifts in de koffiezaak aan de Jan Evertsenstraat, op slechts vijf minuten afstand van de branderij. In 2013 openden eigenaren Elmar Oomkes en Francesco Grassotti daar koffiezaak white label. 

Pure zetwijze

Het Amsterdamse ontwerpbureau Space Encounters creëerde met hoogteverschillen een knus café met verschillende zithoeken. Op het hoogste punt van de zaak bevindt zich de houten bar met daarop de Kees van der Westen Spirit espressomachine. Omdat het hier om koffie draait, voert white label geen lunchkaart. “Ons eten ondersteunt wat we doen met koffie.” De keuze bestaat uit zelfgemaakte appeltaart, dadelvijgentaart, bananenbrood of yoghurt met granola. Ook de zetwijze van koffie houdt white label zo puur mogelijk. “We streven naar de hoogste kwaliteit en consistentie. We zetten filter niet met de hand, maar met een geautomatiseerd filtersysteem. Zo is de rol van de barista beperkt en blijf je dichter bij de smaak van de gebrande koffie zelf.”


OM KOFFIE GOED TE KUNNEN BRANDEN, MOET JE HET OOK GOED KUNNEN ZETTEN.

white label
white label coffee

Kennis Delen

Vanaf het begin was het doel van oprichters Elmar en Francesco meer openheid in de koffiewereld te brengen. De drie brandmeesters staan achter dat idee: “Veel branders houden hun kennis liever geheim. Wij zijn van mening dat je door kennis te delen verder komt”, vertelt Wouter. Elke dinsdagochtend staat de deur van white label voor iedereen open voor een cupping. Op woensdag cuppen de branders alleen met elkaar. “We zijn heel kritisch; zo houden we elkaar scherp.” Sinds een aantal maanden branden de mannen enkel nog omniroast, geschikt voor zowel espresso als filter.

White Label Coffee
Jan Evertsenstraat 136
Amsterdam


Espressomachine: Kees van der Westen Spirit
Molen: Mahlkönig EK43
Koffie: white label coffee, momenteel uit Rwanda, Myanmar, Ethiopië, Colombia, Brazilië en Guatamala
Branders: Giessen W6 en W30
Melk: MOMA
Havermelk: Oatly
Thee: Monkey Chief

Tekst Marlon Velvis, Fotografie Francois Luxembourg


Meer leuke zaken in Amsterdam ontdekken? Lees dan ook het artikel 5x koffie hotspots Amsterdam hieronder.

Wil je meer gespots lezen in koffieTcacao magazine?

5x nieuwe koffie hotspots | Amsterdam

fotografie Ingrid Hofstra

Lees hier

T's theebar | Amsterdam

T's

Lees hier 

Public Space | Amsterdam

public space

Lees hier

0 Shares
Share
Pin