Theedrinkende vrouwen: roekeloos en oncontroleerbaar

Theedrinkende vrouwen: roekeloos en oncontroleerbaar
17/12/2012 de redactie
In thee

Vrouwen van lage komaf die thee drinken zijn roekeloos, oncontroleerbaar en onverantwoordelijk. Ze worden afgeleid van hun eigenlijke taak. Ze moeten hun man ondersteunen en geen tijd verspillen aan kopjes thee. Dat stelden de ‘verbeteringspamfletten’ in Ierland anno 1800.

Onderzoeker Helen O’Connell van de Durham-universiteit bestudeerde de pamfletten die indertijd de condities op het platteland van Ierland zouden moeten verbeteren. Het pamflet van Mary Leadbeater krijgt in het onderzoek de meeste aandacht. Hierin staat een gesprek tussen twee platteland dames centraal. Zo klaagt Nancy over het feit dat ze geen thee mag drinken van haar baas. Maar snel valt haar vriendin Rose haar in de reden: “I think you are much obliged to your mistress for not giving you such a bad fashion.” (“Ik denk dat je je werkgeefster dankbaar moet zijn dat ze je niet zo’n slechte gewoonte laat aannemen.”)

Thee drinken was namelijk not done voor mensen als Nancy; roekeloos zelfs. Naast de verspilling van Nancy’s tijd is het ook nog eens hartstikke zonde van haar minimale inkomen. De thee en met name de suiker was toen nog erg duur, zo schrijft O’Connell. Rose wijst daarom de rebelse Nancy met de neus op de feiten. “And do you think you can afford tea, on thirtheen pence a day? Put that out of your head entirely, Nancy; give up the tea for good and all.”

Geheime organisatie
De schrijvers van deze pamfletten zagen het warme drankje als een serieuze bedreiging voor de al slechte economie van Ierland. Bijna net zo slecht als het achteroverslaan van whisky. Het feit dat thee oorspronkelijk uit het verre China komt, hielp ook niet. Sommigen dachten zelfs dat de theedrinkers verslaafd waren en mogelijk bij een geheime organisatie hoorden.

 

X
0 Shares
Share
Pin