Recordprijs voor Ethiopische geisha koffie

Recordprijs voor Ethiopische geisha koffie
08/06/2017 koffieTcacao
In koffie

Donderdag 1 juni is er een recordprijs geboden bij de veiling van Ethiopische geisha koffie onder supervisie van Nederlander (én koffieTcacao columnist) Willem Boot.

Gesha Village Coffee Estate (500 hectare) is opgezet in 2011 in het gebergte van West-Ethiopië met zaden van nabijgelegen wilde koffiestruiken. De plantage verbouwt Geisha koffie, een legendarische arabica-variëteit. Tijdens de veiling vorige week is er $85 per pond geboden voor de beste lot. Dit is de hoogste prijs ooit betaald voor een Afrikaanse of Ethiopische lot koffie.

Ethiopische Geisha koffie - Gesha Village Coffee Estate - Ethiopië

Recordprijs Ethiopische Geisha koffie

De veiling bestond uit 21 partijen speciality coffee van de Gesha Village Coffee Estate. Meer dan 130 bieders vanuit Azië, Australië, Europa, de Verenigde Staten en Saudi Arabië namen deel aan de online veiling met een totale omzet van US $216.607, een absoluut record voor een koffieplantage (buiten Panama)!

Wereldwijde distributie Ethiopische Geisha koffie

Willem Boot, veilingmeester en marketeer van de veiling: “We hebben een unieke campagne gelanceerd naar landen als Taiwan, China, Hong Kong en Australië met een geweldig resultaat: ruim 130 high-profile kopers uit de hele wereld!” De partij met de hoogste kwaliteit, ‘gewassen Geisha #1931’, is verkocht voor $85,10 per pond aan Pebble Coffee, een importeur uit Taiwan. In totaal is er 5.423 pond aan groene koffiebonen verkocht met een gemiddelde prijs van $40 per pond. Dit is dertig keer hoger dan de gemiddelde NY-C prijs voor arabica koffie.

Ethiopische Geisha koffie

State-of-the-art plantage

Gesha Village Coffee Estate werd in 2011 opgericht door de in Ethiopië geboren Rachel Samuel en haar Amerikaanse echtgenoot Adam Overton met de hulp van de Nederlandse koffieconnaisseur Willem Boot. Het stel heeft lang gezocht naar de perfecte locatie. Het landgoed werd uiteindelijk gekozen op basis van strenge criteria: hoogte (1900-2100 MASL), veel regenval, wisselende temperaturen, vruchtbare bosgrond en een bestaand koffie-ecosysteem. Het harde werken lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X