Nespresso zoekt meesterproevers

Nespresso zoekt meesterproevers
24/04/2017 koffieTcacao
In koffie, product
Nespresso meesterproever smaken

De komende weken worden koffieliefhebbers door Nespresso uitgedaagd om hun smaak te beproeven tijdens de zoektocht naar de Nespresso Meesterproever 2017.

Tot uiterlijk 14 mei kun je in een van de Nespresso Boutiques terecht om je beheersing van de kunst van het proeven te testen door vier verschillende Grands Crus te proeven en te herkennen. Wie de vier Grands Cru’s herkent, ontvangt een etui van de nieuw aan het assortiment toegevoegde Ristretto Decaffeinato en maakt bovendien kans op een Expert & Milk machine. Eind mei strijden de winnaars van elke Boutique samen verder voor de hoofdprijs: een onvergetelijke reis naar koffieland Costa Rica.

nespresso cupjes

Hoe word je in no time een Meesterproever? We vroegen het aan Rozemarijn Dolman, koffie-expert bij Nespresso.

Rozemarijn, waar moet je op letten bij het proeven van koffie?

“De schoonheid van koffie zit hem in de complexiteit van de smaak. Hoe complexer de koffie in smaak en aroma, hoe lekkerder de koffie. Je kunt oneindig veel variaties creëren met koffie. Koffie verveelt daarom ook niet, je ontdekt altijd weer een nieuwe smaak. Het ontleden van geur en smaak is bij koffie belangrijk, om zo de complexiteit te kunnen duiden. Wat je aangenaam vindt, kun je dan opnieuw ontdekken in een andere koffie.”

Is er één juiste methode voor het proeven van koffie?

“Over smaak valt te twisten, daarom vind ik het belangrijk om op een objectieve manier te proeven. Bij Nespresso houden we ons altijd aan de gouden regel: kijken, ruiken, proeven. We beoordelen als eerste de crema. Ik kijk hoe fijn de luchtbelletjes in het koffieschuim zijn. Deze ontstaan door de hoge druk waarmee de koffie wordt gezet. Daarnaast geeft de kleur van de crema een indicatie over de intensiteit van de koffie. Vaak is de regel: hoe donkerder de crema, hoe intenser de koffie. Vervolgens open ik de crema en ruik ik de aroma’s van de koffie. Ik controleer ook of de crema weer mooi sluit, dat zegt iets over hoe goed de druk was waarmee de koffie is gezet. Bij een goede espresso sluit de crema. Dan ga ik pas proeven. En om goed te proeven laat ik zoveel mogelijk lucht toe, slurpen mag!”

kijken ruiken proeven Nespresso

Welke smaken kun je herkennen in koffie?

“Koffie is een natuurproduct. Je kunt in koffie proeven waar de koffie vandaan komt. Zo smaakt koffie uit Kenia citrusachtig en koffie uit India kruidig. Dit komt onder andere door het terroir waar de koffie groeit, het klimaat, de hoogte, de grondsoort en ook de vegetatie eromheen. Hoe rijker de vegetatie rondom waar de koffie groeit, hoe rijker de smaak. Daarom proef je in koffie uit India ook echt de kruiden die op dezelfde plantage groeien. Deze smaakpotentie komt pas tot uiting in het brandproces. Elke stap in de keten heeft uiteindelijk invloed op de smaak in het kopje. Daarom speelt Nespresso in elke stap van de keten een belangrijke rol en dat begint al in het land van herkomst. In elke stap proeven we de koffie, zo zijn er in het land van herkomst al zo’n dertig controles.”

Nespresso meesterproever smaken

Wat voor rol speelt geur bij het proeven van koffie?

“In principe ruiken we koffie meer dan dat we koffie proeven. Daarom is het ook zo zonde om koffie niet goed te verpakken. Wanneer koffie blootgesteld wordt aan lucht, licht of vocht verliest het zijn aroma en daarmee z’n smaak. Koffie kan dus helemaal niet tegen gewone buitenlucht. Koffie bestaat voornamelijk uit vluchtige aroma’s. Je kunt ruim 900 aroma’s proeven in koffie. In de geuren kun je tonen herkennen die doen denken aan jasmijn, of houtachtige tonen. Bij Nespresso werken we voornamelijk met blends, omdat we daarmee een rijke complexiteit kunnen creëren. Een pure origin koffie uit Ethiopië, zoals Bukeela ka Ethiopia, heeft bijvoorbeeld een prachtig jasmijnaroma, die je graag wil combineren met de wijnachtige fruitzuur uit Colombia en dan krijg je een hele andere koffie: de Vivalto Lungo.”

geur ruiken koffie proeven meesterproever

Kun je je smaakpalet ontwikkelen en hoe?

“De een kan beter proeven en ruiken dan de ander. Dat heeft soms gewoon met bouw of genetische aanleg te maken. Daar kun je niet altijd iets aan veranderen. Wat je wel kunt ontwikkelen is de vaardigheid om geuren en smaken goed te kunnen benoemen en herkennen. Daarmee creëer je een register waar je uit kan putten om bepaalde smaken en geuren te duiden. Dat is de reden waarom we het ook zo leuk vinden om met onze klanten de proefwedstrijd te doen. Door te proeven rijken we gereedschap aan om beter te kunnen benoemen wat ze lekker vinden. Binnen ons assortiment is er altijd wel een nieuwe koffie te ontdekken die bij je favoriete smaakprofiel past.”

Als je meerdere koffies achter elkaar proeft, hoe reinig je dan het smaakpalet?

“Binnen Nespresso hebben we zelf ook een jaarlijkse hele serieuze, wereldwijde proefwedstrijd waar alle medewerkers aan meedoen en we strijden om de titel Meesterproever. Tijdens deze sessies gebruiken we water om het smaakpalet te neutraliseren. Maar omdat koffie ook zo’n mooie nasmaak heeft, gebruiken we daarnaast creamcrackers om volledig te neutraliseren. Je kunt hier ook beschuit voor gebruiken. Maar vergeet ook niet de neus te neutraliseren. Neem af en toe even afstand, adem een paar keer diep in. In combinatie met een neutraal palet proef je de koffie en aroma’s weer volledig.”

Tot uiterlijk 14 mei kun je in een van de Nespresso Boutiques terecht om je beheersing van de kunst van het proeven te testen door vier verschillende Grands Crus te proeven en te herkennen. Succes!

X
6 Shares
Share6
Pin