De beste koffie-, thee- en cacao hotspots Milaan

De beste koffie-, thee- en cacao hotspots Milaan
06/08/2019 de redactie
In cacao, gespot, koffie, thee
hotspots milaan

EIND VORIG JAAR VOND DE EERSTE EDITIE VAN HET MILAAN COFFEE FESTIVAL PLAATS. EEN GOEDE AANLEIDING VOOR KOFFIETCACAO OM IN DEZE MODE- EN DESIGNSTAD OP ZOEK TE GAAN NAAR DE BESTE HOTSPOTS MILAAN. STELLEN DE MILANEZEN NET ZO’N HOGE EISEN AAN HUN KOFFIE, THEE EN CHOCOLADE? 

De Milano Fashion Week, de Milano Furniture Fair en de World Expo in 2015 had deze enorme stad al, maar een koffiefestival tot eind vorig jaar nog niet. En dat terwijl de term Italiaanse koffie, doorgaans een donkere blend met robusta, een nieuwe invulling heeft gekregen, zo ontdekken we tijdens onze citytrip in deze stad met tal van musea, kunstgaleries en prachtige architectuur. We proeven prachtige koffie’s, met zorg gebrand, nauwkeurig gezet en met heerlijke smaken! Dit zijn de niet te missen koffie-, thee-, en cacao hotspots in Milaan.

hotspots milaan
hotspots milaan

Foto’s van Wallpaper*

Cafezal

Bij Cafezal worden we met open armen ontvangen door hoofdbarista Luciano Bramante. Cafezal, wat ‘koffieplantage’ betekent, opende een jaar geleden haar deuren. De inrichting is modern met industriële elementen en luxe leren meubelen. Een aangename zaak met vanuit elke hoek zicht op de lange bar en de koffiebrander. De Italiaans- Braziliaanse eigenaar Carlos Eduardo Bitencourt brandt zelf de koffie op een kleine 1,5 kg Giesen-brander. Standaard krijg je hier een koffie uit Brazilië. Maar niet zomaar een koffie, een pulped natural die groeit op 900 meter in Matas de Minas. De espresso is heel mild van smaak en blij pre ig in je mond hangen. Een allemansvriend. Luciano: “De uitdaging is de Italianen langzaam te laten wennen aan specialty coffee. We beginnen met de Brazilië uit Matas de Minas, de volgende stap is de natural uit Sul de Minas in Brazilië. Hier zitten al wat meer roodfruittonen in. Vervolgens kunnen we steeds meer extreme koffie’s laten proeven.” Zo proeven we een gewassen koffie uit Ethiopië. Een heerlijke honingzoete espresso met tonen van bergamot en karamel. Luciano: “Hoewel in de ochtend nog altijd de meeste melkkoffies worden gedronken, is die grens langzaam aan het vervagen. Toch zijn het nog steeds de toeristen die met name melkkoffies drinken.” Mocht je afschrikken door de silo’s met koffie aan de muur, deze zijn meer voor de sier en worden zo goed als niet gebruikt. Bij Cafezal drink je verse koffie in een prachtig ingerichte zaak met prettige barista’s achter de bar. Niet te missen in het lijstje ‘beste hotspots in Milaan’!

 


BESTEL #KTC30 MET HET VOLLEDIGE ‘KTC HOTSPOTS MILAAN’ ARTIKEL NU: HIER


hotspots milaan
hotspots milaan

Chà Tea Atelier

Hoe breng je thee aan de man in een land waar koffie heer en meester is?  Gabriella Lombardi van Chà Tea Atelier is hier al negen jaar mee bezig. Tijdens haar studie in Zuid-Spanje werd ze verliefd op thee. Sindsdien woonde ze veel theecursussen bij en greep ze elke gelegenheid aan om meer over thee te weten te komen. Ze haalde een certificaat van de Tea and Herbal Association of Canada waarna de stichting haar vroeg hen in Italië te vertegenwoordigen. Sindsdien is ze de nationale coördinator van de Tea Master Cup. Een wedstrijd georganiseerd vanuit de stichting, waaraan meer dan twintig landen wereldwijd meedoen. Dit alles doet ze vanuit haar thee-atelier in Ticinese. De rustig ingerichte zaak bestaat uit twee delen, de winkel aan de linkerkant en een zitgedeelte aan de rechterkant. Gabriella koopt zoveel mogelijk thee direct in en af en toe wat via groothandels uit Frankrijk en Duitsland. Terwijl we praten zet Gabriella een amane saemidori sencha fukamushi van de Shizuoka Prefecture. Een hele romige sencha met enorm veel umami. Wat een beleving. Op de vraag wat de Milanezen voor thee drinken antwoord Gabriella: “Of je moet goedkope thee hebben of dure. Ertussenin is niet zo interessant. Toen ik begon, had ik van alles ongeveer 30 procent, laag, midden- en hoog segment. Nu 25 procent laag segment en de rest hoog.” Op zaterdag is Chà Tea Atelier open voor theeklassen. Voor 30 euro kun je drie uur thee proeven. Gegarandeerd ga je wijzer naar huis.

hotspots milaan
hotspots milaan

Aruntam

De van oorsprong Ecuadoraanse Pia Rivera kwam voor een eigen bloemenzaak naar Italië, maar nadat ze in 2011 in herkomstland Ecuador in aanraking kwam met cacao werd een carrièreswitch gemaakt. Op een lokale boerderij sprong de vonk over en al snel begon ze met het importeren van chocolade. Dat begon met het merk Pacari en al snel voegde ze hier andere bekende bean-to-bar merken aan toe. Dankzij cursussen bij het Chocolate Institute raakte Pia steeds meer gefascineerd door het productieproces van de chocolade. In 2017 hakte ze de knoop door: “Ik had veel boeken gelezen over het maken van chocolade, want hier in Italië kun je maar van weinig mensen dit vak leren. Ik huurde een machine bij een chocolademaker en begon te experimenteren met het zelf maken van chocolade. Dit was in juli 2017.” In november 2018 won ze de gouden prijs met haar Aruntam Sensory Chocolate bij de International Chocolate Awards in de categorie ‘repen met andere suikers’. Hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? Pia: “Door alle cursussen, trainingen en het experimenten weet ik onderhand precies of een cacaoboon goed is of niet. Van een goede boon kun je slechte chocolade maken, maar van een slechte boon nooit goede chocolade.” 

Inmiddels huurt ze geen machine meer, maar heeft ze haar eigen productielijn in een buitenwijk van Milaan opgezet. In een oude loods staat een container die zo uit een sciencefiction film lijkt te komen. Alle nieuwe apparaten blinken je tegemoet en zijn smetteloos schoon. Hier maakt Pia negen repen origine chocolade waarvan maar liefst vier uit Ecuador. Alle repen zijn 72% en zo minimaal mogelijk bewerkt. We mogen genieten van een volledige proefsessie en het is wonderbaarlijk hoeveel verschil er tussen de vier Ecuadoriaanse repen zit. Maar ook de buitengewone smaken van de andere origines zijn prachtig in balans. Door het minimale bewerken zit de smaak tussen dat van de rauwe cacaoboon en chocolade in. Aruntam zijn de geesten van de voorouders van het Shuar-volk maar het woord staat ook voor moed. Wij hebben respect voor de moed die Pia heeft getoond om in dit land van de bulkchocolade haar nek uit te steken en zoiets moois neer te zetten.

Cityguide hotspots Milaan

Heb je een trip naar de mode- en designstad in de agenda staan? Raadpleeg dan onze cityguide met de leukste koffie-, thee- en cacao- hotspots Milaan.

KOFFIE

7 Gr.
Een beetje buiten het centrum bevindt zich 7 Gr. coffee, gerund door vier zussen. Het familiebedrijf bestaat uit een winkel en een koffiestudio. De zusjes blenden drie koffies waarvan een met 100% arabica. Mocht je in de buurt zijn zeker even langs gaan.
Via Valparaiso 9
7gr.it

Bar Nicol
Corso Italia 14
facebook.com/barnicol20122

Cafezal
Via Solferino 27
cafezal.it

Cofficina
Corso di Porta Ticinese 58
cofficina.it

Mascherpa
Een echte tiramisu-hemel. Kies uit verschillende smaken en hoeveelheden of stel je eigen tiramisu samen. Naast tiramisu wordt hier koffie van Lot Zero geschonken, de nieuwe branderij van meervoudig latte art- kampioen Chiara Bergonzi uit Milaan. De koffie wordt gezet met de futuristische machines van Alpha Dominche.
Via Edmondo de Amicis 7
mascherpatiramisu.com

Moleskine café
De makers van het beroemde notitieboekje, oorspronkelijk uit Milaan, openden een eigen conceptcafé. Een mix van goede koffie, galerie en winkel. De koffie wordt gebrand door 7 Gr. Coffee Roasters.
Corso Garibaldi 65
it.moleskine.com/it/moleskine-cafe

Orsonero
Via Giuseppe Broggi 15
facebook.com/orsonerocoffee

Starbucks Reserve
Via Cordusio 3
starbucksreserve.com

Tra le righe – Gelato & friends
Via Teodosio 44
facebook.com/tralerighegelatocafe

Mumac museum
Deze collectie van om en nabij tweehonderd espressomachines is een prachtige weerspiegeling van Italiaans erfgoed. De audiovisuele route neemt je mee langs decennia van technische ontwikkeling en Italiaans design.Het verhaal start begin 20ste eeuw met een art nouveau bar set-up die de economische groei van Italië symboliseert. Hiermee ontstond een nieuwe lifestyle waarbij mensen naar een koffiebar gingen. De tentoonstelling neemt je mee langs de geweldige designs van de 60’s en 70’s, de jaren ’80 en ’90 met vernieuwende technische ontwikkelingen. In het Mumac zie je zeldzame modellen, unieke exemplaren en prototypes, alle ondersteund met de nodige documentatie.
Via P. Neruda 2
mumac.it


THEE

Chà Tea Atelier
Via Marco D’Oggiono 7
chateaatelier.it

La Teiera Eclettica
Via Melzo 30
teieraeclettica.it

CHOCOLADE

Aruntam
Aruntam is niet open voor publiek, maar de repen zijn op hun site wel online te bestellen.
aruntamchocolate.com

ETEN EN DRINKEN

Non Solo Lesso
Hier eet je klassiek Italiaans; pasta, ossobucco, stoofschotels en lekker antipasti.
Via Giorgio Jan (Angolo Via Francesco Redi)
nonsololesso.it

The Botanical Club
Een mooie mix van een cocktailclub, fine dining en een ginstokerij. Wat ons betreft de perfecte combinatie.
Via Tortona 33
thebotanicalclub.com

Pescaria Milano
De perfecte combinatie van kwaliteit en snelheid. Een snackbar waar het enkel draait om goede vis; rauw, gegrild, gebakken, op een broodje… alles kan. En betaalbaar.
Via Bonnet 5 en Via Solari 12
pescaria.it

Exit
Een gastronomische kiosk, zo kun je dit restaurant het beste omschrijven. Verborgen op een plein in het centrum van Milaan vind je deze parel, gerund door een met Michelinsterren onderscheiden team, dat Contraste opende, dat in de Michelingids 2018 staat. Verwacht een moderne keuken met normale prijzen.
Piazza Erculea 2
exit-milano.com

Taglio
Bij Taglio kan je eten, winkelen en borrelen. Weinig zaken komen hier zo goed mee weg. Alles wat je ziet is te koop; brood, pasta, bier, vleeswaren, kaas… En chef Federico Fiore maakt heerlijke gerechten waarvan je de Eggs Benedict zeker moet proberen.
Via Vigevano 10
taglio.me


VERVOER

Het centrum van Milaan is goed te doen te voet. Mocht je net iets verder moeten, dan is de metro een prima alternatief. Tevens zijn er een aantal gedeelde fietsaanbieders te vinden, al moet je dan wel het Italiaanse verkeer durven trotseren.

13 Shares
Share13
Pin