De ‘reis’ van thee in de 19e eeuw

De ‘reis’ van thee in de 19e eeuw
13/04/2014 koffieTcacao

Thee heeft er al een flinke reis opzitten op het moment dat jij het thee-ei met theeblaadjes in je kopje onderdompelt. Deze foto’s van The National Anthropological Archives laten zien hoe zwarte thee op een traditionele manier wordt verwerkt.

Op de foto’s zie je de verschillende stadia van de verwerking van thee. De beelden zijn eind 19e eeuw gemaakt in India door Colin Murray van fotostudio Bourne & Shepherd.

Eerst worden de theebladeren geplukt van de Camellia sinensis plant. Als de bladeren dor zijn, worden ze gerold om het oxidatieproces te starten. Dat is het proces waarbij zuurstof wordt geabsorbeerd. Bij het rollen van de thee komen bladsappen vrij, die de uiteindelijke kleur en smaak bepalen. Het oxidatieniveau van de bladeren bepaalt welke soort thee het wordt. Zwarte thee is volledig geoxideerd,oolong thee gedeeltelijk en groene en witte thee zijn niet geoxideerd.

Nadat de bladeren van de zwarte thee zijn geoxideerd, worden ze gedroogd om het overtollige vocht te verwijderen. Dan worden de bladeren op grootte gesorteerd en ingedeeld. Er zijn rangen als Orange Pekoe en Flowery Pekoe. Tenslotte worden de theebladeren gewogen en verpakt.

Bron: The Atlantic / Foto’s: Smithsonian

X
0 Shares
Share
Pin