Stielman’s Shokunin koffiebox

Stielman’s Shokunin koffiebox
30/10/2017 koffieTcacao
In koffie, product
Shokunin Jelle van Rossem Stielman

Shokunin is de nieuwe lijn van Stielman Koffiebranders waarmee de Rotterdamse brander de aandacht vestigt op wat er allemaal aan je dagelijkse kop koffie vooraf gaat. Het eerste Shokunin-pakket bevat drie Ethiopische koffies; een natural, washed en honey processed van het Reko Koba verwerkingsstation.

Stielman’s huidige spin in het web én koffiebrander Jelle van Rossum is het meesterbrein achter Shokunin. Het non-profit project verlegt de aandacht naar het proces- denk aan de variëteiten, het telen, de verwerkingsmethoden en brandprofielen- dat doorlopen wordt voordat koffie het eindproduct wordt waar we allen van genieten. De box bevat zelfs een zakje mineralen om eigen water te maken. Hierdoor word je op subtiele wijze getriggerd na te denken over de invloed van water op de smaak van koffie.

Buiten het feit dat de box drie mooie koffies bevat, wil Stielman met het Shokunin-project aantonen dat wij met z’n allen nog lang niet uitgeleerd zijn als het aankomt op koffie. “Ik hoop met dit alles niet alleen bewustzijn te creëren in de markt, maar ook andere koffieprofessionals te enthousiasmeren om zelf te experimenteren”, aldus Jelle.

Shokunin Jelle van Rossem Stielman
Shokunin Jelle van Rossem Stielman

Ambacht

Shokunin is een Japanse term voor iemand, die volledig leeft voor zijn vak. Een echte ambachtsman dus. Het oud-Hollandse woord voor ambachtsman is ‘stielman’. Vandaar, Stielman Koffiebranders. Er is over nagedacht, dat is duidelijk en waarschijnlijk ook nodig wil Stielman in zijn missie slagen om met Shokunin mensen wakker te schudden. “Wij zijn verwend met ons dagelijkse kop koffie”, legt Jelle uit. “Hierdoor vergeten we soms de grote risico’s die de boeren nemen met het verbouwen van het product.” 

Shokunin Jelle van Rossem Stielman

Reko Koba

Het eerste pakket van Shokunin bestaat uit drie koffies afkomstig van het Ethiopische verwerkingsstation Reko Koba, waar Stielman nauwe banden mee onderhoudt. De feedback die gegeven wordt op de koffiebox, koppelt de Rotterdamse brander terug aan Reko Koba. Hierdoor ontstaat er een wisselwerking tussen de herkomst en het eindstation. Met deze feedback kunnen de koffieverwerkers hopelijk een beter product verbouwen, wat weer een beter eindproduct oplevert voor Stielman. De box is gelimiteerd tot 140 boxes en alles is roast on demand. Geen grote batches dus.

De toekomst

De eerste box is pas net gelanceerd, maar achter de schermen is Jelle al hard bezig aan zijn volgende project. De tweede box van Shokunin zal in samenwerking met de Colombiaanse koffieboer Juan Pablo Argote wederom drie koffies bevatten. Ditmaal Colombiaanse koffies met ieder een andere fermentatietijd. De verwachting is dat deze box in december zal verschijnen. Op lange termijn zijn er nog geen plannen. “Als ik ergens tegenaan loop waarvan ik denk dat het op deze manier gepresenteerd verdiend te worden, dan zie ik dat dan wel weer.”

De Shokunin Ethiopië-box kost €40,-
Meer informatie of gelijk bestellen kan door te mailen naar jelle@stielman.nl

X
0 Shares
Share
Pin