The Cacao Project | Mechelen

The Cacao Project | Mechelen
03/08/2017 koffieTcacao
In gespot, gespot cacao
  • The Cacao Project
  • The Cacao Project

Een praline van geturfde whiskey, gerookte hazelnoten en knettersuiker is ‘business as usual’ voor The Cacao Project

Onder de vleugels van bekend Vlaams chocolatier alsook KTC-columnist Dominique Persoone leerde Pieter Vaes in zeven jaar de fijne kneepjes van het chocolade maken. Met zijn dertigste levensjaar in aantocht besloot hij vorig jaar dat het tijd werd om op eigen benen te staan. Sinds november 2016 is hij eigenaar van The Cacao Project in Mechelen en daar is hij best fier op. “Ik wilde eigenlijk traiteur worden en me vooral op vlees richten”, vertelt de innemende Pieter. “De vaste structuur en deadlines die dat vak biedt, vind ik prettig.” In Antwerpen volgde hij daarom een slagersopleiding en ging hij bij een traiteur aan de slag. Na een tijdje kwam hij tot de ontdekking dat hier zijn hart niet lag. “Het is nobel werk, maar ik miste de creativiteit, het spelen met smaken.”

IJSBLOKJES

Peinzend over zijn volgende stap herinnerde hij zich een excursie uit zijn middelbareschooltijd. Bij een chocoladehuis in Brussel hadden ze zelf chocolade mogen maken. Die ervaring was hem altijd bijgebleven en dus besloot Pieter zijn geluk in de wereld van chocolade te beproeven. “Ik ging thuis aan de slag met het maken van chocolade. Het was allemaal heel simpel, zo gebruikte ik van die bakjes voor ijsblokjes om de chocolade in te vormen. Ook las ik boeken over het onderwerp om me volledig onder te dompelen in deze nieuwe wereld. Al snel was het voor mij klip-en-klaar dat ik hierin verder wilde.” 

KNETTERENDE PRALINES

Na talloze uren van zelfstudie en eindeloos experimenteren, trok Pieter de stoute schoenen aan. Op een beurs stapte hij op Dominique af om een stageplek te veroveren. Hij kon direct bij Persoone aan de slag. Een tweejarige stage mondde uit in een vast dienstverband, waarbij Pieter kon meekijken over de schouder van de beroemde chocolatier.   

Net als zijn leermeester schuwt Pieter de gedurfde smaakcombinaties niet. Zo laat hij ons een waanzinnige praline van geturfde whiskey, gerookte hazelnoten en knettersuiker (voor het knisperend haardvuureffect!) proeven. Wel waakt hij er altijd voor dat een praline geen spektakelstuk wordt. “Het enige wat uiteindelijk telt bij het maken van chocolade is dat de smaken in balans zijn. Gelukkig ben ik dat zelf ook, dus dat zit wel snor.” 


The Cacao Project
Bruul 89, Mechelen
thecacaoproject.be

Tekst Niels Bakker

0 Shares
Share
Pin