Koffie = Energiedrank ?

Koffie = Energiedrank ?
04/01/2013 de redactie

Koffie en energiedranken zijn niet hetzelfde. Toch worden deze twee dranken in het nieuws vaak met elkaar vergeleken. Met name als het gaat over consumptie van energiedranken onder jongeren.

Zowel koffie als energiedranken bevatten water en cafeïne, maar daarmee houdt de overeenkomst wel zo’n beetje op. Een blikje energiedrank bevat 60 tot 170 mg cafeïne; een vergelijkbare tot een dubbele hoeveelheid cafeïne als een kop koffie (gemiddeld 85 mg cafeïne). Daarnaast bevat een blikje energiedrank nog een aanzienlijk aantal andere ingrediënten die een bijdrage kunnen leveren aan de beschreven effecten. Meestal hebben ze een complexe samenstelling die onderling ook flink varieert. Energiedranken bestaan uit koolzuurhoudend water met daaraan toegevoegd onder andere aminozuren, suikers en suikerderivaten, zoetstoffen, kruidenextracten, B-vitamines, voedingszuren, zuurteregelaars en conserveermiddelen. Voorbeelden van ‘energie-opwekkende’ toevoegingen naast cafeïne zijn taurine, ginseng en gingko.

Veel suiker
De cafeïne en taurine in energiedranken hebben invloed op de werking van het centraal zenuwstelsel en beïnvloeden het hart en de nieren, maar de werking van cafeïne is veel beter gedocumenteerd. Van veelvuldig gebruikte ingrediënten als ginseng en ginkgo worden stimulerende effecten op mentale en fysieke capaciteit beschreven, maar ook die zijn minder goed onderzocht dan cafeïne. Een mogelijke interactie tussen de verschillende ingrediënten kan door het ontbreken van voldoende onderzoek noch uitgesloten, noch bevestigd worden. De ruime hoeveelheid suikers (28 tot 62 gram per blikje) levert veel energie. De effecten van energiedranken kunnen dus niet gelijk gesteld worden aan die van koffie.

Bron: www.koffieengezondheid.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X