“Voorkom” beroertes: drink groene thee en koffie

“Voorkom” beroertes: drink groene thee en koffie
03/09/2014 de redactie
In koffie, thee

“Voorkom” beroertes: drink groene thee en koffie

Eindelijk is het zover: het eerste GROOTschalige onderzoek naar de gunstige effecten van groene thee en koffie op hart –en bloedvaten. En dan vooral of deze combinatie van dranken zorgt voor een kleinere kans op beroertes.

De studie vond plaats in Japan onder 80.000 Japanners. Deze zijn 13 jaar gevolgd om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen. Volgens Yoshihiro Kokubo, de man achter deze studie, is één van de resultaten dat het dagelijks drinken van groene thee en koffie de kans op beroertes wel degelijk verlaagt.

De deelnemers, tussen de 45 en 74 jaar, bestonden uit zowel mannen als vrouwen (50/50). Bij alle deelnemers zijn leeftijd, gewicht, dieet, lichaamsbeweging en alcoholgebruik gecontroleerd en hebben meegewogen bij de uiteindelijke resultaten.

In vergelijking met niet-koffiedrinkers, hadden de koffiedrinkers die minstens 1 kop per dag dronken een 20% lagere kans op het krijgen van een beroerte (alleen koffie met cafeïne, Japanners drinken namelijk geen cafeïnevrije koffie). Degene die 3 tot 4 koppen groene thee per dag dronken hadden 13% minder kans op het krijgen van een beroerte. Meer dan 4 koppen groene thee had hetzelfde effect als het drinken van 1 kop koffie per dag.

Andere vormen van hart –en vaatziekten werden ook ten positieve beinvloed door het dagelijks nuttigen van deze dranken. Zo werd de kans op een hersenbloeding bijvoorbeeld met 32% verminderd.

Grotere hoeveelheden koffie in combinatie met roken hadden echter een negatief effect op het ontwikkelen van hartziekten. Misschien niet een dodelijke combinatie, maar het veroorzaakt een aanzienlijk grotere kans op problemen in de toekomst.

Bron: the Atlantic


Wil je naast dit artikel ook de nieuwste artikelen lezen in koffieTcacao magazine? Klik hier voor een abonnement!

X
0 Shares
Share
Pin