Koffie Onan | Leuven

Koffie Onan | Leuven
09/08/2017 koffieTcacao
  • Koffie Onan
  • Koffie Onan
  • Koffie Onan

“Dus je moet bij het plukken van de bonen altijd zorgen dat je tegen de wind in werkt, omdat anders het waarschuwingssignaal dat een plant afgeeft, overwaait op zijn soortgenoten? En dat signaal zorgt ervoor dat het cafeïnegehalte van de bonen omhoog gaat? Begrijp ik het zo goed?”

Bovenstaand is een flard uit het ronduit intrigerende gesprek met Hans Onan en Chloé van Baal, eigenaren van Koffie Onan te Leuven, en een klein voorbeeld van de ongekende bevlogenheid van deze twee charmante ‘vakidioten’. Eindeloze devotie tonen zij op het gebied van duurzaamheid. Het overgrote deel van hun koffie verkrijgen ze bijvoorbeeld via direct trade, waardoor 70 procent van het geld bij de boer terecht komt en ook maken ze gebruik van een osmosesysteem en filter van BWT voor een ideale hardheid en mineraalbalans van het water.

INVLOEDRIJK NETWERK

Om het Leuvense publiek dag in, dag uit de lekkerste koffie te serveren, reist het duo sinds de start van hun koffiebar twaalf jaar geleden de hele wereld over. Koffie Onan heeft daardoor een imposant netwerk opgebouwd. Zo is daar de alom gerespecteerde Indiase koffieboer Deepak Chengappa die in 2015 speciaal naar Leuven kwam voor een ontmoeting met de Vlaamse ondernemers. Een andere bondgenoot is een mysterieuze Duitse dokter met een haast mythische status binnen de koffiewereld. “Hij is een van de bijzonderste innovators in onze industrie”, vertelt Chloé stralend. “Hij werkt over de hele wereld samen met koffieboeren en is constant op zoek naar nieuwe methodes om koffie te verbeteren. Zo heeft hij een techniek ontwikkeld waarbij de boon 48 uur gefermenteerd wordt met behulp van yoghurt. Dat zorgt voor een hele bijzondere ontwikkeling van de smaken.”

NAAKTE VROUW

Het harde werken van Hans en Chloé werpt zijn vruchten af. Koffie Onan biedt een gemoedelijke sfeer. Door de klassieke stellingkasten met thee- en koffiezakken oogt de ruimte vertrouwd,  terwijl de grote, felgekleurde muurschildering van een naakte vrouw in een levensgrote koffiekop op de andere muur voor uitbundigheid zorgt. Gemoedelijkheid en uitbundigheid, gebroederlijk in één ruimte. 

De befaamde Indiase koffieboer Deepak Chengappa kwam speciaal naar Leuven voor Hans en Chloé van Koffie Onan


Machine:  Dalla Corte Evolution 2-groeps
Maler: Mahlkönig tweemaal
Koffie: eigen merk, zelf gebrand
Melk: Inex volle melk
Soya: Alpro
Thee: eigen merk
Ontbijt/lunch: croissants, chocoladebroodjes, mueslicakes, banana bread, cookies, brownies


Koffie Onan
Parijsstraat 28, Leuven
koffiekan.be

X
0 Shares
Share
Pin