MOK | Brussel
02/01/2017 koffieTcacao
  • MOK Brussel
  • MOK Brussel
  • MOK Brussel

Bij MOK Brussel staat er elke dag een andere single origin op de batchbrew. 

Jens Crabbé is 17 als hij vroegtijdig zijn middelbare school verlaat. Vijf jaar later start hij MOK in Leuven. Afgelopen september voegt hij daar een tweede filiaal aan toe in Brussel. Het pand aan de Rue Antoine Dansaert maakt door de hoge plafonds en authentieke details bij binnenkomst direct indruk. Het fotogenieke interieur, waarin hout en staal een tête-à-tête aangaan, doet Scandinavisch aan. Dat geldt ook voor het type hospitality dat MOK nastreeft, waardoor de espressobar en keuken ongeveer de helft van de zaak in beslag nemen. ”Zo is er altijd contact tussen de gast, barista en kok”, legt Jens uit.

CASCARA BIER

Die kok is voormalig barista Josefien, beter bekend als foodblogger Yosogreen. Vanuit de keuken in de ruime serre achterin bereidt zij een zuivere, eenvoudige en merendeels vegetarische en veganistische lunchkaart, waarvoor liefhebbers nu al een blokje omlopen. Daarbij kan eigenaar Jens bouwen op MOK-routinier barista Michiel, die speciaal voor de opening van Leuven naar Brussel verhuisde. 

Zelf denkt Jens altijd vooruit, teneinde iets te veranderen in het koffielandschap. Zo lanceerde hij twee jaar geleden bijvoorbeeld als één van de eerste in België cascara bier. Dit bier gebrouwen met Boliviaanse gedroogde koffiebessen kun je uiteraard ook hier proeven. Daarnaast heeft MOK ook een bijzonder assortiment aan soda’s. Hun limonades laten ze fermenteren door er melkwei aan toe te voegen, wat een natuurlijke sprankel oplevert.

GRATIS REFILL

Door dit alles vergeet je bijna dat MOK in eerste instantie een koffiebranderij is, die het grote publiek wil enthousiasmeren voor de schoonheid van koffie. Zo staat er elke dag een andere single origin op de batch brew, waarvan je gratis een refill kan krijgen. “Een toegankelijke manier om mensen goede filterkoffie te leren drinken”, vindt Jens. “Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik geïnspireerd ben door de Scandinavische koffie- en eetcultuur. Tegelijkertijd wil ik onze gasten bij MOK een warm, Belgisch onthaal bieden en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt.”


Machine: La Marzocco PB 2-groepen met weegschalen
Molen: tweemaal Victoria Arduino Mythos One
Koffie: MOK
Waterfilter: BRITA
Thee: Crusio Thee
Melk: Hollebeekhoeve
Plantaardige drank: Oatly havermelk
Taart: Brian Joyeux en eigen vegan gebak
Lunch-specialiteit: Yosogreen vegan keuken


MOK Koffie
Antoine Dansaertstraat 196

Tekst en fotografie: Aukje van Rossum

 

X
0 Shares
Share
Pin