Thee uit Porto: 4 vragen aan Nina Gruntkowski van Cha Camélia

Thee uit Porto: 4 vragen aan Nina Gruntkowski van Cha Camélia
06/01/2021 koffieTcacao
Cha Camélia

VOOR EEN DUITSE TELEVISIEOMROEP INTERVIEWDE NINA GRUNTKOWSKI EEN INTERNATIONALE THEESPECIALIST, DIE HAAR EEN THEEPLANT CADEAU GAF. DIE THEEPLANT WERD ALS EERSTE VAN TWEEHONDERD AANGEPLANT IN DE EXPERIMENTELE THEETUIN AAN HUIS, TOEN ZE VOOR DE LIEFDE NAAR PORTUGAL VERHUISDE. DE VOORMALIG JOURNALIST ONTMOETTE HAAR MAN TIJDENS EEN WERKBEZOEK AAN DE FAMILIEWIJNGAARD IN DOURO. NU VOERT ZE HAAR EIGEN THEETUIN CHA CAMÉLIA NET BUITEN PORTO.

Dat waren twee levensveranderende reportages zeg…? 

Lachend: “Dat klopt! We zijn uiteindelijk begonnen met het importeren van Japanse losse theeën om een alternatief te bieden voor supermarktthee. Toen mijn schoonouders naar de stad verhuisden en dit landgoed vrij kwam, besloot ik zelf thee te gaan maken. Inmiddels is één hectare gevuld met twaalfduizend theeplanten. De rest is voor de fruitbomen, die ook als schaduwplanten dienen.” 

Chá Camélia is de eerste theeplantage op het vasteland van Portugal en maar één van de weinige in heel Europa. Hebben jullie wel de juiste omstandigheden voor het groeien van thee? 

“Ja, de rijke bodem en het klimaat maken deze plek heel geschikt voor het verbouwen van thee. In vergelijking met de rest van Portugal regent het in Porto vaak, wat fijn is voor de theeplant. Maar het kost vooral veel tijd om te investeren in een theeplantage. Pas na ongeveer tien jaar kun je echt oogsten. Dat schrikt veel mensen af, vooral degenen die geld willen verdienen, om hier thee te verbouwen.” 

Terwijl de eerste regendruppels tijdens deze citytrip uit de lucht komen vallen, leidt Nina ons rond over de plantage. De eerste stop is de nursery met de twee jaar oude planten. Van de mooie witte theebloemen die eruit ontspringen, maakt Cha Camélia een cafeïnevrije infusie. De oudere 6-jarige ‘broers en zussen’ staan in evenzo nette rijen verdeeld over vijf terrassen. De bijen vliegen ons om de oren. 

Is dat een direct gevolg van de biodynamische landbouw? 

“Zeker. We wieden al het onkruid met de hand, besproeien alle planten maandelijks in met een natuurlijke spray en maken onze eigen compost van koeienpoep. Uiteraard plukken we ook met de hand. De eerste flush in april en de tweede oogst in juni brachten dit jaar samen 50 kilogram thee op. Het is onze ambitie om dit in vier jaar te verdubbelen.” 

Buiten aan de picknicktafel bereidt Nina de eerste oogst groene thee voor ons. 

De Nosso Chá is met de hand geplukt en volgens Japans gebruik gestoomd, gedroogd in de pan en op mesh, gerold en opnieuw gedroogd. Met vijf gram op 200 millimeter, drie minuten trektijd en water van 80 graden Celsius proeven we een frisse lentethee met vegetale ondertoon. 

Wie koopt jullie thee? 

“We distribueren het meest binnen Portugal en Spanje, maar leveren aan restaurants in heel Europa. Sommigen serveren onze thee voor het dessert om het palet te neutraliseren. Onze grootste klant bevindt zich in Macao, China. Ze zijn gek op onze thee, bewaard in portvaten.” 

Cha Camélia

De thee van Chá Camélia bestel je gemakkelijk online. Ook graag de plantage bezoeken? Neem contact op met Nina! 

0 Shares
Share
Pin