Koffievondsten op Dutch Design Week 2019

Koffievondsten op Dutch Design Week 2019
05/11/2019 koffieTcacao
koffie dutch design week

EIND OKTOBER VERKEERDE EINDHOVEN VOOR DE ZEVENTIENDE KEER IN HOGERE DESIGNSFEREN. TIJDENS DUTCH DESIGN WEEK 2019 BEZOCHT KTC DE TENTOONSTELLING BEYOND COFFEE. INTERNATIONALE ONTWERPERS LIETEN HIER ZIEN DAT KOFFIE NAAST EEN POPULAIRE DRANK OOK EEN WAARDEVOLLE GRONDSTOF KAN ZIJN. DIT ZIJN DE NIEUWSTE EN MEEST OPVALLENDE PRODUCTEN.

koffie dutch design week

Wandtegels

Het Duitse bedrijf Material-ID maakt wandbekleding en wandpanelen van allerlei materialen. Ook van natuurlijke producten zoals kurk, rijstkorrels, jute, stro en koffiedik. Bij de laatste wordt gepoederde gerecycleerde koffie in verschillende vormen geperst. De verschillende variaties, van eenvoudig geometrisch tot driedimensionaal, hebben in ieder geval een onmiskenbare aromatische geur gemeen. 

Instagram: material_id

koffie dutch design week

Sneakers

Dat het Duitse high-end sneakermerk NAT-2 sneakers bijzondere schoenen maakt, staat als een paal boven water. Bloemen, wiet, mos, paddestoelen, melk, vissen en stenen passeerden al de revue en op Dutch Design Week mochten we de koffieschoen bewonderen. De bovenkant van de unisex sneakers is gemaakt van gerecyclede koffie, koffiebonen en koffieplanten. De zachte antibacteriële binnenzool van kurk. De onderdeken die eruit zien als suède of nappaleer zijn gemaakt van gerecyclede PET flessen. En zelfs de lijm die is gebruikt is vrij van dierlijke producten. Als dat geen design is. 

Instagram: nat2footwear

koffie dutch design week

Zeep

Koffiedik zal niet snel bestempeld worden als  ‘schoon’, het Amsterdamse collectief BeeBlue laat echter zien dat dit helemaal geen gekke combinatie is. Onder de naam  SOOP maakt het collectief een lijn met circulaire zepen: zonder palmolie en chemische toevoegingen én met ingrediënten uit reststromen, zoals sinaasappelschillen en koffiedik. Het koffiedik voorziet de zeep van een lichte scrub en wordt ingezameld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een verantwoorde manier om jezelf schoon te houden!

Sieraden

Java Ore is de naam van de nieuwste sieradencollectie  van Rosalie McMillan. Bijzonder is dat naast FairTrade zilver gerecycled koffiedik afkomstig van cafés in Londen het basismateriaal vormt. Rosalie’s opvallende ontwerpen zijn geïnspireerd op de eigenschappen en de vorming van koffiedik.

Instagram: rosaliemcmillan

koffie dutch design week

Grow Me

De Zwitserse ontwerper Petr Vanek bedacht Grow Me, een pakket bestaande uit een pot op basis van koffiedik, zaden en aarde. De houten deksel bevat klein tuingereedschap zoals schop, hark en een bordje om de naam van de plant aan te geven. Een ideale DIY-kit om te tuinieren in de stad.

Plantenpot

Ook de schalen van het Zweedse OFFEE  zijn gemaakt van een koffiedik-mengsel, dat is verzameld bij lokale koffiezaken in Stockholm. De OFFEE_BOWLS zijn volledig biologisch afbreekbaar en hebben een levensduur van drie tot zes jaar in een thuisomgeving. Of de schaal drie, vier, vijf of zes jaar meegaat is afhankelijk van de omgevingsfactoren, zoals de hoeveelheid licht waaraan het wordt blootgesteld. Na verloop van tijd, wanneer het afbraakproces de kom onbruikbaar maakt, kan deze eenvoudig gecomposteerd worden. 

Instagram: offee_sthlm

Brillen

Een dandy look, ronde glazen of een standaard model? Het bedrijf Ochis uit Kiev brengt brillen op de markt gemaakt van een biopolymeer op basis van koffie, vlas en natuurlijke oliën. De brillen zijn licht, flexibel en biologisch afbreekbaar.

Instagram: ochis.com.ua

 


LEES OOK

5x duurzame koffiecadaus

X
16 Shares
Share16
Pin