Keurmerkkoffie levert koffieboeren weinig extra geld op

Keurmerkkoffie levert koffieboeren weinig extra geld op
13/02/2014 koffieTcacao

Keurmerken Fairtrade en UTZ zijn er om koffieboeren te helpen door middel van kennisoverdracht of een eerlijke prijs voor hun koffie. Uit onderzoek van Centre for International Development Issues (CIDIN) blijkt echter dat koffie met een keurmerk boeren nauwelijks extra welvaart oplevert.

Het onderzoek van het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft plaatsgevonden onder ruim 1750 boeren in Kenia, Oeganda en Ethiopië in de periode 2008-2013. Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft opdracht gegeven voor het onderzoek.

Kwetsbaarder
Fairtrade richt vooral op armere koffieboeren in afgelegen landbouwgebieden en geeft hen een minimumprijs voor hun koffiebonen. Volgens de onderzoekers geeft dat boeren de prikkel om hun koffiearsenaal uit te breiden. Aanvankelijk levert dit hen meer geld op, maar op de lange termijn maakt ze het juist kwetsbaarder dan boeren die ook investeren in andere gewassen of vee.

Aanvankelijk voordeel
UTZ geeft vooral kennis door aan boeren, waardoor zij de kwaliteit en opbrengst van hun koffie kunnen verhogen. Dat geeft aanvankelijk voordeel, maar na een tijdje profiteren boeren zonder keurmerk er ook van. “Die zien wat de buurman doet en gaan hetzelfde doen,” vertelt Paul Hoebink, directeur van CIDIN.

Samenwerken
Niet meer dan 6 tot 8 procent van de prijs van een pak koffie met keurmerk gaat naar de boeren. Volgens Hoebink is het beter als de boeren voortaan negen tot tien procent van de prijs van een koffiepak krijgen. Bovendien is het goed als beide keurmerken elkaar niet langer beconcurreren, maar juist gaan samenwerken, schrijven de onderzoekers. Fairtrade sluit arme boeren op verafgelegen plekken aan op de wereldmarkt. Vervolgens traint UTZ de boeren in landbouwtechnieken.

Niet herkennen
Fairtrade en UTZ geven aan zich niet te herkennen in de kritische studie.

Bron: Centre for International Development Issues 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X