UTZ Certified Jaarverslag 2014

UTZ Certified Jaarverslag 2014
29/04/2015 de redactie
In cacao, koffie, thee

UTZ Certified programma heeft impact op bijna één miljoen boeren en arbeiders wereldwijd

Drie belangrijke uitdagingen bekeken: klimaatverandering, productiviteit en traceerbaarheid

In 2014 kochten meer bedrijven UTZ gecertificeerde koffie, cacao en thee dan ooit tevoren; genoeg voor 31 miljard kopjes koffie (stijging van 16% ten opzichte van het jaar daarvoor), 2 miljard kopjes thee (gestegen met 18%) en 9,7 miljard melkchocolade repen van 100g (stijging van 32%). Inmiddels terug te vinden op meer dan 20.000 verschillende producten in 135 landen, met een invloed op meer dan 910.000 boeren en arbeiders wereldwijd: dat meldt UTZ Certified, duurzaamheidsprogramma en keurmerk in het Jaarverslag van 2014. Dit bevestigt de aanhoudende positieve impact van het programma op bijna één miljoen mensen.

Samenwerking

Naast een brede reeks van uitdagingen voor de sector, benadrukt UTZ drie belangrijke aandachtspunten: klimaatverandering, productiviteit en traceerbaarheid.

Klimaat

Klimaatverandering is een serieuze zorg voor boeren. Veranderingen in de weerspatronen zorgen ervoor dat productiekosten stijgen terwijl de kwantiteit en kwaliteit van de oogst daalt, en daarmee ook de verkoopprijs.

In 2014 heeft UTZ de gedragsregels van het programma (Code of Conduct) herzien om de duurzame landbouwmethoden aan te scherpen en boeren van meer en betere kennis van alternatieve landbouwmethoden te voorzien. De nieuwe code bevat onder andere richtlijnen voor boeren om klimaatverandering tegen te gaan, met de focus op het creëren van bewustzijn, risico analyse en productie diversificatie.

Binnen een recent project in Vietnam zijn 1.250 boeren getraind in het omgaan met klimaatverandering. Daarbij zijn specifieke actieplannen voor klimaatverandering ontwikkeld voor twee provincies. Het resultaat? Boeren zijn beter bestand tegen veranderlijke weerspatronen.

 

images

Productiviteit

Boeren in het UTZ programma worden getraind in duurzame landbouwmethoden. Dit betekent dat ze meer produceren en betere kwaliteit tegen lagere kosten kunnen realiseren.

De UTZ gecertificeerde cacao boer Kouassi N’Guessan Nick uit Ivoorkust zegt: “Sinds we aan het programma deelnemen, heeft de cacao plantage meer geproduceerd: we hadden 1,2 ton in 2011-2012, en daarna 1,825 ton in 2013-2014. Het UTZ programma heeft er voor gezorgd dat ik mijn eigen huis kon bouwen!”

Het UTZ programma heeft dus impact op meerdere aspecten en beïnvloedt sociale en milieu factoren zoals betere arbeidsomstandigheden, gelijke rechten voor mannen en vrouwen en ecologische diversiteit.

Een onderzoek onder cacaoboeren in Ivoorkust naar de impact van UTZ Certificering op cacao productie heeft aangetoond dat UTZ gecertificeerde boeren hogere opbrengsten genereren: ze oogstten 453 kg/ha in vergelijking tot 329 kg/ha bij niet-UTZ gecertificeerde boeren. Van de gecertificeerde boeren gaf 37% aan betere kwaliteit cacao te produceren sinds de deelname aan het UTZ programma.

Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat UTZ gecertificeerde boeren lagere productiekosten hebben, wat betekent dat, in combinatie met hogere verkoopprijzen, deze boeren een hoger net inkomen kunnen realiseren. Een onderzoek in Colombia laat bijvoorbeeld zien dat UTZ gecertificeerde koffieboeren in Colombia $1.14 per 1kg koffie verdienen, in vergelijking met $0.69 voor niet-UTZ gecertificeerde boeren.

Traceerbaarheid

Met een van ‘s werelds meest geavanceerde traceerbaarheidssystemen, kan UTZ Certified de oorsprong en reis van grondstoffen traceren. Dit biedt bedrijven een transparante productieketen van goederen, van de boeren coöperatie tot in het schap.

Daarnaast blijft UTZ traceerbaarheidsservices aanbieden aan de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). In 2014 werd 2,4 miljoen ton duurzame palmolie getraceerd – een stijging van 57% ten opzichte van 2013.

Duurzame landbouw de norm

UTZ heeft grote stappen gezet en impact gerealiseerd in de koffie, cacao en thee sector; 2014 kenmerkte zich door de versterking van de aanwezigheid van het huidige programma door bijvoorbeeld regionale kantoren in 20 landen. 2015 wordt een jaar waarin UTZ zich zal inzetten voor de nieuw opgenomen sectoren van hazelnoten, kruidenthee en rijst. Tevens zal UTZ deelnemen in de herziening van de duurzaamheidsagenda en kwesties aankaarten die de discussie omtrent duurzaamheid beïnvloeden op sectorniveau, die bijdragen aan het doel om duurzame landbouw de norm te maken.

Meer info: www.utzcertified.org

imgres

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X