Wilde mango: de nieuwe cacaoboter?

Wilde mango: de nieuwe cacaoboter?
03/10/2016 koffieTcacao
In cacao
Mangoboter: hét alternatief voor cacaoboter

Onderzoekers van de Universiteit van Bangor hebben ontdekt dat mangoboter dezelfde kwaliteiten heeft als cacaoboter en daarmee kan fungeren als een goede vervanger van de steeds schaarser wordende cacaoboter.

In de laatste editie van koffieTcacao magazine vertellen Jack Steijn en Caroline Lubbers, de drijvende krachten achter de Amsterdamse cacaofestivals Chocoa en het Origin Chocolate Event, over de noodzaak van verduurzaming van de cacaobranche. De wereldproductie van cacao neemt namelijk verder af door falende oogsten, ziektes en verouderde bomen op de plantages. En zonder genoeg cacaobonen, ook geen cacaoboter.

Chocolade als delicatesse

Volgens ICCO, de Internationale Cacao Organisatie, is de prijs van cacaoboter sinds 2005 verdubbeld en de komende jaren verwacht ICCO een verdere stijging van 30 procent. Daarmee behoort cacaoboter nu al tot één van de duurste tropische vetten/oliën en dreigt chocolade een delicatesse te worden, waarvan de prijs alleen maar zal stijgen.

Mangoboter

Uit het onderzoek van de School of Environment, Natural Resources and Geography aan de Universiteit van Bangor (Wales) komt naar voren dat wilde mango (Mangifera sylvatica), een relatief weinig gebruikte vrucht uit Zuid-Oost Azië, een goed alternatief kan zijn.

Het vetzuurprofiel tussen mango- en cacaoboter komt zeer overeen. Alleen bevat mangoboter meer vocht, waardoor het iets minder vet is. Daarbij bezit mangoboter van nature meer solide triglyceriden; een bestanddeel dat aan cacaoboter wordt toegevoegd om de textuur van de boter te verbeteren.

Kortom, goed nieuws voor alle chocoladeliefhebbers!

X
0 Shares
Share
Pin