MONO | Rotterdam
05/08/2018 koffieTcacao
  • MONO
  • MONO
  • MONO

Wie voor het eerst binnenstapt bij MONO in het opkomende Zomerhofkwartier, onder intimi ZOHO, heeft wellicht een paar seconden nodig om te acclimatiseren. De ruimte is, anders dan de doorsnee koffiebar, ruim opgezet. De Pac-Man machine, robuuste leren banken en gebloemde stretchers in de hoek voegen een vleugje retro toe aan het interieur, dat verder vooral doet denken aan Berlijnse rauwheid. Eigenaar Mark Kuijpers liet de succesvolle espressobar TAPE in Arnhem achter toen hij naar Rotterdam verhuisde. “Ik ging van een kleine huiskamer naar een grote open ruimte. Zo zou je de verhuizing én switch van TAPE naar MONO wel kunnen typeren. Maar eigenzinnig zijn ze allebei.” Dat MONO niet 1-2-3 in een hokje te plaatsen is, vindt Mark stiekem wel leuk, “want zo kun je mensen verrassen en blijven ontwikkelen.”

Italiaanse jaren zestig disco

Overdag komen bij MONO werkende creatieven, die vanachter hun Macbook Pro genieten van een kop koffie gebrand door het lokale Stielman Koffiebranders.‘s Avonds gaan de tafels aan de kant en de voeten van de vloer. Elke dansavond heeft een thema van L’Afrique Discothèque, AV Club of bijvoorbeeld 7-eleven, naar de wereldwijd bekende supermarktketen.
Voor het clubgedeelte liet Mark zich inspireren door radicale Italiaanse disco uit de jaren 60: sober, maar met felle kleuraccenten en grafische prints toch heel krachtig. “Toen ik op deze locatie kwam kijken, was het nog een oud kantoorpand met allemaal kleine hokjes, maar ik zag meteen hoe gaaf het kon worden als je alles openbrak.”

Huisgemaakt knäckebröd

Ook het menu van MONO is ‘open’, verandert regelmatig en wordt grotendeels vers bereid in de kleine keuken achter de bar. Zo staat er nu een huisgemaakt knäckebröd op het menu, iets dat je nergens anders in de stad ziet. “Dat snap ik dan niet, het is namelijk zo ontzettend lekker!”, zegt Mark.  Dat de hotspot inmiddels helemaal geïntegreerd is in Rotterdam blijkt ook wel uit de samenwerkingen met lokaal bekende bars, zoals Roodkapje en Bar. Dit alles is tekenend voor MONO, een plek zoals de stad Rotterdam, altijd in beweging en op zijn tijd een beetje gek.

De Pac-Man machine, robuuste leren banken en gebloemde stretchers in de hoek voegen een vleugje retro toe aan MONO.


Machine: La Marzocco Linea classic, 2-groepen
Molen: Ceado E37S
Koffie: Stielman Koffiebranders
Waterfilter: Everpure
Melk: Arla biologische volle melk
Thee: Tea by Numbers
Specialiteit: huisgemaakt knäckebröd


MONO
Vijverhofstraat 15, Rotterdam
zohorotterdam.nl


Tekst en fotografie: Aukje van Rossum


Wil je naast dit artikel ook de nieuwste artikelen lezen in koffieTcacao magazine? Klik hier voor een abonnement!

X
0 Shares
Share
Pin