Rocket Bean Roastery | Riga

Rocket Bean Roastery | Riga
02/05/2017 koffieTcacao
In gespot, gespot koffie, riga
  • Rocket Bean Roastery
  • Rocket Bean Roastery
  • Rocket Bean Roastery

“We zoeken naar smaken als cacao, noten, chocolade. Onze koffie moet je van je sokken blazen” 

Lange tijd was het niet te doen om in Riga, de hoofdstad van Letland, goede koffie te scoren. Een van de overblijfselen uit de Sovjettijd, volgens Mārtiņš Dzenis, eigenaar van Rocket Bean Roastery. “Mensen zijn gewend aan thuis eten, maar ook aan oploskoffie.” Vooral dat laatste verandert, want in de parel van de Baltische staten is een koffierevolutie gaande. Filialen van populaire ketens verrijzen kriskras door de stad, vol prachtige art nouveau panden. Maar wie goed zoekt, vindt echte kwaliteit. Sinds het voorjaar van 2015 is Rocket Bean – koffiezaak, restaurant en branderij in één – gevestigd in het steeds hipper wordende noordelijke deel van het centrum. Aan de Miera Iela, in een voormalige sokkenfabriek. Sinds het begin van dit jaar zit er ook klein, knus zusje in de oude binnenstad.

CONSTANTE ZOEKTOCHT

Hoewel Mārtiņš en zijn compagnon Aivars Rodčenko geboren ondernemers zijn, hebben ze een nobele missie. Die luidt: “Mensen onderwijzen in wat koffie is en hoe je het moet bereiden en drinken.” Voor dit alles ben je bij Rocket Bean aan het goede adres, want ze halen alleen de beste bonen naar Riga, om die vervolgens achterin het pand te roosteren. Zo’n 5.000 kilogram per maand, waarvan 20 procent omgezet wordt in speciality coffee. “We zoeken naar smaken als cacao, noten, chocolade. Onze koffie moet je van je sokken blazen”, aldus Aivars. Daarbij verkiezen de twee direct trade met boeren boven fair trade – “een marketinginstrument”. 

MAGIC PUSSY

In de ruime zaak, met een interieur van hout en bakstenen, wordt alles verkocht dat een koffieliefhebber zich kan wensen. Van Chemex-filters en baristatools tot huisgemaakte taarten. Zo ook blends met onweerstaanbare namen als de Magic Pussy-bonen met amandelsmaak. En als je er toch bent, schuif dan op donderdag aan voor de wekelijkse cuppingsessie. Of pik doordeweeks de zakenlunch mee. Drie gangen op topniveau, voor nog geen tientje.


Koffie: Rocket Bean o.a. uit Panama, Burundi, Tanzania, Colombia
Machine: gepimpte La Marzocco Strada
Molen: Victoria Arduino Mythos One
Brander: Loring S35 Kestrel, Probat Sample Roaster
Waterfilter: Omgekeerde osmose en waterfilter van BWT
Melk: Straupe
Thee: o.a. Boliviaanse koffiekersenthee van eigen merk
Chocolade: Labooko zotter


Rocket Bean Roastery
Miera iela 29 – Riga

Tekst Maurice Geluk

0 Shares
Share
Pin