Nieuwe illy Art Collectie door Mona Hatoum

Nieuwe illy Art Collectie door Mona Hatoum
12/01/2022 koffieTcacao
In koffie

DE NIEUWE ILLY ART COLLECTIE VAN ILLYCAFFÈ TOONT HET WERK VAN BEELDEND KUNSTENAAR MONA HATOUM, DIE ZICH LIET INSPIREREN DOOR DE ABSTRACTIE VAN DE DIVERSE PATRONEN IN DE ARABISCHE HOOFDDOEK.

Het Italiaanse koffiemerk bracht in 1992 de allereerste Art Collectie op de markt in een poging om kunst en koffie te verenigen. Dit is goed gelukt, want inmiddels hebben al meer dan 100 jonge talenten, grote meesters en internationaal befaamde kunstenaars hun ontwerp op de porseleinen kopjes van illy mogen uiten. 

Samensmelting van vormen en kleuren

De nieuwste collectie, ontworpen door Mona Hatoum, doet met haar vormen en kleuren denken aan het kenmerkende patroon van de Keffiyeh, een traditioneel Arabisch hoofddeksel met patronen van visnetten en olijfbladeren. De samensmelting van die vormen en kleuren visualiseert volgens Mona het verhaal achter Arabica-koffie; werk, opoffering en interpersoonlijke relaties. “Het is dus niet alleen een mooi abstract patroon, het heeft ook interessante symbolische betekenissen. En natuurlijk is de Keffiyeh een krachtig symbool van de Palestijnse herkomst geworden”, vertelt Mona. 

Verbinding door kunst

Al veertig jaar stipt beeldend kunstenaar Mona Hatoum uit Beiroet met haar onconventionele werken maatschappelijke thema’s aan. Van installaties, sculpturen tot video, fotografie en poëzie. In de jaren tachtig vergaarde Mona internationale roem met een reeks performances en videowerken waarbinnen het menselijk lichaam in het middelpunt stond. In haar meer recente werk betrekt Mona de kijker bij tegenstrijdige emoties van verlangen, afkeer, angst en fascinatie door vertrouwde, alledaagse voorwerpen te transformeren in vreemde, surreële of bedreigende onderwerpen. 

Het kenmerkende patroon van de Keffiyeh, de traditionele Arabische hoofddoek, is een terugkerend motief in het experimentele werk van Mona. Van het borduren van het patroon op stof met lange lokken mensenhaar, tot het omvormen van het rasterpatroon in een hekwerk. Volgens Massimiliano Pogliani, voormalig ceo van illycaffè, is de karakteristieke geometrische stijl van Mona een authentieke interpretatie van de sociale functie van koffie. “Daarmee is de ‘koffiepauze’ getransformeerd in een ritueel dat in staat is de wereld te verbinden.” 

De nieuwe illy Art Collectie is verkrijgbaar in verschillende formaten:


6 espressokopjes voor €129,00
6 cappuccinokopjes voor €159,00
2 espressokopjes voor €48,00
2 cappuccinokopjes voor €58,00
Limited edition gedecoreerd blik van 250 gram voor €7,40

illy.com 

0 Shares
Share
Pin