Wat is een praline?

Wat is een praline?
17/01/2021 koffieTcacao
In cacao
praline

BELGISCHE CHOCOLADE IS SINDS VORIGE EEUW WERELDWIJD EEN BEGRIP, MET DE BEKENDSTE BELGISCHE UITVINDING: DE PRALINE. MAAR WAT IS EEN PRALINE NU PRECIES?

De uitvinding van de praline wordt toegekend aan Jean Neuhaus, een afstammeling van de beroemde familie Casanova. Als de familie van Noord-Italië naar Zwitserland emigreert, veranderen ze hun naam naar Neuhaus om sneller te integreren. In 1857 verhuist vader Jean Neuhaus van Zwitserland naar Brussel en opent met zijn zwager een apotheek in de chique Koninginnegalerij. Om de smaak van medicijnen aangenamer te maken, omhult hij ze in een laagje chocolade. Jean runt de apotheek met zijn zoon Frédéric als ze hem in 1895 omdopen tot een Confiserie et Chocolaterie

Van luxeproduct tot lekkernij voor de arbeider 

Net als in de rest van Europa, werd chocolade in België geïntroduceerd door hoge functionarissen, aristocraten en geestelijken. Het was echt een luxeproduct. De oudste vermelding van chocolade in België dateert van 1635. Uit een factuur aan de Abdij van Boudelo (voorheen Baudeloo-abdij) in Gent blijkt dat zij chocolade kochten.

pralinesUit verschillende geschriften blijkt dat cacao in de 18e eeuw meer en meer een plek inneemt in de Belgische cultuur. Zo is er bijvoorbeeld een Antwerpse kroniek dat beschrijft hoe de Schelde in 1717 was bevroren en er kraampjes op het ijs stonden met koffie, bier, wijn en chocolade. Vlaamse kookboeken uit die periode spreken over cacao als een aromatiserend ingrediënt.

In 1840 exporteerde België zo’n vijfhonderd kilogram chocolade naar Nederland, Luxemburg en het voormalige Duitse koninkrijk Pruisen. In die tijd waren er al dertig chocolatiers actief in Brussel. Met de toenemende welvaart, steeg ook het aantal mensen dat chocolade kocht. Vijftig jaar later bestonden in België al vijftig chocoladewinkels. Chocolade werd in die tijd – door prijsdalingen van cacao en suiker – ook betaalbaar voor arbeiders. 

Puntzak en ballotin 

Na de dood van Frédéric Neuhaus in 1912 neemt Jean Neuhaus Jr. de zaak  over. Op dat moment is het aantal chocoladewinkels in België gegroeid naar honderdvijftig. Jean vervangt datzelfde jaar de medicijnen, die zijn opa omhulde met chocolade, met room en noemt het een praline. Een schot in de roos. 

In het begin verkopen ze de pralines in een papieren puntzakje. Echter worden de onderste pralines hierin geplet. De vrouw van Jean, Louise Augustini, bedenkt een kartonnen verpakking – genaamd de ballotin – met papiertjes tussen de lagen pralines. In 1915 wordt dit concept gedeponeerd. Uiteindelijk geeft Jean zijn college-chocolatiers van de Association Royale des Maîtres-Pâtissiers de Belgique toestemming om ballotins te produceren en gebruiken. 

Direct na de Tweede Wereldoorlog opent Neuhaus een nieuwe winkel in Knokke-Heist. Het begin van een grote groei. Vandaag de dag heeft Neuhaus duizend verkooppunten in vijftig landen. Jaarlijks produceert de Neuhausfabriek 2.900 ton pralines. 

Praline, bonbon, praliné 

Een praline is een chocolade met een vulling gemaakt van bijvoorbeeld noten, likeur, marsepein, noga, enzovoort. In Nederland worden de woorden praline en bonbon door elkaar gebruikt. In België niet. Belgisch meester-chocolatier Dominique Persoone: “We zeggen alleen ‘bonbon’ als er Hollanders op bezoek zijn.” 

Praline is overigens iets anders dan praliné. Pralines kunnen gevuld worden met praliné: een mengsel van gekarameliseerde suiker, gegrilde hazelnoten of amandelen en vanille. Een uitvinding van de Zwitsers.

Tekst Charlotte Leemans, illustratie Ana Jaren

Bron: De Verleiding van Chocolade, Jacques Mercier

0 Shares
Share
Pin