Salon du Chocolat in Londen

Salon du Chocolat in Londen
08/11/2013 koffieTcacao

Vera Hofman, gegrepen door het cacaovirus, doet verslag van het Salon du Chocolat in Londen. Plus smakelijke foto’s!

’s Werelds grootste chocolade event, de ‘Salon du Chocolat’, vond van 18 t/m 20 oktober voor de eerste keer plaats in Londen. Bijna twintig jaar geleden startte het concept in Parijs en inmiddels zijn meerdere grote steden besmet geraakt met dit chocoladevirus, nu dus ook Londen. Voor diegene die geen idee heeft wat zo’n Salon nou precies is: een expositiehal vol met stands van chocolademakers en chocolatiers waar je de meest verrukkelijke repen en bonbons kunt kopen; drie dagen lang een vol programma met presentaties en proeverijen; een culinair theater waar tongstrelende kunstwerkjes worden gecreëerd; een modeshow met jurken van chocolade (die niet smelten!) en de uitreiking van de ‘International Chocolate Awards’. Overdonderend lekker dus!

Onze route
Als je zo’n grote hal binnenloopt kan het gevoel je bekruipen: waar moet ik beginnen? Aangezien de Engelsen links rijden, passen we ons aan en gaan met de buitenring aan de linkerkant beginnen. We lopen met de klok mee, om zo al rondlopend in het midden te eindigen. Zo mis je gegarandeerd niets! Dit kwamen we tegen op onze route:

  • Rococo: Deze winkel is in 1983 opgericht door Chantal Coady. Zij was in Londen de eerste die verse bonbons met bijzondere ingrediënten maakte, destijds een revolutie. En nog steeds, terwijl er vele andere goede zaken bij zijn gekomen, behoort Rococo tot de absolute top. We proefden deze bonbons: ‘Kalamansi Lime Caramel’, ‘Passion Fruit & Rosemary Caramel’ en  ‘Salted Chocolate Toffee & Hazelnut Praline’. Terechte prijswinnaars!
  • The Chocolatier: Aneesh maakt zijn ganache, bonbonvulling, op basis van chocolade en water. Door water te gebruiken in plaats van room haal je heel andere smaakkenmerken naar voren. De bonbons smaken stuk voor stuk heel helder en uitgesproken. De ‘Coffee’ en de ‘Rose & Cinnamon’ zijn onze favorieten. Dat hij aan Michelin restaurants en het koningshuis levert, begrijpen we volkomen.
  • Lauden: Deze dame gaat als een speer. Met haar enthousiasme en passie voor frisse bonbonvullingen (veel fruit!) weet ze iedereen te verleiden. Haar creaties gaan nu zelfs de lucht in, vlieg met British Airways First Class en je krijgt ze gepresenteerd.
  • Toot Sweets: Julia maakt de lekkerste truffels ooit geproefd. Ze maakt ze op basis van de ‘Esmeraldas Milk’ couverture van Original Beans. Normaal gesproken worden truffels omgeven met een dun laagje chocolade alvorens ze door de cacaopoeder gerold worden. Deze echter niet! De “vullingen” gaan regelrecht door de cacaopoeder. Ze zijn dus superzacht en je moet ze heel voorzichtig beetpakken anders smelten ze tussen je vingers. Zo romig en zacht hebben we ze nog nooit geproefd!
  • Demarquette: Deze winkel bestaat sinds 2006 en heeft inmiddels een zeer uitgebreide collectie met veel streekgebonden ingrediënten, zoals bloemen uit Engelse tuinen. Voor zijn nieuwste bonbons ‘Tea & Coffee Chocolates’ komen de ingrediënten echter wel van ver.  Kleine koffiekopjes van chocolade gevuld met ganache of caramel met daarin verwerkt de heerlijkste soorten thee en koffie. Erg KTC dus!
  • Cocoa Runners: Een nieuwe club, opgericht door Dom Ramsey van Chocablog. Als je lid wordt, krijg je elke maand vier verschillende repen thuis gestuurd. Compleet met het verhaal achter de chocolades, de smaakkenmerken en de mogelijkheid om een score te geven op de site zodat je zelf kunt zien welke smaken jouw favoriet zijn. Perfect idee om origine chocolade te promoten! Wellicht dat iemand in Nederland dit concept kan kopiëren?
  • Duffy’s: Eén van de weinige bean-to-bar makers in de UK. Inmiddels heeft hij een behoorlijke collectie repen van “direct trade” bonen uit onder andere uit Honduras, Venezuela en Panama. Zijn ‘Ocumare Milk’ won dit jaar een zilveren award.

Nog meer bekende namen
Naast bovengenoemden nog véél meer bekende namen uit de UK: Melt, Artisan du Chocolat, Hotel Chocolat, Iain Burnett en Prestat. Opvallende afwezigen waren de drie hipste chocolatiers in town: Paul A Young, William Curley en Paul Wayne Gregory. Hopelijk zijn ze er volgend jaar wel!

Ook de Fransen waren van de partij: Pralus, Bonnat, Vincent Guerlais en Christophe Roussel. Andere Europeanen: Friis-Holm uit Denemarken, Naive uit Litouwen en Benoit Nihant uit België.

Kijk hier voor de winnaars van de ‘International Chocolate Awards’.

Vera proeft voor KTC elk nummer een soort chocolade en deelt al haar chocolade-ervaringen op The Chocolate Life.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X