KTC test de Cafelat Robot

KTC test de Cafelat Robot
27/09/2019 de redactie

ELKE EDITIE TESTEN EN BESPREKEN DOCENTEN, STUDENTEN EN PROFESSIONALS VAN DE INTERNATIONAL TEA & COFFEE ACADEMY EEN MACHINE, VAN KOFFIEMOLEN TOT VOLAUTOMAAT. IN #KTC32 LAG DE CAFELAT ROBOT OP DE TESTBANK. 

Gewicht: 2.8 kg
Druk: 6-9 bar
Kleuren: roestvrij staal en mintgroen
Accessoires: de portafilter, een 58-mm filterbakje, twee pressurized filterbakjes, een stalen maatlepel, een siliconenmat voor onder de uitlekbak, een tamper, een waterdispersiescherm, reserveringen.
Voor wie: espressoliefhebbers
Prijs: € 439 voor Cafelat Barista Robot (met manometer), € 369 voor Cafelat Robot

Het in Hong Kong gevestigde merk Cafelat lanceerde tijdens World of Coffee in Berlijn hun nieuwste aanwinst. De Cafelat Robot is een relatief betaalbare lever-espressomaker, die plastic koffiecups voorgoed overbodig maakt, zo belooft het merk. We starten met koffiebonen malen en een espresso maken. Na drie pogingen hebben we de juiste maalgraad te pakken en druppelt een espresso in de kop.

Een voordeel van de Cafelat Robot is dat hij geen plastic onderdelen bevat, waardoor de machine goed warmte vasthoudt tijdens het zetproces. We houden de metalen filterdrager even onder kokend water om hem voor te verwarmen en gebruiken het water dat net van de kook is voor de extractie. Omdat het design van de Cafelat Robot zich perfect leent om espresso te maken op plekken zonder stroom, pakken we onze Comandante C40 handmolen erbij. We gebruiken 20-22 gram koffie, zodat je ongeveer 80-100 milliliter water kunt toevoegen en eindigt met twee espresso’s van elk 20-25 milliliter. Het ‘grote’ filterbakje maakt het mogelijk om koffies met een lichtere branding hoger te doseren en zo te veel zuren te voorkomen.

Bijzonder is ook dat de dubbele uitloper van de filterdrager eraf kan. Deze naked filterdrager maakt fouten in je tamptechniek direct zichtbaar. Als je goed tampt, eindig je met een espresso met meer body en een zachter mondgevoel. Het is het mogelijk tijdens de extractie met de druk te variëren: pressure profiling. De druk verminderen aan het einde geeft minder bitters en levert echt mooie espresso’s op.

The good

Geen stroom nodig, makkelijk in gebruik, flexibiliteit qua verhouding koffie en water, een naked filter en pressure profiling.

The bad

De tamper heeft aan de bovenkant een gat, dat levert bij harder tampen een rondje in je hand op. Verder is de prijs voor sommigen misschien even slikken.

Conclusie

De mooi vormgegeven Cafelat Robot is makkelijk in gebruik en zorgt voor een verbazingwekkend lekkere espresso.

Exclusief verkrijgbaar bij specialtycoffee.nl

23 Shares
Share23
Pin