Wat is Specialty Coffee?

Wat is Specialty Coffee?
02/05/2014 koffieTcacao
In koffie

Het snelst groeiende segment van de koffie-industrie is Specialty Coffee, maar wat is dat precies? Deze vraag wordt beantwoord op zaterdag 3 mei tijdens The Amsterdam Coffee Festival! 

De term Specialty Coffee werd voor het eerst gebruikt in 1974 door Erna Knutsen. De uitleg was simpel: speciale microklimaten brachten koffiebonen voort met unieke smaakeigenschappen. Deze smaken zijn het gevolg van het terroir waarin de koffieplant is verbouwd. Maar deze definitie beperkt zich tot groene, ongebrande koffie.

Ric Rhinehart, executive director van Specialty Coffee Association of America, betoogt in zijn artikel ‘What is Specialty Coffee?’ dat groene koffie de potentie heeft om Specialty Coffee te worden, maar dat het er op neerkomt dat elke speler in het productieproces optimaal moet presteren. Rhinehart onderscheidt wel verschillende spelers, maar biedt niet de standaarden waaraan elke rol moet voldoen. In de koffie-industrie bestaat alleen een geaccepteerde norm voor productie van groene koffie die de titel Specialty Coffee oplevert. Voor het branden en zetten bestaan geen standaarden.

Kwaliteitsstandaarden

Met dit rapport komt daar verandering in. Moniek Smit en Nick Dessing van Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) – Nederland hebben, samen met Sander Reurink, een rapport geschreven over specialty coffee. Hierin wordt een duidelijke definitie gegeven van Specialty Coffee. Zo is gebleken dat koffie wel degelijk te licht of te donker zijn gebrand om nog specialty coffee te mogen heten. Daarnaast worden in het rapport kwaliteitsstandaarden gesteld voor koffiebranders en barista’s. Op 3 mei om 11.00 uur presenteert Nick Dessing de belangrijkste bevindingen uit het rapport in The Lab op The Amsterdam Coffee Festival.


Wil je naast dit artikel ook de nieuwste artikelen lezen in koffieTcacao magazine? Klik hier voor een abonnement!

0 Shares
Share
Pin