Koffie in Arabische landen: een verhaal over gastvrijheid

Koffie in Arabische landen: een verhaal over gastvrijheid
14/06/2014 koffieTcacao

Barista Chris Frieswijk, werkzaam bij Coffee Together, trok eind vorig jaar door verschillende Arabische landen. Door zijn passie voor verhalen vertellen heeft hij met liefde een verslag gemaakt van zijn koffiereis!

Van aromatische koffiewijn tot hapjes gemaakt van overgebleven koffiepulp: de Arabische tradities kennen een brede koffiegeschiedenis als ik er zo over lees. Als reislustige barista trok ik eind vorig jaar door verschillende Arabische landen, waar ik het niet laten kon de koffiecultuur in te duiken. Ik werd uitgenodigd bij mensen thuis en voelde mij overal welkom. Dit zijn mijn ervaringen.

Brander voor de deur
In de Jordaanse stad Aqaba bezoek ik een kleine koffiezaak genaamd Yamat Al Yaman. Terwijl hij vertelt zet de vriendelijke eigenaar een kopje koffie in een traditionele Arabische koffiepot. De bonen worden geïmporteerd uit Brazilië. Iedere zaterdagmorgen staat er een brander voor de deur om de bonen te roosteren. De onweerstaanbare geur lokt veel omstanders en het is vaak een gezellig gebeuren waar de hele buurt  van mee geniet. Behalve de bedoeïenen, benadrukt hij, want die roosteren de bonen zelf. Hij geeft me mijn koffie en vraagt of we buiten in de zon gaan zitten. Terwijl ik aan de koffie ruik loop ik achter hem aan.

De gemiddelde inwoner uit het Midden-Oosten ziet het als een wezenlijk onderdeel van het drankje, maar voor mij is het nieuw: een blend van koffie en kardemom. Een frisse, pittige smaak herdefinieert de smaak van de bonen. Echt iets dat je moet leren waarderen, stel ik mij voor. “The people who know about coffee taste it without cardamom,” vertelt hij,  “to taste the quality of the beans.”

Nieuwsgierige locals
In Oman, en wat dat betreft heel het Midden-Oosten zijn koffie en gastvrijheid onlosmakelijk verbonden. Verspreid door het land zie ik de traditionele Arabische koffiepot pronkend op rotondes staan, en word ik thuis uitgenodigd door nieuwsgierige locals, zoals de wat oudere Farouq. Terwijl ik geniet van koffie en verse dadels vertelt hij over de koffiegebruiken die hij kent.  Als stamoudsten in de oudheid zouden onderhandelen over een huwelijk, dan kregen zij een kop koffie voorgeschoteld. Daar mag pas uit gedronken mocht worden zodra er een overeenstemming bereikt was. Tegen die tijd zal het vast koude koffie zijn zeg ik, maar Farouq lacht mijn vraag beleefd weg.

Vrouwen en voetbal

In Café Mariën in de Tunesische stad Tozeur domineren de borrelende waterpijpen en tikkende dominofiches. Dit is een plek voor mannen, glorieus in zijn eenvoud, waar vrouwen en voetbal onderwerp zijn van gesprek. Het equivalent van een Nederlandse kroeg, denk ik bij mezelf. Bij een gebrek aan alcohol lijkt koffie een mooi alternatief. In Tunesië is wat koffie betreft duidelijk de Europese invloed te merken. Terwijl ik in Tunis geniet van een goedgezette express, ofwel espresso, al starend over de Middellandse zee, verbeeld ik het mij dat ik Italië kan zien liggen. En ik proef het ook.

Sociale kracht
In landen waar je nog bij elkaar op de koffie gaat zonder afspraak, of waar je een vreemde op straat uitnodigt in je huis, is de sociale kracht van koffie sterk te voelen. Ook hier in Nederland is precies die ongedwongen gezelligheid de kracht waarop een goed koffiehuis draait. Of je er nou een huwelijk mee besluit, of juist liever domino gaat spelen: van een kopje vers gezette koffie geniet men overal.

 

X
0 Shares
Share
Pin