Koffieboeren werken tegen klimaatverandering

Koffieboeren werken tegen klimaatverandering
24/12/2013 koffieTcacao

Ruim 200 koffieboeren in Midden-Amerika zijn officieel door de Rainforest Alliance geverifieerd. Dit voor hun werk om klimaatverandering tegen te gaan.

 Met nieuwe bedrijfspraktijken beschermen ze het milieu, en helpen ze de uitstoot van broeikasgas te verminderen en de opslag van CO2 te verhogen. Samen hebben ze daar al meer dan 218.000 ton opgeslagen. Dat is ongeveer
evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 43.600 auto’s.

SAN Klimaat Module
Deze koffieboeren in Guatemala, Honduras en El Salvador hebben hun bedrijfsvoering volledig ingericht aan de hand van de SAN Klimaat Module (Sustainable Agriculture Network Climate Module), waarop de Rainforest Alliance haar verificatie baseert. Doel van het project was om de SAN Klimaat Module in deze belangrijke koffieregio te promoten. De koffieboeren hier zijn, net als veel collega’s wereldwijd, kwetsbaar voor gevolgen van klimaatverandering. Zoals stijgende temperaturen, grillige en onregelmatige regenval en de uitbraak van ziektes en plagen.

Meer bomen planten
Om te voldoen aan de SAN Klimaat Module en om verificatie van de Rainforest Alliance te verdienen moeten de koffieboeren onder meer bestaand bos op hun land beschermen en daarnaast meer bomen planten. Ze moeten de bodem beter beschermen, met hulp van organisch materiaal, zoals compost.

In totaal kregen 538 Midden-Amerikaanse koffieverbouwers training en technische ondersteuning bij hun bedrijfspraktijken. Uiteindelijk ontvingen 218 van hen een verificatie.  Het gaat hier om drieduizend hectare land.

0 Shares
Share
Pin