Het Coffee Masters-avontuur van Rob Clarijs

Het Coffee Masters-avontuur van Rob Clarijs
27/04/2017 koffieTcacao
In koffie
Coffee Masters - Rob Clarijs

Coffee Masters is een vier dagen durende, internationale wedstrijd waarin deelnemers de strijd met elkaar aangaan in alle zeven disciplines, die een echte ‘coffee master’ zou moeten beheersen.

Jaarlijks wordt Coffee Masters georganiseerd in New York én in Londen, waar onze eigen coffee master Rob Clarijs de uitdaging dit jaar aanging. Tijdens het Amsterdam Coffee Festival 2017 behaalde Rob de 2e plaats bij de Mixologist en nog geen maand later zat hij samen met zijn vriendin Joyce in het vliegtuig van Rotterdam naar London City Airport, op naar de Coffee Masters! Voor koffieTcacao deed hij verslag van zijn avontuur.

Rob: Hoewel ik zeven dagen in de week vol passie met koffie werk, als brander bij Stielman Koffiebranders, als barista bij DE en mijn eigen koffiemerk De Zeeuwse Branding, dacht ik ergens dat Coffee Masters misschien wel wat hoog gegrepen was. Eerder deden baristasterren als Ben Morrow, Patrik Rolf en Matt Perger mee. Maar niet geschoten is altijd mis, dus stuurde ik mijn video in. Het voelde dan ook al als een hele prestatie dat ik uit 80 à 90 aanmeldingen werd geselecteerd als een van de twintig deelnemers.

In Londen verbleven we in House of Moli Shoreditch Square. Voor een goede prijs hadden we een prachtig appartement gehuurd. Voorzien van alle luxe, op een perfecte locatie en met een balkon aan Hoxton Street. Een goed begin!

Introductie

Woensdag was de introductie. We kregen uitleg over de Faema E71 en ontmoetten de jury en de andere deelnemers. De eerste die ik de hand schudde was Ryan Garrick, een koffiebrander van Avenue Coffee Roasting Co. uit Schotland. Net als de andere deelnemers waren we allebei enthousiast, maar toch ook wel zenuwachtig voor de volgende dag.

Tijdens de introductie kon iedereen vragen stellen aan Becky, the lady in charge bij de Coffee Masters. Één deelnemer vroeg of het een probleem was dat zijn glaswerk anders was dan in zijn aanmeldingsvideo.
Het was grappig om te zien hoe er naar aanleiding van die vraag een soort onrust leek te ontstaan. Meerdere mensen begonnen vragen te stellen over details en kleine aanpassingen in de koffie, het glaswerk of het recept van hun signature. Becky stelde ons gerust. Zolang je de verandering kunt onderbouwen is er niets aan de hand (net als wanneer je iets verandert in het ‘echte’ barista leven. Het is goed zolang het de koffie of de presentatie maar ten goede komt).

Coffee Masters - Rob Clarijs - cupping

Het moment van de waarheid

Na de introductie (en een goede nachtrust) was donderdag het moment van de waarheid, de eerste ronde ging van start! De eerste ronde gaat om drie disciplines: The Cupping, The Brewing en The Signature Drink. Om de spanning nog iets op te voeren sta je voor een publiek van zo’n 100 man, in een soort arena omringd door camera’s en spotlights. De top 8 deelnemers gaan na deze ronde door naar de kwartfinales.

Zelf was ik erg benieuwd naar twee barista’s, Jimmy Dimitrov en James Wise. Ik had van tevoren de aanmeldingen van de concurrentie bekeken en vooral deze waren me bijgebleven. Zij leken mij de favorieten. Anderen gokten ook op Nick Maybe, die al voor de derde keer meedeed.

De Botanica

Mijn signature drink heette de Botanica en bestond uit de volgende ingrediënten:

  • Afgekoelde Colombiaanse Kalita filterkoffie. De koffiebonen komen van Juan Pablo Argote, die ik vorig jaar bij Stielman heb ontmoet. De nieuwe oogst kocht ik bij Lennart Clerkx van This Side Up en heb ik zelf gebrand.
    De koffie koelde ik binnen de tijd af met de Hyperchiller, een apparaatje wat super makkelijk warme dranken binnen 1 minuut ijskoud kan maken.
  • Bobby’s jenever. Deze wordt gemaakt met diverse ‘botanicals’ en is natuurlijk een typisch Rotterdamse neut.
  • Zelfgemaakte cascara siroop, gemaakt van de cascara die van de koffiebonen kwam waar ik de filterkoffie mee had gezet.
  • Een blaadje munt als garnering (zorgde voor een frisse geur-ervaring en ook esthetisch sloot het mooi aan bij de kleur)
  • Spray van zelfgemaakte bitters, uit dezelfde Colombiaanse koffie en vanille.

Coffee Masters - De Botanica - signature van Rob Clarijs

Mijn Botanica viel goed in de smaak en tot mijn verbazing gebeurde iets wat ik nooit had durven dromen. Van alle deelnemers behaalde ik in de eerste ronde de állerhoogste score: 61 punten!
Dit betekende dat ik doorging naar de kwartfinales en ik het in een knock-out systeem moest opnemen tegen de nr. 8, James Wise.

Door naar de kwartfinales

Ik was erg nerveus voor de kwartfinales, maar gelukkig kon ik het backstage erg goed vinden met James. Hij leek nog zenuwachtiger dan ik, maar uiteindelijk verloren we de tijd uit het oog en hadden we het bijna niet door toen we ineens het podium op moesten.
Later, nog voordat we de uitslag kregen, vertelde hij me dat hij het superfijn vond werken tegenover mij. We deden allebei gewoon ons ding en er was totaal geen rivaliteit. Backstage zeiden we al tegen elkaar dat het niet uitmaakte wie er zou winnen. Voor ons allebei voelden het bereiken van de kwartfinales al als een enorme overwinning.

Coffee Masters - Rob Clarij

Geen ruimte voor fouten

Tijdens de kwartfinales, met vier disciplines gingen we gelijk op: bijna evenveel punten tijdens The Cupping, The Latte Art en The Order (10 willekeurige drankjes binnen 9 minuten maken). Bij het onderdeel The Brewing maakte ik helaas een fout, waardoor ik in een soort ‘panic mode’ terechtkwam en mijn hele onderbouwing niet meer klopte bij het verhaal.
Zo blijkt maar weer dat tijdens Coffee Masters het kaf van het koren wordt gescheiden en je alleen kan winnen als je alles goed doet. Een andere deelnemer, die al meerdere keren had meegedaan, vertelde me: “Coffee Masters kun je verliezen op pech, maar niet winnen op geluk, daar prikt de jury doorheen. Je moet alle onderdelen echt heel erg goed beheersen.”

James schakelde mij uit tijdens de kwartfinales en won uiteindelijk de titel Coffee Master in de finale. Stiekem is het natuurlijk minder zuur om uitgeschakeld te worden door de uiteindelijke winnaar.

Coffee Masters - winnaar James Wise

Op naar New York

Of ik volgend jaar weer meedoe? Ik heb het erg druk, maar als ik er tijd voor heb: sowieso! In het najaar is er ook een New York editie van Coffee Masters (als je trouwens beide wedstrijden wint dan mag je daarna nooit meer meedoen, dan ben je namelijk echt echt echt ‘Coffee Master’). Ik zit er aan te denken om me daarvoor in te schrijven, maar hoop nog op een sponsor voor mijn vliegticket 😉

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X