Teapairing – Pasta met Spaanse puttanescasaus

Teapairing – Pasta met Spaanse puttanescasaus
10/12/2015 koffieTcacao
In thee

Puttanescasaus is een zeer traditionele en bekende Italiaanse saus. Een saus met een opvallende naam. “putta” is Italiaans voor prostituee… De oorsprong van de saus heeft iets met dames van lichte zeden te maken, maar hoe dit precies zit is niet bekend. Wel bekend: de saus is zo lekker dat het moeilijk te geloven is dat hij zo makkelijk te maken is. Bij dit gerecht past een stevige thee. Welke thee, dat lees je in KTC. Hier vindt je het recept!

Recept
4 personen
Bereidingstijd: 60 min
1 aubergine

 / 1 rode paprika

 / 1 courgette
/ 8 kleine trostomaten
/ 4 sjalotjes
/ 3 tenen knoflook / 

50 gr chorizo

 / 1/2 rode peper
/ 4 ansjovisfilets / 

400 gr gepelde tomaten in blik
1 pak van 500 gr gezeefde tomaten (passate di pommodore)
 / 1 klein blikje tomatenpuree
/ 50 gr kalamata olijven
/ 2 eetl. kappertjes
/ 8 blaadjes basilicum
/ 8 takjes platte peterselie
/ 2 takjes rozemarijn
/ 2 takjes tijm
/ 1 groot laurierblad
/ 50 gr Parmezaanse kaas
/ olijfolie
/ zwarte peper en zout naar smaak / pasta naar keuze

  • Zet de oven op grill stand
  • Was en droog de groenten
  • Prik de aubergine hier en daar in met het punt van je mes
  • Snij de paprika in tweeën, verwijder zaadjes en zaadlijsten
  • Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de aubergine, de 3 knoflooktenen met schil en al en de twee paprikahelften op met de snijkant naar beneden
  • Schuif in de hete oven, zo hoog mogelijk zonder de grill te raken Het is de bedoeling dat de paprika en aubergine zwart blakeren. Draai de aubergine af en toe
  • Voeg na 15 minuten blakeren de tomaten toe op de bakplaat. Als na circa 10 á 15 minuten paprika’s en aubergine zwart zien en de tomaten licht geroosterd, haal je de bakplaat uit de oven
  • Leg met behulp van een tang de paprikahelften in een schaaltje en dek die af met huishoudfolie
  • Zet 15 minuten weg
  • Leg de aubergine op een snijplank en laat wat afkoelen
  • Mogelijk groentevocht van het roosteren op de bakplaat bewaar je en doe je later in de saus
  • Schil en hak de sjalotten
  • Verhit in een hoge pan met dikke bodem 2 eelt olijfolie (bakolie, geen extra virgen) en fruit hierin de sjalotten glazig met lichtbruine randjes
  • Snijd de chorizo in stukjes en doe bij de uien
  • Snijd de tomaten in tweeën en de courgette in kwart plakjes
  • Voeg de courgette stukjes toe aan de sjalotten, evenals de tijm en de rozemarijn
  • Bak een paar minuten
  • Voeg het laurierblad, de gezeefde tomaten, de gepelde tomaten en 2 eetlepels tomatenpuree toe
  • Knijp de geroosterde knoflook uit zijn jasje boven de pan
  • Doe hetzelfde met de geroosterde tomatenTP17_toms
  • Snijd de aubergine in tweeën en schraap met de botte kant van je mes de auberginepulp van de schil
  • Hak indien nodig en doe bij de saus
  • Spoel de kappertjes in een zeef onder stromend water en doe bij de saus
  • Doe dat ook met de ansjovisfilets, hak ze en voeg toe aan de saus
  • Ontpit de kalamata olijven, en doe die bij de saus
  • Voeg peper en zout naar smaak toe
  • Hak vlak voor het opdienen de gewassen basilicum en platte peterselie grof en strooi over de saus
  • Rasp de kaas
  • Kook de pasta volgens instructies op de verpakking
  • Giet af, doe in diepe borden, schep de saus erop, bestrooi met de kaas en nog wat gehakte kruiden en serveer

Liever vegetarisch?

  • Vervang de chorizo door paddenstoelen

Liever geen varkensvlees?

  • Vervang de chorizo door rul gebakken rundergehakt

Illustratie: Holly van de Coevering
Tekst: Mariëlla Erkens

Lees welke thee bij dit heerlijke gerecht past in KTC17.
Verkrijgbaar bij tijdschriftspeciaalzaken in NL en BE en bij 75 Albert Heijns.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X