Recept: Jamie Oliver’s in earl grey gepocheerde peren

Recept: Jamie Oliver’s in earl grey gepocheerde peren
09/11/2021 koffieTcacao
In thee
Jamie Oliver's Early Grey poached pears

KOKEN DOEN WIJ NET ALS IEDEREEN GRAAG MET DE MOOIE RECEPTEN VAN JAMIE OLIVER EN ZIJN BEVRIENDE CHEFS. VOORAL ALS DIT RECEPTEN ZIJN MET DAARIN KOFFIE, THEE EN CACAO VERWERKT. BIJ DIT FEESTELIJKE DESSERT UIT JAMIE MAGAZINE KRIJGT DE PEER EEN HELE NIEUWE SMAAKDIMENSIE; EARL GREY.  

In Earl Grey gepocheerde peren

Ingrediënten

Voor 6 personen
2 zakjes earl grey thee / 125 gram fijne kristalsuiker / 1 sinaasappel / snuf saffraandraadjes / stukje gemberwortel (à 1 cm) / 4 kardemompeulen / 6 conference peren / slaolie, om in te vetten / 4 el sesamzaad / 2 tl vloeibare honing


Bereiding

  • Hang de Earl Grey theezakjes in een grote, ondiepe pan waar alle peren in passen. Voeg 450 ml kokend water toe, roer de suiker erdoor en laat de thee 2 minuten trekken.
  • Snijd met een dunschiller drie flinke repen van de sinaasappelschil en doe die met de saffraan en gember in de thee. Kneus de kardemompeulen met de zijkant van een groot mes, zodat ze een beetje opengaan, en doe ze ook in de pan. Breng de thee op hoog vuur aan de kook, draai dan het vuur laag en houd hem zachtjes aan de kook.
  • Schil en halveer de peren en verwijder de klokhuizen. Laat de peren in de thee zakken en pocheer ze 15-25 minuten, tot ze net zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en verdeel ze in een enkele laag over een grote schaal. Breng het pocheervocht aan de kook en laat het dikker worden en voor de helft inkoken. Haal dan de sinaasappelschil, gember en kardemom eruit met een schuimspaan, giet de siroop over de peren en laat afkoelen. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.
  • Vet de volgende dag een bakplaat in met wat olie. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Draai het vuur uit, druppel de honing over de zaadjes en schep om. Doe het mengsel over op de bakplaat en laat afkoelen.
  • Warm de peren en siroop voor het serveren op in een pan op middelhoog vuur. Verdeel ze over schaaltjes, bestrooi ze met de sesamzaadjes en druppel het pocheervocht erover.
  • De in Earl Grey gepocheerde peren zijn ook lekker met een bolletje vanille-ijs of dikke Griekse yoghurt.

50 shades of Earl Grey

Er bestaan verschillende legendes over de oorsprong van Earl Grey. Benieuwd waar deze met bergamotolie gearomatiseerde thee eigenlijk vandaan komt? Lees hier meer over de populaire thee.

Walk down memory lane

Dit en twee andere feestelijke recepten van Jamie magazine verschenen in KTC 25. Benieuwd naar de andere twee recepten?

0 Shares
Share
Pin