Recept Croquembouche: inspiratie voor de feestdagen

Recept Croquembouche: inspiratie voor de feestdagen
30/12/2021 koffieTcacao
In thee

IN KTC 40 GAVEN WE MET VIER HEERLIJKE RECEPTEN EEN KIJKJE IN BANKETBAKKER, DE BAKBIJBEL VAN DE AMERIKAANSE CLAIRE SAFFITZ, BEKEND VAN YOUTUBE-KANAAL DESSERT PERSON EN BON APPÉTIT. VAN DE BASIS ALS BRIOCHEDEEG, FRANGIPANE EN SOESJESDEEG TOT EN MET KOEKJES, DESSERTS, LAAGJESTAARTEN EN HARTIGE BAKSELS – BANKETBAKKER IS HÉT PERFECTE BAKBOEK VOOR ZOWEL DE BEGINNENDE ALS GEVORDERDE THUISBAKKER. SPECIAAL VOOR DE FEESTDAGEN DELEN WE NOG EEN RECEPT UIT BANKETBAKKER! ADIEU, OLIEBOLLEN! DE ‘CROQUEMBOUCHE’ IS HIER OM DE SHOW TE STELEN!

Recept Croquembouche

Ingrediënten

Voor de craquelin 
115 g boter, op kamertemperatuur / 150 g lichtbruine basterdsuiker / 130 g bloem / snuf zout

Opbouw
soezendeeg, geschept in spuitzak / banketbakkersroom, chocoladevariant / 240 g crème fraîche / 650 g kristalsuiker

Extra nodig
spuitzak voorzien van spuitmond van 6 mm
ronde uitsteker Ø 2,5 cm


Bereiding 

  • Maak de craquelin:
    Meng met een flexibele spatel in een middelgrote kom de boter met de lichtbruine basterdsuiker tot een glad, romig mengsel. Voeg de bloem en het zout toe, roer tot alle bloem is opgenomen en je een stijf deeg hebt. Spatel het deeg een aantal keer door en maak een licht knedende beweging om er zeker van te zijn dat het gelijkmatig is gemengd. Verdeel het deeg in tweeën.
  • Rol de craquelin uit en steek de rondjes uit:
    Rol een stuk craquelin uit tussen twee vellen bakpapier tot een dikte van 3 mm. Laat het bakpapier op een bakplaat glijden, zet de bakplaat in de koelkast en laat hem staan tot na 10 tot 15 minuten het deeg stevig is. Haal het deeg uit de koelkast en pel de bovenste laag bakpapier eraf. Steek met een ronde uitsteker met een doorsnede van 2,5 cm zo veel mogelijk rondjes uit het deeg. Leg de deegrondjes op een bord, dek het bord af en zet het in de koelkast. Herhaal het uitrollen en uitsnijden met de tweede helft van het deeg en de overgebleven stukken tot je ongeveer zeventig rondjes hebt. Houd ze afgedekt en in de koelkast tot het tijd is om te bakken.
  • Bak de soezen:
    Volg de aanwijzingen in het recept voor soezendeeg voor het spuiten van gewone roomsoezen. Laat het bestrijken met ei weg en leg in plaats daarvan een rondje craquelin boven op het bergje gespoten soezendeeg. Schuif de bakplaat in de oven, bak de soezen en laat ze afkoelen zoals vermeld in het recept.

 

Smaakt dit recept Croquembouche naar meer? De andere recepten uit Banketbakker vind je in KTC 40!

Chocolade-karnemelktaart

Kaki-fruitcake

Hamataschen met earlgreythee en abrikozen

Cake met koffiekruimeltopping

Bewaaradvies

De croquembouche moet, een paar uur voordat je hem serveert, in elkaar worden gezet om er zeker van te zijn dat de karamel krokant is en de soezen knapperig zijn. Bewaar de taart onafgedekt op kamertemperatuur op een koele, droge plek. Ook al is de croquembouche één dag houdbaar, de karamel wordt na verloop van tijd zacht en kleverig. Het craquelindeeg is, afgedekt en in de koelkast bewaard, maximaal drie dagen houdbaar. De gebakken, niet gevulde soezen zijn, luchtdicht afgesloten verpakt en op kamertemperatuur bewaard, maximaal één dag houdbaar.


 

Banketbakker
Good Cook
ISBN 9789461432599
Prijs € 35

goodcook.nl

0 Shares
Share
Pin