Van bakbeest naar batch brew

Van bakbeest naar batch brew
17/05/2017 koffieTcacao
In koffie, product, recepten
Batch Brew

Het principe van filterkoffie is altijd hetzelfde: men neme een filter, gemalen koffiebonen en heet water. Toch vallen er in de techniek van het zetten trends te ontwaren. Batch brew groeit in populariteit. Wat zijn de verschillende opties?

Net als het weer, de economie en mode is ook koffie onderhevig aan trends. Zo is de opkomst van specialty coffee en de daaropvolgende filterkoffie aan geen koffieliefhebber voorbij gegaan. De laatste tijd maakt met de hand gezette filterkoffie in steeds meer koffiezaken plaats voor de batch brew, een filterkoffiemachine. De meest genoemde beweegreden om handmatig te laten voor wat het is en over te stappen op machinaal filterkoffie zetten, is tijdbesparing.

De consument heeft de afgelopen jaren opnieuw kennis mogen maken met filterkoffie. Waar deze koffie/zetmethode voorheen geassocieerd werd met de koffie op de camping of bij je moeder thuis, is filterkoffie nu voor steeds meer mensen hun vaste bestelling geworden. Dat de consument bewuster bezig is met zijn gezondheid draagt bij aan de populariteit. Filterkoffie bevat immers veel minder caféstol, het koffiebestanddeel dat indirect het cholesterol verhoogt. Daarnaast heeft met de hand gezette filterkoffie ook voordelen met betrekking tot het milieu. Zo verbruik je bij het zetten minder energie en produceer je minder afval per liter koffie dan bij het zetten van een espresso.

Het manueel zetten van filterkoffie heeft echter ook nadelen. Zo geeft het met de hand opschenken een inconsistent resultaat. Je kunt je koffie tot op de gram nauwkeurig afwegen en je watertemperatuur met precisie controleren, maar de schenksnelheid en hoeveelheid water is niet af te meten wanneer je de koffie opschenkt. Daarmee is handgeschonken filterkoffie voor de horeca niet alleen tijdrovend, maar ook instabiel. Echter, met de opkomst van filterkoffie kan een gemiddelde koffiebar al wel snel zo’n honderd filterkoffies per dag serveren waardoor de overstap op een batch brew steeds interessanter wordt.

Eindeloos consistent

Juist die filterkoffiemachine is volop in ontwikkeling. Niet langer praten we over de bakbeesten op de toonbank waaruit non-stop koffie wordt geschonken in een Amerikaanse diner. De batch brew machines die vandaag de dag op de markt verschijnen, beschikken over de nieuwste technologie en passen thuis in menig hip interieur.

Het belangrijkste voordeel van een batch brewer is de consistentie. De batch brew geeft controle over het zetproces en kan dat eindeloos herhalen, waarbij de machine factoren als temperatuur, waterdosering en doorlooptijd nauw­keurig monitort. Dat geeft een koffie die in kosten en tijd voordeliger is, en die daarnaast niet onderdoet in kwaliteit.

Dit maakt een batch brew-systeem ook geschikt voor thuisgebruik, zoals de Technivorm Moccamaster. Deze relatief kleine koffiemachine is SCA-gecertificeerd en zet tien kopjes in ongeveer zes minuten. Voor een klein prijsje schenk je dus op elke verjaardag goede koffie.

Enige voorwaarde is dat je, zowel thuis als in de horeca, vers gebrande bonen gebruikt en de koffie niet langer dan een uur laat staan. Want van oude koffie wordt niemand gelukkig.

Elke brew methode, batch, manueel opgeschonken, espresso of Aeropress zal concessies doen aan een perfecte extractie, als die al bestaat. De grootste concessie van een batch brewer is de persoonlijke benadering van je kop koffie. Daarin ligt de uitdaging voor de barista. Aan de smaak zal het niet liggen.

 

Batch brew: Technivorm Moccamaster

Prijs: € 189,-
Inhoud: 300 ml tot 1,1 liter
Afmetingen in centimeters: 33 x 16,5 x 36 (BxDxH)
Gewicht: 2,8 kilo
Bereidingstijd: 6 minuten voor 10 kopjes
Watertoevoer: door middel van het waterreservoir
Filter: standaard filters verkrijgbaar in de supermarkt
Temperatuur: Deze is niet instelbaar en varieert tussen de 92 en 96 graden. Door middel van een warmhoudplaat wordt de koffie vervolgens 40 minuten lang op 80 tot 85 graden gehouden. Er zijn ook Moccamasters met thermoskannen te koop.
Pre-infusie: nee
Software: nee
Bijzonderheden: De Moccamaster is verkrijgbaar in 15 verschillende kleuren en past daardoor perfect in elk interieur. Alle onderdelen worden in Nederland geproduceerd en zijn handgemaakt. De Moccamaster machines zijn SCA- en ECBC- gecertificeerd.
Thuis of horeca? Deze machines zie je vooral bij mensen thuis, mede door het design. Echter, voor kleine horeca kan de Moccamaster ook zeker geschikt zijn.
Meer info: moccamaster.nl

Batch Brew

Batch brew: Espressions Junior

Prijs: € 199,-
Inhoud: 300 ml tot 1,25 liter
Afmetingen in centimeters: 32 x 16 x 33
Gewicht: 3 kilo
Bereidingstijd: gemiddeld zo’n 3 minuten
Watertoevoer: door middel van het waterreservoir
Filter: standaard filters verkrijgbaar in de supermarkt
Temperatuur: Deze is niet instelbaar en staat standaard op 95 graden. Een temperatuurgestuurde warmhoudplaat (PCT) houdt vervolgens de koffie warm. Een warmhoudkan met isolerend deksel is optioneel (€ 49,95).
Pre-infusie: nee
Software: nee
Bijzonderheden: De Junior wordt in Nederland onder het merk Espressions verkocht, maar is door Bravilor ontwikkeld. Dit is het eerste consumentenapparaat van deze fabrikant. Alle onderdelen worden, net als die van hun grote broers, in Nederland geproduceerd.
Thuis of horeca? Bravilor staat voornamelijk bekend om zijn horeca-apparatuur, maar ontwikkelde dit Junior-model speciaal voor de consumentenmarkt.
Meer info: espressions.eu

Batch Brew

Batch brew: Bunn wave Speciality

Prijs: € 1095,-
Inhoud: 1,5 tot 3 liter brew
Afmetingen in centimeters: 24,6 x 42,9 x 43,7
Gewicht: 10 kg
Bereidingstijd: plusminus 4 minuten, afhankelijk van je recept/koffie
Watertoevoer: vaste wateraansluiting euro
Filter: papieren korffilters op Wave-maat
Temperatuur: Instelbaar van 60 tot 96 graden. De koffie wordt door middel van een thermosfunctie warm gehouden.
Pre-infusie: nee
Software: Wave Tech
Bijzonderheden: Het pulsen (water geven) kan worden ingesteld, hierdoor kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld het bloomen van de vers gemalen filterkoffie of de hoeveelheid water dat per puls gegeven wordt.
Thuis of horeca? Horeca
Meer info: bunn.com

Batch Brew
Batch brew: Bunn ICBA

Prijs: € 1525,-
Inhoud: 1 tot 5,7 liter brew
Afmetingen in centimeters: 25,4 x 50,5 x 66,5
Gewicht: 25 kg
Bereidingstijd: plusminus 6 minuten, afhankelijk van je recept/koffie
Watertoevoer: vaste wateraansluiting euro
Filter: Papieren korffilters op ICBA-maat
Temperatuur: Instelbaar van 60 tot 96 graden. De koffie wordt door middel van een thermosfunctie warm gehouden.
Pre-infusie:  ja
Software: DBC Brewise
Bijzonderheden: Bij de ICBA kunnen profielen worden ingeladen. De grote hoeveelheid (5,7 Ltr. tegelijk) blijft in de ‘server’ volgens BUNN plusminus 3 uur lang goed.
Thuis of horeca? Horeca
Meer info: bunn.com

Batch Brew
Batch brew: Bravilor Aurora Single High

Prijs: € 2550,-
Inhoud: 1,9 – 2,2 – 3,8 en 5,7 liter
Afmetingen in centimeters: 34 x 59,5 x 81,5
Gewicht: 18,5 kg
Bereidingstijd: 15 minuten, afhankelijk van het recept
Watertoevoer: aangesloten op een wateraansluiting
Filter: papieren filter (advies: Bravilor Bonamat korffilterpapier)
Temperatuur: De temperatuur kan worden ingesteld. De koffie wordt hierna door middel van een thermosfunctie warm gehouden.
Meer infobravilor.com

Batch Brew - 3temp hipster UC

Batch brew: 3temp hipster UC

prijs: € 3950,-
Inhoud:  250 ml tot 2,5 liter
Afmetingen in centimeters: 220 x 415 x 580 (op de bar) en circa 30 x 27 x 27 onder de bar
Gewicht: circa 2x 10 kg
Bereidingstijd: tussen 4 en 8 min, afhankelijk van recept
Watertoevoer: (gefilterd) kraanwater
Filter: papieren filter – via 3TEMP Scanfilter 330/110 45g/m2 chloorvrij filterpapier
Temperatuur: Voor een optimaal resultaat is de temperatuur van de drie verschillende brew stages instelbaar. De koffie wordt hierna door middel van een thermosfunctie warm gehouden.
Pre-infusie: ja, volume en temperatuur zijn instelbaar.
Software: De software van de Hipster is aangesloten op het (wifi-)netwerk. Dit betekent dat je vanuit huis recepten naar de machine kunt sturen, waarna ze direct gemaakt kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld handig voor ketens die overal dezelfde kwaliteit willen serveren.
Bijzonderheden: Door de software is het onderhoud van de machine een stuk milieubewuster. Delen van de service zoals updates en trouble shooting kunnen immers op afstand plaatsvinden.
Thuis of horeca? Vanwege de afmetingen en de prijs van de Hipster 3TEMP is deze machine met name geschikt voor horeca.
Meer info: 3temp.com

Tekst en hoofdbeeld Aukje van Rossum
X
0 Shares
Share
Pin