5 vragen aan Sonja Bjork Grant

5 vragen aan Sonja Bjork Grant
11/06/2018 koffieTcacao
Sonja Björk Grant

5 VRAGEN AAN SONJA BJORK GRANT

Sonja Bjork Grant zit in de jury tijdens het komende World Barista Championship in Amsterdam. De IJslandse eigenaresse van koffiebranderij Kaffibrugghusid in Reykjavik jureert al vele jaren vrijwillig. “Het gaat mij erom dat specialty coffee positief in de aandacht komt.”

De baristakampioen van 2018: wat is dat voor persoon?

“Een ambassadeur die wereldwijd anderen weet te inspireren. En niet alleen barista’s, het gaat om de hele keten. Dus van boer tot consument. Het is iemand die staat voor vakmanschap, passie en kennis. Hij of zij moet daarom bereid zijn ideeën en knowhow over specialty coffee met anderen te delen.”

Welke barista-run herinner jij je nog goed?

“Daar is alleen een oneerlijk antwoord op mogelijk. Er zijn zoveel gedenkwaardige optredens geweest. Barista’s die nieuwe apparatuur introduceerden of voor oude spullen een nieuwe functie vonden. Soms gaan ze zo ver dat ze op het podium letterlijk bezwijken van de spanning. Aan de andere kant raken juryleden soms zo geïnspireerd dat ze zichzelf moeten tegenhouden het kopje leeg te drinken. Ook zijn er signature drinks ontploft en prezen de juryleden zich gelukkig dat ze een schort droegen.”

Op het podium maken een boel mensen aantekeningen. Waar letten zij allemaal op?

“Tijdens het WBC zijn er vijf tot zeven juryleden per deelnemer. Twee letten op techniek, vier zijn er voor de zintuiglijke waarneming en er is een hoofdjurylid. Waar de technische jury let op vaardigheden, gebruik van de apparatuur en hygiëne, controleren de vier anderen of het verhaal van de barista klopt. Wat die vertelt, moet namelijk overeenkomen met de uiteindelijke smaak en het karakter van de koffie. Ook letten ze op presentatie, uitstraling en passie. Tijdens de finale maken de technische leden overigens geen deel meer uit van het panel. Het heeft jaren geduurd om het jureringssysteem te ontwikkelen en alle fouten en persoonlijke meningen van juryleden eruit te halen. Tegelijkertijd moet er ook voldoende ruimte zijn voor veranderingen en nieuwe trends.”

En wat is jouw rol?

“Op het WBC heb ik inmiddels alle rollen binnen de jury mogen vervullen: technisch, zintuiglijk en schaduwjurylid. Als hoofdjurylid is het mijn taak ervoor zorgen dat iedereen het boekje volgt: deelnemer, andere juryleden en de organisatie.”

Met al die ervaring kun je vast wel verklappen wat een barista moet doen om te winnen?

Lachend: “Als ik dat wist, was ik al lang schatrijk. Zonder gekheid, de jury is getraind om objectief te zijn. Ze is dus niet vooringenomen over degene die ze moet beoordelen. Iedere deelnemer wordt behandeld alsof hij de nieuwe wereldkampioen is.”

koffieTcacao #27

In onze zomereditie lees je nog veel meer over de 7 WK’s koffie. Zo interviewden we Cindy Ludviksen, director World Coffee Events en gingen we in de Amsterdamse branderij van Friedhats Coffee op bezoek bij de Nederlandse finalist Lex Wenneker en zijn team. Bestel jouw exemplaar nu in de webshop!


Wil je naast dit artikel ook de nieuwste artikelen lezen in koffieTcacao magazine? Klik hier voor een abonnement!

X
8 Shares
Share8
Pin