#hoedan: thee als alternatief voor wijn

#hoedan: thee als alternatief voor wijn
05/01/2021 de redactie
In thee

Thee voor een non-alcoholisch diner

WIE EEN ALCOHOLVRIJ ALTERNATIEF VOOR WIJN ZOEKT, HOEFT NIET VERDER TE KIJKEN DAN HET KEUKENKASTJE. THEE HEEFT NAMELIJK HETZELFDE SMAAKVERSTERKENDE EN HARMONIEUZE EFFECT OP ETEN ALS WIJN OF BIER. VOORWAARDE IS WEL DAT JE DE THEE GOED ZET.

Geen zin in wijn of bier, maar wel zin in een perfect gepaard diner, waarin drank en gerecht elkaar versterken? Dan loont het je te verdiepen in thee. Net als wijn bevat thee polyfenolen, waarvan een deel antioxidanten: de catechines. Die doen hetzelfde als de tannines in wijn. Ze kunnen zowel verfrissend, drogend of astringerend (samentrekkend) werken en geven thee de karakteristieke bitters, body, complexiteit en soms ook wrangheid. Aminozuren in thee zorgen voor zoetheid en volheid en hebben een smaakversterkend effect. Het aminozuur L-Theanine in thee werkt bijvoorbeeld rustgevend en is verantwoordelijk voor umami en zoetheid.

Aroma’s

In thee kun je minstens zoveel aroma’s ontdekken als in wijn. Aroma’s zijn vluchtige stoffen en smaakmakers. Ze ontstaan door chemische reacties die plaatsvinden tijdens het verwerkingsproces van wijn of thee. Ook in een kopje thee kun je groene appel, rood fruit, grapefruit, vanille, mimosa, hout, tabak – om maar eens wat te noemen – proeven.

Succesnummers

Welke thee is lekker bij welk gerecht? Sommige smaken zijn van nature dikke vrienden. Sushi en andere visgerechten gaan goed samen met Japanse groene thee, omdat die tonen van zeewier, vis en witte rijst bevat. Denk aan een sencha, gyokuro, kabusecha, tamaryokucha, kukicha of houjicha. Gewokte groene groenten hebben vergelijkbare aroma’s en smaken als Chinese groene thee, bijvoorbeeld lung jing, gunpowder, mao jian, mao feng.

Lichte oolongs zijn fris en bloemig, hebben vaak iets romigs en voegen lichtheid toe aan gerechten. Oolongs, bijvoorbeeld een jin xuan, si ji chun of tieguanyin, zijn daarom fijn bij zware gerechten zoals pasta, curry en risotto, maar ook lekker bij vis en kip. Donkere oolongs hebben warme, zoete tonen van rijpe perzik, gedroogde abrikoos, zoete aardappel, noten, geroosterd brood, hout, rots en honing en doen daarom graag een dansje met pompoen, champignons, aardpeer, stoofschotels en andere gerechten met aardse smaken. Kies voor een da hong pao, feng huang milan dancong of oriental beauty.

Witte thee maakt de mond fris en schoon en is dus ideaal om tussen de gangen door te serveren. Post-gefermenteerde thee is aards, met tonen van karamel, hooi en vanille en kan het goed vinden met dito gerechten zoals blauwe kaas of wild. Chinese zwarte thee is zoeter, zachter en ronder dan Indiase of Sri Lankese thee, die vaak ronduit astringent is. Chinese zwarte thee, zoals golden yunnan, keemun of fuijan red is daardoor makkelijker in te zetten dan de vaak straffe ceylon of assam, maar die worden wel heel vriendelijk en fruitig van romige gerechten.

1, 2, 3 goede thee

Een geslaagde tea pairing start natuurlijk met goed bereide thee van hoge kwaliteit. De juiste temperatuur, de correcte hoeveelheid thee en voldoende trektijd zijn belangrijk, maar de sleutel tot succes is het juiste water. De lekkerste thee zet je met zacht, zuiver water. Investeer in een omgekeerde-osmosewaterfilter of gebruik zacht bronwater van: Spa reine, Mont Calm of Mont Roucous.

thee dinerThee, de nuchtere neef van wijn

Mariëlla Erkens
ISBN 9789090322308
Prijs € 35
theesommelier.me

 

 

 

 

Tekst en thumbnailbeeld Mariëlla Erkens, Illustratie Ana Jaren

Meer lezen over thee?

Recept: Japanse Castella cake met matcha

Recept: Japanse Castella cake met matcha

KTC moederdag cadeautips

KTC moederdag cadeautips

40 Shares
Share40
Pin