Sojatest: wat is de beste soja voor je koffie

Sojatest: wat is de beste soja voor je koffie
05/03/2018 koffieTcacao
sojatest: welke soja is het lekkerst?

SOJA IS NOG STEEDS DE FAVORIETE VERVANGER VOOR MELK VOOR EEN CAPPUCCINO OF LATTE EN DE GROEP GEBRUIKERS WORDT STEEDS GROTER. IN KTC #14 VIND JE DE UITSLAG VAN DE SOJATEST DIE  ITC Academy UITVOERDE. HIERONDER LICHT RICHARD SCHUKKINK VAN ITC ACADEMY DE TESTRESULTATEN TOE.
“Soja is geen melk. Klinkt logisch. Het een komt van een koe of ander dier, het ander van een boon. Toch zijn we al snel geneigd om soja met melk te vergelijken. Het is een beetje appels met peren vergelijken of zoals in dit geval koeien met bonen.De een gebruikt soja omdat hij last heeft van een koemelk intolerantie, de ander omdat hij geen dierlijke producten wil consumeren en een derde groep vindt het lekkerder dan koemelk. Op zich is het dus niet zo belangrijk of je van de smaak van pure soja houdt. Het gaat er bij een soja cappuccino of soja latte vooral om hoe het smaakt in combinatie met koffie. Ben je toch op zoek naar een soja die het meest op melk lijkt dan is de soja van de Aldi de beste keuze. Ook zie je dat steeds meer consumenten vragen om ongezoete sojamelk in hun cappuccino. Drink je ongezoete soja zo dan smaakt dat erg droog en wrang. In combinatie met een volle zoete koffie valt dat mondgevoel weg en zie je meer harmonie.”

Soja uit Nederland

DE SOJATEST

“Bij het testen van de 22 soja varianten hebben we op een aantal dingen gelet. Een van de problemen die je als barista in de beginperiode bij de eerste sojaproducten zag was dat de soja ging schiften zodra je boven de 55℃ kwam. Bij een aantal producten zagen we dit nog steeds gebeuren maar bij de soja producten van Alpro, Provamel en het huismerk van de Plus konden we bij temperaturen tot 65℃ geen schifting constateren.

Soja veranderen in yoghurt of kaas bleek bij sommige producten niet zo’n probleem te zijn. Je voegt zuur toe en een aantal soja producten veranderde in een dikke pap. Waarom zou je zuur toevoegen aan soja? Koffies die zuur smaken zijn over het algemeen ook meetbaar zuur. Koffie uit Afrika is over het algemeen wat fruitiger dan koffie uit bijvoorbeeld Indonesië. Voor onze sojatest gebruikten we een medium geroosterde koffie uit Kenia. Dit bleek voor vrijwel alle geteste producten teveel van het goede te zijn. Alleen Alpro Soya for Professionals bleek bestand te zijn tegen de zuren in deze koffie. Bij alle andere producten varieerde het resultaat tussen melk met stukjes tot een soort kwark waar je lepel rechtop in bleef staan. Nu moeten we eerlijk toegeven dat het aantal cappuccino’s dat gemaakt wordt van een medium geroosterde koffie uit Kenia in Nederland wel heel erg klein zal zijn. Deze koffie valt ook in combinatie met melk totaal weg. Bij het gebruik van onze blend bleek er bij geen enkel product schifting te ontstaan.

Op zoek naar een goed biologisch soja product? Provamel Soya kwam als winnaar uit de test. Hij smaakte goed in combinatie met koffie en liet zich prima opschuimen. Vind je ongezoet belangrijk? Provamel Soya Natural en Alpro Sojadrink ongezoet lieten zich het best combineren met koffie.”

DE TOP 5

  1. Alpro Soya for Professionals

Koffiearoma’s blijven mooi overeind, vol, zoet, mooie balans tussen soja en koffie. De enige soja die niet ging schiften in combinatie met een fruitige koffie.

  1. Plus Soja Drink Naturel

Aroma’s van vanille, melkchocolade en bitterkoekjes. Paste goed bij de aroma’s van koffie.

  1. Alpro Soyadrink Original

Licht filmend, aangenaam zacht, mooie harmonie tussen de aroma’s van de koffie en die van de soja.

  1. Provamel Soya Calcium Drink

Uit onze sojatest blijken aroma’s van macadamia, vanille en snoepjes.

  1. Alpro Original Fresh

Aroma’s van vanille, zoet rond en zacht. Koffie blijft mooi aanwezig.

 

DE MINSTE 5

  1. Joya

Strak mondgevoel, aroma’s van cement en stopverf.

  1. Yeo’s Soy

Aroma’s van kalk, pasta, haver en bruine suiker

  1. Natumi Soya

Dun en zuur met aroma’s van snijbonen, papier en kalk

  1. Soywell Soja Drink Naturel

Strak mondgevoel en een chemische nasmaak.

  1. Lima Soya

Geur van karnemelk en pannenkoekenbeslag. Aroma’s van aardappelschil.

 


Tekst: Richard Schukkink
Fotografie: Marlon Velvis


 

LAATSTE ARTIKELEN

okt18
KTC test The Bambino van Sage Appliances
KTC test The Bambino van Sage Appliances

Op de testbank: The Bambino van Sage Appliances. “The Bambino is zonder poespas een ideaal instapmodel voor iedereen, die voor een betaalbare prijs thuis goede koffie wilt zetten”

okt16
Dutch Design Week: 5x specialty coffee in Eindhoven
Dutch Design Week: 5x specialty coffee in Eindhoven

De vijf nieuwste én hotste koffiezaken in Den Haag waar het Haagse bakkie pleur wel heel lekker smaakt…

MAGAZINES

12 Shares
Share12
Pin