Wat is cafeïne?

Wat is cafeïne?
02/09/2017 koffieTcacao
In cacao, koffie, thee
wat is cafeïne

CAFEÏNE, EEN BIJZONDER STOFJE! JE VINDT HET IN KOFFIE, THEE, CACAO, FRIS- EN ENERGYDRANKEN. NA EEN NACHT DOORHALEN KAN EEN DOSIS VAN DIT PEPMIDDEL GENOEG ZIJN OM DE DAG WEER AAN TE KUNNEN. MAAR WAT IS HET?

Niets zo efficiënt als de natuur. Geen plant zal energie steken in de aanmaak van stoffen als deze geen doel hebben. Dat is met cafeïne niet anders. Cafeïne mag dan voor ons een genotmiddel zijn, het is voor de plant een afweermiddel. Sterker nog, de bittere alkaloïde is zo toxisch dat insecten en schimmels er effectief mee op een afstand worden gehouden. Zaailingen van koffie bevatten zelfs zulke hoge hoeveelheden cafeïne dat ze zich hiermee verdedigen tegen ontkiemende zaden van concurrerende planten.

En mocht je je afvragen waarom naast arabica de robusta zo massaal is aangeplant? Robusta bezit met zijn 2,2 procent cafeïne een bijna twee keer zo sterke verdedigingslinie tegen ziektes als de 1,2 procent van arabica.

Mythes rondom cafeïne

Over de vermeende giftigheid van cafeïne doen allerlei mythes de ronde. Een bekende anekdote is die van de Zweedse koning Gustav III (1746-1792). Om de gezondheidseffecten van koffie te onderzoeken, liet hij van een tot levenslang veroordeelde eeneiige tweeling de een dagelijks veel thee drinken en de ander evenveel koffie. Maar de geschiedenis nam een rare wending. Want het toeval wilde dat de twee begeleidende artsen al tijdens het experiment overleden. Van de tweeling werd de theedrinker maar liefst 83 jaar oud, en de koffiedrinker zelfs nog ouder!

Natuurlijk, ook cafeïne kan dodelijk zijn. Maar dan moet je wel zo veel cafeïne tot je nemen dat je pupillen zo groot worden als garagedeuren. De website met de vrolijke titel Death by cafeïne geeft de onmogelijkheid van de exercitie aan. Weeg je 82 kilogram schoon aan de haak, dan zul je 160 espresso’s moeten drinken voordat je het aardse voor het hemelse leven kunt inruilen.

Dit is natuurlijk puur theoretisch want ons lichaam geeft ons ladingen waarschuwingen voordat we maar in de buurt van een overdosis komen. De gevoeligheid verschilt van mens tot mens, maar de signalen van overmatig cafeïnegebruik zijn bekend: verhoogde hartslag, moeite met slapen en trillende handen. Voor alle duidelijkheid: het zijn mogelijke verschijnselen. Er zijn genoeg mensen die ’s avonds cafeïnehoudende dranken consumeren en slapen als een roos.

Zaterdagmorgen

Aan de andere kant kan onthouding van cafeïne ook weer ongewenste symptomen geven. Iedereen die op kantoor koffie drinkt, kent dat ondefinieerbare vervelende zaterdagmorgengevoel wel. Het lichaam, gewend aan cafeïne, plaagt ons met hoofdpijn, slaperigheid en verminderde alertheid. Dat laatste is meer dan eens aangetoond. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) meldde onlangs dat 75 mg cafeïne (standaard kopje koffie) helpt om de concentratie te verhogen. En ook dat is geen kennis van vandaag. Al in de Eerste Wereldoorlog stuurden de Amerikanen blikken instantkoffie naar het front om de soldaten alert te houden. De soldaten spraken zelfs over een ‘cup of George’, naar de uitvinder van de instantkoffie George Washington.

“I am very happy despite the rats, the rain, the mud, the draughts, the roar of the cannon and the scream of shells. It takes only a minute to light my little oil heater and make some George Washington Coffee… Every night I offer up a special petition to the health and well-being of Mr. Washington”

Ben je dat zaterdagmorgen gevoel zat? Dan zijn er maar twee oplossingen. Zet je doordeweekse consumptiepatroon voort in het weekend en probeer dus te achterhalen waar je baas die robusta-cafeïnebom inkoopt of overtuig je baas arabicakoffie te gaan schenken.

Sportprestaties

Cafeïne kan ook in je voordeel werken. Drink maar eens een mok thee, koffie of chocolademelk voordat je gaat sporten. Al heb je geen air in je schoenen, met cafeïne in de aderen loop je als op wondersloffen! Vind je dit te mooi om waar te zijn? De resultaten van een recente studie (A. Jeukendrup e.a.) laten zien dat de inname van cafeïne één uur voor aanvang van de training, de duurprestaties verbetert. Twee tot drie koppen koffie, en je laat al je trainingsmaatjes achter je!

Cafeïne gehalte

Een misvatting is dat espresso meer cafeïne bevat dan filterkoffie. Wanneer je uitgaat van een espresso van 25-30 ml en een filterkoffie van 180 ml, dan krijg je minder cafeïne binnen met een espresso. Drink je arabica’s voor je espresso en blends met robusta voor je filter dan loopt het verschil extra op. Thee bevat ‘droog’ meer cafeïne dan koffie, maar omdat thee minder sterk wordt gezet ligt het gehalte per consumptie lager. Per soort thee verschilt het cafeïnegehalte wel. Formosa oolongbevat bijvoorbeeld relatief weinig cafeïne. Chocolade kent grote verschillen in gehaltes. Een reep melkchocolade van 28 g bevat net zo veel cafeïne als een kopje decaf, maar donkere chocolades kunnen echte cafeïnebommen zijn met 160 mg per 100 gram chocolade.

jan17
Horecava 2020 trends: espressomachines, koffiemolen, kruidenthee en chocolademelk
Horecava 2020 trends: espressomachines, koffiemolen, kruidenthee en chocolademelk

Dit zijn de 6 producten die ons opvielen tijdens Horecava 2020! Producten voor in je zaak maar ook voor thuis.

jan07
Meer aandacht voor koffie op Horecava 2020
jan07
Dadel-havermout repen om zelf te maken
Dadel-havermout repen om zelf te maken

Een lekker, makkelijk en gezond recept van maak je dadel-havermout repen. Maak in een handomdraai een gezonde snack zonder suiker.

jan07
Bertus Barbier van Schorem: “Na drank en drugs is nu koffie mijn legale toevlucht”

Meer weten over koffie? Bekijk een van de laatste magazines!

VIEW ALL PRODUCTS
 • koffieTcacao 33
  6,50
  Quickview

  koffieTcacao 33 – DEC/FEB 2020

  ONZE NIEUWE WINTEREDITIE KOFFIETCACAO 33 IS UIT. KRUIP ONDER EEN DIKKE DEKEN EN VERLEKKER JEZELF AAN FEESTELIJKE COCKTAILS, RECEPTEN VAN STERRENCHEFS EN SPECIALTY COFFEE UIT MADRID. LEER BOVENDIEN HOE JIJ MET KOFFIE EN PURE CACAO MINDFUL ÉN GELUKKIG DE WINTER DOORKOMT. 

  Meer weten over koffieTcacao 33? Lees hieronder verder.

  6,50
  6,50
 • Sale
  koffieshirt
  29,00 25,00
  Quickview

  Winterdeal: koffieshirt + koffieTcacao 33

  Koop nu het KTC koffieshirt samen met de spiksplinternieuwe wintereditie #ktc33 voor maar 25 euro. Een leuk cadeau of gewoon voor jezelf! KTC-ers Marc (2,04 meter) en Marlon (1,70) hebben op de foto maat XL en S aan.
  29,00 25,00
  29,00 25,00
 • koffieTcacao 32
  6,50
  Quickview

  koffieTcacao 32 – SEP/NOV 2019

  KOFFIETCACAO 32 MET OP DE COVER EEN ILLUSTRATIE OVER SUPERKOFFIES VAN OLF DE BRUIN, STAAT WEER VOL INSPIRATIE, LEKKERE RECEPTEN, BOEIENDE INTERVIEWS EN MOOIE ILLUSTRATIES.   Zo doet Willem Boot een boekje open over die nieuwe F1-hybride superkoffies en hoe zij de toekomst van arabica veilig moeten stellen, vertellen Chocolatemakers Rodney Nikkels en Enver Loke vurig over de zoektocht naar een onafhankelijke cacaoketen en nemen we in Amerongen een kijkje in de grote fabriek van Moccamaster, waar al 55 jaar dagelijks met de hand (en uiterste precisie) alle onderdelen van het iconische koffiezetapparaat in elkaar worden gezet.
  6,50
  6,50
 • koffieTcacao #31
  6,50
  Quickview

  koffieTcacao 31 – JUN/AUG 2019

  Lente, zomer of herfst, het enige dat je hoeft te doen is koffieTcacao 31 te lezen! Met een warme of koude thee, een ijskoffie of een espresso en een paar blokjes chocolade on the side… is dit een moment tijdens je drukke werkdag of op je balkon die niemand je kan afnemen. Ook in dit zomernummer hebben we weer veel voor je in petto. Drie inspirerende columns van onze vast columnisten Willem BootDominique Persoone en Deirdre Deprettere bijvoorbeeld. Over kinderdromen, betere prijzen en thee om over na te denken. En onze gastcolumnist Milo van Velzen, thee inkoper van Simon Lévelt, geeft een ware ode aan thee. Ook tippen we in koffieTcacao 31 vier leuke zaken om deze zomer eens te bezoeken; het Theeza(a)kjeButchers coffeeCartel en Nawijn&Polak. In een andere mooie zaak, Dish aan de Kade, gaan we in gesprek met programmamaker Lauren Verster. Zij vertelt over haar doelen, moederschap en oploskoffie! Geniet van deze koffieTcacao 31 en van de zomer!
  6,50
  6,50

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X