Basis kombucha recept

Basis kombucha recept
21/07/2019 koffieTcacao
In product, recepten, thee
basis kombucha recept

KOMBUCHA, EEN GEFERMENTEERDE DRANK OP BASIS VAN THEE, IS DE LAATSTE JAREN MATELOOS POPULAIR. STEEDS MEER NEDERLANDSE KOMBUCHAMERKEN VERSCHIJNEN DAN OOK TEN TONELE. DE ONSTERFELIJKHEIDSTHEE KUN JE OOK GEWOON ZELF MAKEN! SEBASTIAN LANDAEUS EN NINA LAUSECKER BEWIJZEN DAT IN KEFIR & KOMBUCHA, EEN BOEK VOL LEKKERE RECEPTEN VOOR GEFERMENTEERDE DRANKEN. DIT IS HET BASIS KOMBUCHA RECEPT.

Voor 1,5 liter

  • 1,5 l mineraalwater
  • 8 g groene (sencha of oolong), zwarte of witte thee
  • 90 g biologische suiker
  • 150 ml starter
  • 1 kombuchazwam (zie pag. 28)

Benodigdheden

  • 1 weckpot van 1,8 l of 2 l, zonder deksel
  • 1 roestvrijstalen pan of waterkoker
  • 1 roestvrijstalen zeef
  • 1 ademend doekje (kaasdoek) en 1 elastiek
  • 1 roestvrijstalen lepel
  • 1 rietje
  • 1 kleine trechter
  • 1 glazen fles, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

BEREIDING
30 minuten

  • Verhit het mineraalwater maar laat het niet koken, neem de pan van het vuur, roer de thee door het water en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken (zwarte thee moet langer trekken).
  • Meng de suiker erdoor en laat de drank afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is heel belangrijk, omdat je anders je gist doodt. Schenk de drank in de pot, voeg de starter en de kombuchazwam toe en dek de pot af met het doekje en het elastiek.

Fermentatie

7-14 dagen
Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 7 tot 14 dagen fermenteren (zie fermentatie-info). Proef regelmatig met behulp van het rietje: hoe langer de drank fermenteert, hoe zuurder de kombucha wordt. Als de fermentatie goed verloopt, zie je na 5 tot 7 dagen een nieuwe zwam ontstaan op het oppervlak. Gebeurt dat niet of zie je schimmels, gooi dan de drank weg en begin opnieuw met een nieuwe zwam.

Oogst

10 minuten
Neem, als de kombucha klaar is, de zwam eraf en bewaar de zwam en 10 procent van je bereiding als starter voor de volgende portie. Zeef de rest door een trechter in de fles en sluit die luchtdicht af. Drink de drank meteen, zet hem in de koelkast of laat hem een tweede keer fermenteren voor meer belletjes.

Tweede fermentatie

2-3 dagen
Laat de fles 2 tot 3 dagen staan op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast. Serveer de drank koel.

kefir en kombucha

Kefir & kombucha

Bovenstaand kombucha recept komt uit het boek Kefir & Kombucha dat je op weg helpt in de wereld van gefermenteerde dranken: kefir en kombucha, maar ook gingerale, appelcider en de wat minder bekende jun, mede, lassi en amazake. Sebastian Landaeus en Nina Lausecker, die sinds 2015 biologische kombucha maken, kropen in de pen voor veertig dorstlessende zomerdrankrecepten. 

Bestel het boek bij bol.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X