Specialty Coffee Bars in Bali – 3 Favorieten

Specialty Coffee Bars in Bali – 3 Favorieten
19/07/2016 koffieTcacao
specialty coffee Bali

Op de vraag: “Waar gaat je vakantie heen?” is het antwoord steeds vaker; Bali. Lage vluchtprijzen, een heerlijk klimaat, een prachtig eiland en een fijne bevolking zijn hier ongetwijfeld de redenen voor. Maar als je dan op dit fijne eiland bent aangekomen en je de temperatuur meester hebt gemaakt kan het maar zo zijn dat je zin in koffie krijgt, lekkere koffie…

KOFFIEREVOLUTIE

Indonesië is de op een na grootste exporteur van specialty coffee in de wereld met een productie van meer dan 100 arabica-variëteiten. Daarmee zou je denken dat goede koffie overal verkrijgbaar is. Helaas is dit in het land zelf iets minder vanzelfsprekend. Oploskoffie en robusta waren tot een paar jaar geleden de standaard. Maar de koffierevolutie heeft ook Indonesië bereikt en de laatste jaren opent de één na de andere specialty coffee bar haar deuren.

koffieTcacao bezocht Bali, dronk er koffie en geeft je drie aanbevelingen. Natuurlijk is er nog meer goede koffie te vinden maar hier kan je in ieder geval mee beginnen. Zo hebben wij een excuus om een keer terug te gaan.

SPECIALTY COFFEE BALI | tip 1: Anomali

Met zes vestigingen in Bali en Jakarta, waarvan de eerste vijf jaar geleden opende in Jakarta, is Anomali een van de specialty coffee pioniers in Indonesië. De twee Indonesische eigenaren (beide Q-graders) Irvan Helmi en Agam (Muhammad Abgari) werken enkel met Indonesische koffie. Ze kopen direct in bij de boeren en willen locals kennis laten maken met hun eigen koffie. Verwacht bij Anomali medium gebrande fruitige koffies en een wekelijks wisselend aanbod. Al het personeel wordt getraind door Anomali’s eigen Hageng Pribadi, de cuptasting kampioen van Indonesië.

Wij bezoeken de vestiging in Ubud waar we hartelijk worden onthaald door manager Dyco Salim en supervisor Dewa. Dit Anomali café is nu vier jaar open en trekt met name westerlingen in tegenstelling tot de Dewi Sri-vestiging, waar ook gebrand wordt. Dyco en Dewa vertellen ons enthousiast over ‘hun’ zaak. Zo horen we dat het personeel elke dinsdag zelf cupped om de nieuwe koffies te leren kennen, maar ook dat klanten op donderdag langs kunnen komen voor een cupping sessie. Dat belooft veel goeds. Tijd voor koffie!

We drinken een Sumatra Mandailing op drie manieren:

  • als espresso: zoet met tonen van melkchocolade (22 gram in, 25 seconden uit)
  • als cappuccino: wederom zoet, maar nu komen er duidelijk rozijnen naar voren (15 seconden uit)
  • als ristretto: we proeven druiven en een zoet bittertje.

Op de Siphon bereiden de heren een Aceh Gayo Organic. De Aceh heeft een prettige geur van gebrande noten en getoast brood en smaakt naar hazelnootchocolade en zwarte bessen.


Espressomachine: Synesso tweegroeps
Koffiemolens: Unic bunkermolen (espresso) en Mahlkönig (filter)
Filtermethodes: V60, Aeropress, French press, Syphon
Lekkers: zoetigheden worden geleverd door lokale bakker


Ubud, Training Center
Jalan Raya Ubud 88 Gianyar, Bali. Indonesië
anomalicoffee.com

 

SPECIALTY COFFEE BALI  |  tip 2: Seniman

Seniman werd zes jaar geleden opgericht door Rodney Glick en David Sullivan. De koffie wordt ingekocht door Thomas Sproten en gebrand in de eigen branderij aan de overkant van de straat door Q-grader I Kadek Edi, dit maakt Seniman een waar begrip in Ubud. Thomas: “We streven er naar om het hele proces te beheren; van boon tot kop. Zo hebben we op het eiland inmiddels een eigen plantage in de Kintamani regio waar de gelijknamige boon groeit tussen de sinaasappelbomen. Per kilogram gaat er $0,50 cent premium naar de boer en is er het doel 10 ton bonen te produceren per jaar”. Seniman probeert zo min mogelijk afval te creeëren en gebruikt olieresten van het eten en koffiedrap om zeep te maken. Thomas draagt ons over aan de barista van dienst.

We drinken een Syphon met de Flores Yellow Katura Honey processed (16,5 gram koffie, 220 ml water, 1,10 minuten extractie) en proeven een prettige cleane koffie met tonen van tropisch fruit en een zacht zoete nasmaak. De Siphon met de Bali Kintamani Honey processed wordt op dezelfde wijze gezet en levert een frisse fruitige koffie op met veel citrus. We sluiten af met een espresso (20 gram in, 40 ml uit) en genieten van een zoete, fruitige koffie met een klein bittertje.


Koffie: wisselend aanbod eigen branding waaronder de Trans X blend (Kintamani 50% fully washed en 50% natural)
Koffiebrander 6 kilo Yang-Chia
Filtermethodes: Syphon (licht-gebrande koffies), Aeropress (medium gebrand)
Water: mineraalwater met toegevoegde mineralen tot 60-80 ppm.
Eten: van ontbijt tot diner.


Seniman
Jalan Sriwedari 5, Ubud, Bali. Indonesië
senimancoffee.com

SPECIALTY COFFEE BALI | tip 3: Coffee & Thyme

Waar Anomali en Seniman typische third wave koffiebars zijn, geeft Coffee & Thyme een geheel eigen draai aan dit begrip. Eigenaren Umar Nahdi en Melati Gaymans misten bij een bezoek aan Gili Air een plek waar goede koffie gedronken kon worden en besloten dit zelf te creëren. Een jaar later is Coffee & Thyme een feit en het eerste wat je ziet als je op het idyllische eiland Gilli Air aankomt.

Umar, koffieliefhebber en voormalig barista bij Anomali in Ubud, is verantwoordelijk voor de koffie en Melati, voorheen restaurant consultant in Indonesië, heeft zich gespecialiseerd in het bakken van (veganistische) taarten en cakes en het eten in het restaurantgedeelte.

Umar en Melati hebben een hele prettige koffiebar en restaurant weten neer te zetten met een stijl die zich het best laat omschrijven als een Scandinavische strandstijl. Elke gast wordt met open armen ontvangen en pretentieloos koffie, sap en ander lekkers geserveerd.


Espressomachine: ECM (mechanika)
Koffiemolen: Mazzer Super Jolly
Koffie: blend van 80% Sumatra, 20% robusta Java
Koffiebrander 6 kilo Yang-Chia
Zetmethodes: espresso, filter, Syphon, French press, ice coffee
Melk: Greenfields (Australië)
Lekkers: probeer zeker de appel-havermout muffins, vanille citrus cake, bananenbrood en eigenlijk alle andere heerlijkheden van de kaart.


Coffee & Thyme
Gili Air haven, Bali. Indonesië
coffeeandthyme.co

X
0 Shares
Share
Pin