Amsterdam Coffee Festival 2016 van start!

Amsterdam Coffee Festival 2016 van start!
18/03/2016 koffieTcacao
In cacao, evenementen, koffie, thee
Amsterdam coffee festival 2016

Vandaag is het zover! Het Amsterdam Coffee Festival 2016 barst los in de Westergasfabriek in Amsterdam. Om 10:00 uur sharp zwaaien de deuren van de vrijdag ‘vakdag’ open.

Drinken + eten totdat je erbij neer valt
We beginnen de dag met koffie. What else?! Op het Amsterdam coffee festival 2016 gaan we alleen wel lekker vers gebrand, bijvoorbeeld van Bocca Coffee, Single Estate Roasters, Giraffe Coffee, Boot Koffie of Blommers Coffee Roasters. Aan keuze geen gebrek dit weekend. Ook ontbijt (+lunch, +diner, +tussendoortjes) komen voor de bakker. Op de Street Food Market  tussen het Transformatorhuis en de Gashouder in gaan traiteurs, pattiseurs en liefhebbers volledig uit hun culinaire panty. En natuurlijk mogen we het pop-up restaurant van Scandinavian Embassy niet vergeten.  

En de winnaar is…
Met de maag goed gevuld is het tijd voor wat gezonde wedstrijdspanning. Tijdens het Amsterdam Coffee Festival nemen de beste barista’s van Nederland het tegen elkaar op in verschillende competities. Zo host SCAE NL maar liefst drie kampioenshappen.

Op dag 1 wordt de spits afgebeten met de Dutch Brewers Cup 2016, waarbij barista’s zich buigen over een diversiteit aan filtermethodes. Dag 2, zaterdag, is er een van het grote werk met om 11:00 uur de start van het Dutch Barista Championship 2016. Tijdens dit prestigieuze kampioenschap maken de barista’s achtereenvolgens vier identieke – althans, dat hopen ze – cappuccino’s, espresso’s en eigen creaties, die door een vakjury worden beoordeeld. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Barista Championship 2016 in Dublin, Ierland. En op zondag, dag 3, wordt er niet alleen koffie gezet, maar vooral ook geproefd door de finalisten tijdens het Dutch Cup Tasters Championship. Ook op zondag het Dutch Tea Championship, de wedstrijd voor thee-aficionados en Alpro’s Barista Challenge.

Van pluk tot kop
Titels, bekers en eeuwige glorie; het is mooi, maar in het Transformatorhuis doe je dit weekend vooral veel kennis en nieuwe ervaringen op. Welkom in Het Lab! De plek waar Allegra en koffieTcacao magazine workshops, talks en nog veel meer activiteiten over koffie – van pluk tot kop – verzorgen. Want hoe maak je de perfecte latte? Wat is het beste brandprofiel? En hoe verfijn je jouw cuppingtechniek? Of, wat is cuppen überhaupt?

Overigens, met steengoede latte art val je ook n Het Lab wel degelijk in de prijzen. Plak een poloraid van jouw mooiste latte art op de standmuur van de Sanremo Nederland en wie weet win jij een complete barista toolkit. La Marzocco Nederland doet er tijdens het ACF nog een stapje bovenop. Want als latte art kunstenaar Nick Vink jouw Latte op de ESW/Alleborgh stand uitkiest als de mooiste latte art, dan ga je gewoon naar huis met een La Marzocco Linea Mini in een kleur naar keuze!

Daarbij presenteert La Marzocco zijn nieuwste paradepaardje, de Modbar.  Lex Wenneker, de barista kampioen 2015 en barista Yakup Aydin van Bocca Coffee zullen hun opwachting maken en jouw favoriete koffie’s voor je neus uit de ‘koffietap’ toveren. Ga langs bij nieuwe La Marzocco Innovation Showcase in het Transformatorhuis en laat je verrassen.

Dit is slechts een kleine greep uit het geweldige programma. Bekijk hieronder per dag wat er precies waar en wanneer plaatsvindt.

Programma: vrijdag 18 maart

11.00-18.00 – Dutch Brewers Cup 2016
Tijdens de Dutch Brewerscup zullen barista’s een keur aan filtermethodes op de weegschaal leggen. Traditionele methoden zullen zich meten met nieuwe technieken, waaronder Chemex, Hario V60 en de French press. Kijk en zie de experts strijden in opperste concentratie, in hun zoektocht naar de juiste verhouding in de juiste omstandigheden.

10.30-11.00: Coffee Market Report Jeffrey Young, Allegra (ENG)
Jeffrey Young, oprichter van het Amsterdam Coffee Festival en directeur van Allegra, zal het jaarlijkse koffierapport presenteren. Een onmisbare presentatie over de trends, verwachtingen en zakelijke ontwikkelingen in koffie.

11.10-11.40: Roasting Blommers Coffee Roasters
Welk brandprofiel past bij welke koffiesoort? Blommers Coffee Roasters vertelt in een boeiend seminar over temperatuur, vochtigheid en druk bij het branden van koffie, en wat de invloed daarvan is op het eindproduct.

11.50-12.40: Espresso Machines Kees van der Westen, illy
Espressomachinemaker Kees van der Westen vertelt in een openhartige presentatie over zijn paradepaardjes van de afgelopen jaren, wat hij daar uiteindelijk technisch aan heeft verbeterd of veranderd en wat we nog kunnen verwachten. Daarna zal hij zijn machines testen met een originele illy blend…uit 1993.

12.50-13.20: Beautiful Colours of Coffee Marino Petracco, illy (ENG)
Chemisch ingenieur Marino Petracco is al meer dan twintig jaar wetenschappelijk onderzoeker voor illy. In zijn inspirerende lezing Beautiful Colours of Coffee vertelt hij over het bijzondere kleurenpallet dat koffie doorloopt – van zaadje tot drank.

13.30-14.00: Beautiful Senses of CoffeeMarino Petracco, illy (ENG)
Koffie brengt geluk. Hoe eigenlijk? illy’s Chemisch ingenieur Marino Petracco vertelt in zijn aanstekelijke lezing Beautiful Senses of Coffee over alle zintuigen die worden geprikkeld door koffie. Een tipje van de sluier: dat zijn er een hele hoop.

14.10-14.40: Cupping (novice) Bocca
Waarom cuppen we en wat heeft het voor toegevoegde waarde voor de koffieindustrie? Bocca neemt je in haar workshop mee in het proefproces van cuppen, vertelt je hoe en waarom het precies werkt en waar je op moet letten. Een perfecte kans voor beginnende barista’s.
14.50-15.20: Cupping (advanced)Guest roasters, Bonavita
Voor gevorderde cuppers heeft Bonavita een uitdagende cuppingworkshop opgezet. Cup samen met andere professionals de beste koffie van roasters binnen de benelux leer van de experts en bespreek met elkaar de smaaktonen. Een workshop op hoger niveau.

15.30-16.00: Slow Coffee of Sloot Koffie Leopold Koffieschool
In deze speciale vakeditie over filterkoffie zal Joost Leopold daarbij ingaan op de toepassing en meerwaarde van slow coffee in de hectiek van een drukke horeca onderneming. Een belangrijk antwoord op de stijgende vraag naar filterkoffie.

16.10-16.40: GrindingMahlkonig (ENG)
Zonder goede maling geen goede koffie. Met behulp van de gloednieuwe Mahlkonig K30 Peak zal worden verteld over maalgraad, fines, effect op doorlooptijd en consistentie in maling. Een must voor elke die-hard barista.

16.50-17.40: Espresso MachinesKees van der Westen, illy
Espressomachinemaker Kees van der Westen keert terug voor een openhartige presentatie waarin hij vertelt over zijn paradepaardjes van de afgelopen jaren, wat hij daar uiteindelijk technisch aan heeft verbeterd of veranderd en wat we nog kunnen verwachten. Daarna zal hij zijn machines testen met een originele illy blend… uit 1993.

17.50-18.20: Beautiful Molecules of CoffeeMarino Petracco, illy (ENG)
De belangrijkste molecuul van koffie wordt onder de loep gelegd door illy-onderzoeker en chemisch ingenieur Marino Petracco – cafeïne. Wat doet het met je, hoeveel zit er in welke koffie en hoeveel mag je ervan hebben? Leer het op de lezing Beautiful Molecules of Coffee.

18.30-19.00: Beautiful Places of CoffeeMarino Petracco, illy (ENG)
Koffie is een bewoner van de hele wereld, en is altijd een geweldige reiziger geweest. illy’s Chemisch ingenieur Marino Petracco vertelt in zijn aanstekelijke lezing Beautiful Places of Coffee over alle plekken die koffie aandoet.


19.10 – 19.40: Signature DrinksTia Maria
Ook onderzoekers houden van een goede cocktail. Met Tia Maria’s cocktailseminar kun je nog even lekker napraten over deze dag, en al je vergaarde kennis laten bezinken. It’s not all work and no play.

Programma: zaterdag 19 maart

11.00-18.00 – Dutch Barista Championship 2016
Nederlandse barista’s strijden tijdens dit prestigieuze kampioenschap om wie de beste vaardigheden, precisie en kunde heeft om te presteren onder druk (kenners weten: tussen de 8 en 9 bar). De barista’s maken achtereenvolgens vier identieke – althans, dat hopen ze – cappuccino’s, espresso’s en eigen creaties, die door een vakjury worden beoordeeld. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Barista Championship 2016 in Dublin, Ierland.

10.30-11.00: Cupping (novice)Guest roasters, Bonavita
Voor gevorderde cuppers heeft Bonavita een uitdagende cuppingworkshop opgezet. Cup samen met andere professionals de beste koffie van roasters binnen de benelux leer van de experts en bespreek met elkaar de smaaktonen. Een workshop op hoger niveau.

11.10-12.00: Latte Art (novice) illy
Deze workshop voor beginners geeft aficionados en startende barista’s de kans om kennis te maken met latte art. Leer hoe je met een paar simpele handelingen al een vrij indrukwekkende cappuccino neerzet. Jouw koffie is nooit meer verkeerd.

12.10-12.30: Beautiful People of CoffeeMarino Petracco, illy (ENG)
Op weg van boom tot kop, passeert koffie vele mensenhanden. Maar wie zijn die mensen daarachter? Marino Petracco vertelt met Italiaans enthousiasme over alle mensen in het koffieproces in zijn lezing Beautiful People of Coffee.

12.40-13.00: Beautiful Colours of CoffeeMarino Petracco, illy (ENG)
In deze bijzonder lezing vertelt de chemisch ingenieur en onderzoeker Marino Petracco van illy hoe koffie constant transformeert in kleuren, van zaadje tot drank. Beautiful Colours of Coffee is je laatste kans om deze aanstekelijke verteller te zien op het festival.

13.10-13.40: Tea JamCrusio T
Doe mee met de Tea Jam van Kiona Malinka, die een unieke manier heeft ontwikkeld om je kennis te verbreden. Net zoals muzikanten elkaar inspireren met nieuwe toonladders en akkoorden, worden theedrinkers in het Lab uitgenodigd om te spelen met ingredienten. Kijken wat voor moois eruit ontstaat.

13.50-14.20: Brewing Filter Coffee Coffee Company
Fluweelzachte filterkoffie past perfect bij die heerlijke dagen thuis. Mits je de goede hebt, en niet per ongeluk voor jezelf een loeisterke truckersbak hebt gefabriceerd. Geen zorgen: Coffee Company zal je in deze workshop alles vertellen over het perfecte kopje filterkoffie voor thuis.

14.30-15.20: Latte Art (advanced) illy
Een paar stappen verder dan het hartje? Schaaf je kennis bij tijdens illy’s latte art workshop voor gevorderden. Leer met en van elkaar hoe je die perfecte cappucino of koffie verkeerd kan bereiken. Wees er wel op tijd bij, deze workshop zit snel vol.

15.30-16.20: Espresso illy
Knowing espresso is to know coffee in all its forms. Duik met illy in de essentie van koffie tijdens deze boeiende workshop over espresso. Leer hoe je de perfecte espresso maakt, smaaktonen definieert en waar een perfecte espresso aan moet voldoen.

16.30-17.30: Signature DrinksTia Maria
Ook onderzoekers houden van een goede cocktail. Met een leerzame en leuke cocktailseminar kun je nog even lekker napraten over deze dag, en al je vergaarde kennis laten bezinken. It’s not all work and no play.

Programma: zondag 20 maart

11.00-18.00: Dutch Cup Tasters Championship 2016
Koffie wordt niet alleen gezet, koffie wordt ook – of juist – ook geproefd. Zie professionals strijden om diegene te zijn die kan proeven wat de koffiedrinker niet doorheeft, maar waar hij wel het verschil merkt. De barista die feilloos de verschillende koffiesoorten kan onderscheiden, mag zich Dutch Cup Taster kampioen noemen.

11.00-18.00: Dutch Tea Championship 2016
Het Amsterdam Coffee Festival 2016 noemt zich vanaf dit jaar ook de trotse host van de Dutch Tea Championships, een wedstrijd voor thee-aficionados. Daar vallen ook koffiedrinkers onder die aan het eind van de dag weigeren aan het plafond te hangen, maar ook weigeren om dan maar over te stappen op een zakje groene ‘thee’ of English Blend. Of, als je deze variaties tot nog toe níet weigerde, kom dan langs om te zien waarom je dat eigenlijk zou moeten weigeren.

11.00-18.00: Alpro’s Barista Challenge 2016
Onder toeziend oog van 2015’s winnaar Milou Savelkoul en Alpro’s in-house barista Merijn Gijsbers demonstereren vijf finalisten hun plantaardige coffee-making-skills. De winnaar van de eerste prijs verdient een trip naar de Barista World Championship in Dublin.  

Info: Amsterdam Coffee Festival

Website:
www.amsterdamcoffeefestival.com

Adres
Westergasfabriek Amsterdam
Klonneplein 1, 1014 DD Amsterdam

Tijden
Vrijdag: 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 19:00 uur
Zondag:: 10:00 – 19:00 uur

40 Shares
Share40
Pin