Jens de Gruyter over P&T: “Geworteld in oude tradities, maar in een modern jasje”

Jens de Gruyter over P&T: “Geworteld in oude tradities, maar in een modern jasje”
06/05/2021 koffieTcacao
In product, thee
Jens de Gruyter | Paper & Tea

THEEPIONIER JENS DE GRUYTER ZET MET ZIJN MODERNE MERK PAPER & TEA (P&T) VAN HOGE KWALITEIT OP DE KAART. SINDS 2012 TIMMERT HIJ MET SUCCES AAN DE WEG. P&T IS UITGEGROEID TOT EEN WERELDWIJD BEKEND THEEMERK MET VERSCHILLENDE VESTIGINGEN IN BERLIJN, HAMBURG, KEULEN EN ZELFS TAIPEI, TAIWAN. ALLEMAAL MET EEN OOGSTRELEND STRAK INTERIEUR. “WE HEBBEN EEN VRIJ PURISTISCHE AANPAK WAARBIJ WE DE GEWELDIGE SMAKEN VAN SINGLE ESTATE THEE WILLEN LATEN ZIEN, MAAR ALTIJD IN COMBINATIE MET NIEUWE MANIEREN VAN VERTELLEN.”

Waar komt jouw liefde voor thee vandaan?

“Als kind had ik altijd al een fascinatie voor thee. Mijn oom, tevens peetvader, bestierde jarenlang een familiebedrijf in koffie, maar in de jaren ’70 maakte hij de overstap naar thee. Toen ik samen met mijn ouders naar Canada was verhuisd, stuurde hij me altijd pakketjes met nieuwe oogsten per post. Pas toen ik ouder werd, leerde ik meer over de thee en kwam ik erachter dat ik voornamelijk koloniale, zwarte theeën dronk uit India en Sri Lanka. Tijdens verre reizen voor mijn voormalige werk in de fotografie- en filmindustrie raakte ik steeds meer geïnteresseerd in Japanse en Chinese theeën. Nu zijn de rollen omgedraaid en voorzie ik mijn oom van thee.”

Wat maakt thee zo speciaal?

“Ik weet nog goed hoe ik in het Japanse theehuis Wild Lily in de kunstenaarswijk Chelsea in New York werd gegrepen door een Japanse sencha gyokuro. Ik ontving het menu met theeën tussen de acht en vijftien dollar en vond dat destijds best prijzig. Maar een uur en drie of vier infusies later dacht ik: dit is helemaal niet zo duur vergeleken met vijf minuten koffie drinken in Starbucks. Het gevoel dat je krijgt van kwaliteitsthee is zoveel bevredigender, maar ook qua prijs is het eigenlijk heel gunstig. Je hebt van kwalitatieve thee maar weinig nodig en je kunt het meerdere keren opschenken.”

Wat is de filosofie van P&T?

“We zijn geworteld in de oude tradities van thee, maar maken altijd een vertaalslag naar het moderne. Ik denk dat dat de reden is waarom we zoveel waardering krijgen vanuit Azië. Veel Aziaten, die hierover de vloer komen, zijn gefascineerd door onze moderne twist. Sinds 2018 is er ook een P&T winkel in Taipei te vinden. Waar het kan, werken we met directe relaties met de boer. Taiwan is een land waar je heel goed transparant kunt handelen. In veel voormalig-koloniale landen is dat lastiger.” 

Paper & Tea

Jens de Gruyter over P&T

Bezoeken in Berlijn

Paper & Tea heeft naast winkels in Charlottenburg en Mitte, sinds kort ook een theebar in de KaDeWe waar je terecht kunt voor P&T’s eerste brewbar met onder andere cold drips van de tap. 

paperandtea.com

0 Shares
Share
Pin