THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL 2018

THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL 2018
17/03/2018 koffieTcacao
In evenementen, koffie
The Amsterdam Coffee Festival 2018

3 DAGEN, 6 KAMPIOENEN, 200 KOFFIESOORTEN, 1.200 KOFFIECOCKTAILS EN 11.343 KOFFIELIEFHEBBERS DIE VORIG WEEKEND NAAR DE WESTERGASFABRIEK IN AMSTERDAM KWAMEN VOOR THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL 2018.

Precies een week geleden nam The Amsterdam Coffee Festival 2018 de Westergasfabriek voor de vijfde keer over. Het bezoekersaantal nam het meest toe (16%) op de vrijdag vakdag, wat de lancering van de NL Coffee Summit een succes maakte. Verspreid over de Gashouder en het Transformatorhuis konden bezoekers meer dan 200 koffiesoorten ontdekken en Tia Maria serveerde in totaal 1.200 koffiecocktails. Tijdens het festival ging Lex Wenneker na een spannende finale voor de derde keer naar huis met de Dutch Barista Champion troffee.

The Amsterdam Coffee Festival 2018
The Amsterdam Coffee Festival 2018

NL Coffee Summit

Nieuw op The Amsterdam Coffee Festival 2018 was de NL Coffee Summit, een B2B-conferentie waar onder andere Jeffrey Young (Allegra Strategies) algemene marktinformatie deelde, Peter van Eijl (Doppio Espresso) sprak vanuit zijn praktijkervaring  en Jeroen Veldkamp (CoffeeLab UC) inzicht gaf in trends.

De summit werd afgesloten met het Roasters Panel, waar Boot Koffie, Back to Black, Nordkapp Coffee, Bocca Coffee Roasters, Manhattan Coffee Roasters en Moyee Coffee onder leiding van Moniek Smit (Smit Prins Amsterdam Agency) hun geheimen deelden. De panelleden spraken over investeringen, de marketing van specialty coffee, transparantie en kwaliteit met als rode draad onderlinge samenwerking.

The Amsterdam Coffee Festival 2018 | The Lab

200 soorten koffie, 1.200 koffiecocktails

The Amsterdam Coffee Festival 2018 verwelkomde meer dan honderd barista’s die bezoekers meenamen in de wereld van specialty coffee, specialty milk en plantaardige dranken. Zo bracht bijvoorbeeld Stooker Roasting Co. een bijzondere batch Abakundakawa Rushashi, Rwanda mee. De op innovatieve wijze verwerkte natural koffiebonen smaken naar sappige bessen, blauwe druiven en rijpe pruimen. Druk waren ook de bartenders van het Tia Maria + Coffee Project, die maar liefst 1200 koffiecocktails uitserveerden en lieten zien hoe koffie als smaakvol ingrediënt in cocktails wordt gebruikt. Voor het eerst konden bezoekers ook zelf hun boontjes branden bij specialty private label brander Special Roast. Samen met direct koffietrader This Side Up draaide hier alles om koffie uit Rwanda. Bezoekers konden hier op de klein maar fijne IKAWA sample branders een zakje koffie branden om zo thuis nog even na te genieten. 

The Amsterdam Coffee Festival 2018 | Tia Maria + Coffee Project
The Amsterdam Coffee Festival 2018

6 koffiekampioenen

Lex Wenneker (Friedhats Coffee) won overtuigend de finale van het Dutch Barista Championship, zijn derde kampioenstitel. In 2016 bemachtigde hij op het wereldtoneel al de zesde plek en ditmaal gaat hij voor de winst bij het World Barista Championship in Amsterdam in juni 2018. Wenneker: “Het voelt goed om voor de derde keer de Nederlands baristakampioen te zijn! We hebben er weer hard voor gewerkt dit jaar en zijn erg blij dat we met geweldige koffie’s mochten werken. Ik denk dat de finale dit jaar de sterkste competitie is geweest tot nu toe, dus ik moet zeggen dat het een opluchting was toen ik mijn naam hoorde op het podium.”

Het Dutch Latte Art Championship werd gewonnen door Anouk Rodenburg. In de finale versloeg zij drievoudig kampioen Nick Vink die tweede werd. De beste filterkoffie wordt gemaakt door Dutch Brewerscup kampioen Olaf Boom (First Things First, Nijmegen). Terwijl Niels te Vaanhold (Mocca d’Or) zich de beste koffieproever van Nederland mag noemen.

De tweede editie van de Coffee Mixologists competitie bracht wederom veel spektakel naar The Amsterdam Coffee Festival 2018. Internationale barista en bartenders-duo’s streden gedurende drie dagen om de titel. Vito Sportelli (Barproject Academy en APERINFRESCO) en Andrea Peconio (Barproject Academy en Kabuki) wonnen de titel. Sportelli: “Wij zijn enorm trots dat we Coffee Mixologists 2018 hebben gewonnen. Ik ben inmiddels al 25 jaar bartender, en als een team, hebben we onze kennis en liefde voor het vak in de wedstrijd gestopt. Vanaf het moment dat ik Tom Cruise in Cocktail zag, wist ik dat ik een bartender wilde worden. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik mijn droombaan mag uitoefenen.”

The Amsterdam Coffee Festival 2018 | Coffee Mixologists

Machines en zetmethodes

De nieuwste koffiemachines en zetmethodes waren niet alleen te bewonderen op The Amsterdam Coffee Festival 2018, iedereen mocht ze ook zelf uitproberen. Veel animo op de speciaal ingerichte La Marzocco Playground was er voor de nieuwe La Marzocco espressomachine, de Leva. Ook Sanremo, Faema en Victoria Ardunio waren van de partij met high end espressoapparatuur en koffiemolens, terwijl merken als Hario, Solis en Bodum lieten zien hoe je thuis goed koffie kan zetten.

Koffie blijft hot

De 6e editie van The Amsterdam Coffee Festival vindt plaats van 8 tot 10 maart 2019. Jeffrey Young, CEO & Founder, ACF/Allegra Group: Nederland heeft één van de meest betrokken en creatieve koffieculturen van de wereld en Amsterdam is een geweldige stad voor het festival. Het is prachtig om zo veel deelnemers en bezoekers terug te zien en daarbij veel nieuwe mensen te ontmoeten. De lancering van NL Coffee Summit brengt inzichten, trends en debat voor branchegenoten naar het festival. We voelen dat de Nederlandse koffiecultuur bruist en innoveert, wat veel belooft voor The Amsterdam Coffee Festival 2019!”

Geïnspireerd geraakt? Op minder dan één uur vliegen vindt van 12 tot en met 14 april in de Old Truman Brewery het volgende koffiefeestje plaats. Reserveer jouw tickets voor The London Coffee Festival hier!

8 Shares
Share8
Pin