Speurtocht naar Mama Geisha

Speurtocht naar Mama Geisha
02/11/2013 koffieTcacao
In koffie

Willem Boot, columnist bij koffieTcacao en directeur van Boot Coffee Consulting & Training in Mill Valley, vertelt over de oorsprong van Geisha koffie. Interessant!

De oorsprong van Geisha koffie? Deze kardinale vraag beroert al jaren de gemoederen van menig koffiefanaat. Sinds enige tijd ben ik bezig met een onderzoek naar de relatie tussen Geisha (Panama) en Gesha koffie (Ethiopia).

Onlangs reisde ik naar Denver; op bezoek bij Dr. Sarada Krishnan, directrice van de wereldberoemde Denver Botanic Gardens. De tuinen omvatten ruim tien hectaren grond, gedeeltelijk in prachtige broeikassen, met een grote verscheidenheid aan tropische en sub-tropische planten. Sarada is een grote koffiefan; ze dronk haar eerste kop koffie op achtjarige leeftijd. Haar oom had een grote plantage in het zuidwesten van India. Ze heeft gedurende de afgelopen jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd middels haar fundamenteel koffie-onderzoek op botanisch en ook genetisch niveau. Ze organiseerde een onderzoeksexpeditie naar de bossen van Madasgascar, waar naast de conventionele Arabica en Canephora hoofdsoorten, ook nog meer dan 50 andere hoofdsoorten te vinden zijn van de Coffea familie, zoals Coffea Commersoniana.

Onderzoeksplan
Sarada heeft een methode ontwikkeld waarmee zij DNA kan onttrekken uit groene koffiebonen; met het genetisch materiaal kan men vervolgens allerlei diepgaand onderzoek doen. Bij puur toeval liep ik haar tegen het lijf in Jamaica, waar zij een koffieplantage bezit. Haar ogen lichtte op toen ik haar vertelde over mijn avonturen met Geisha en mijn prille onderzoek in Ethiopië naar de oorsprong van deze mystieke koffiesoort. Ze bood haar hulp aan en gezamenlijk ontwikkelden wij een onderzoeksplan; de koffiemonsters die ik had bemachtigd in Gesha, Ethiopië, kwamen zeer goed van te pas.

Elf monsters
Het genetisch onderzoek wordt uitgevoerd in het laboratorium van de Denver Botanic Gardens. Elf monsters uit Ethiopië en Panama werden voor het onderzoek geselecteerd. Allereerst wordt het DNA gekopieerd en vermenigvuldigd middels een “Polymeraze Chain Reaction” (PCR). Dan wordt het DNA gescheiden door “Gel Electrophoresis”, waarna de bestanddelen van het DNA met een speciale camera in kaart worden gebracht. In dit onderzoek proberen we aan te tonen dat Panama Geisha en Ethiopia Gesha verwant zijn. Met het oog op de groeiende populariteit van Geisha koffie is het natuurlijk een unicum als we de bron van de Geisha kunnen aanwijzen in Ethiopië. Indien er inderdaad een relatie bestaat, dan kunnen we wellicht zeer interessant vervolgonderzoek doen.

Schimmel
Een extra saillant feit: Panama Geisha lijkt resistent te zijn tegen Coffee Leaf Rust (Hemileia Vastatrix); het vermoeden is dat dit met name komt door bepaalde genen die de resistentie bevorderen. Sarada’s onderzoek stelt ons mogelijkerwijs in staat om nieuwe kruisingen te ontwikkelen tussen doorsnee Arabica variëteiten en Ethiopische Gesha of Panamese Geisha variëteiten. De nieuwe, hybride koffiesoorten zouden dan mogelijkerwijs resistent zijn tegen koffieroest én ook kwalitatieve eigenschappen van de Geisha kunnen bevatten; potentieel opzienbarend en spectaculair gezien het feit dat momenteel een groot deel van de koffieoogst in Centraal- Zuid Amerika ten onder gaat aan dit schimmel. Het eerste resultaat van het Geisha onderzoek wordt verwacht in December, 2013.

Wordt Vervolgd!

Boot Coffee

 

X
0 Shares
Share
Pin