Thee zetten als een professional #hoedan

Thee zetten als een professional #hoedan
29/11/2019 koffieTcacao
In product, thee

TREK JE ALTIJD EEN ‘WHISKYGEZICHT’ BIJ JE GROENE THEE? TE WRANG? TE BITTER? VOLG DEZE TIPS THEE ZETTEN OP EN ONTDEK HOE GOED OOK JIJ THEE KUNT ZETTEN.

Thuis thee zetten die nog beter smaakt, hoe pak je dat aan? In een paar simpele stappen geniet je van een veel beter kopje thee. Anders dan je misschien zou verwachten, begint dit niet met hele dure thee. Thee is immers maar 1 procent van wat er in je kopje zit. Eerst kijken we naar die overige 99 procent: water.

Ga eens Belgisch

Nederlands leidingwater behoort tot het zuiverste in de wereld. Het is vers, schoon en smaakt goed. Jammer genoeg wil dit niet zeggen dat het ook het beste water is om je kopje thee mee te zetten. Met name door de kalk komen de mooie aroma’s in de theeblaadjes niet in je kopje terecht. Dit geldt niet alleen voor hele kostbare losse theesoorten maar zeker ook voor Nederlands meest gedronken thee, Pickwick English Tea in zakjes. Je kunt het zelf eenvoudig testen. Zet een glas thee met je eigen leidingwater en koop een fles Spa Reine, dat van nature weinig kalk bevat. De kleur van met Spa gezette thee is veel helderder en lichter. De smaak is volstrekt anders: veel meer mooie theearoma’s. Ook het mondgevoel is lekker zacht en minder wrang. Wanneer je groene thee zet, zul je het water over het algemeen niet aan de kook brengen. Gebruik je leidingwater, dan ontstaat er zelfs een vies schuimlaagje op de thee. Bij water met weinig kalk gebeurt dit niet. Wil je niet met flessen Spa Reine sjouwen, overweeg dan eens de waterkan met filter van ZeroWater aan te schaffen. Deze kan, of beter gezegd, de filter erin haalt al het kalk uit het leidingwater. Je moet alleen van tijd tot tijd de filter te vervangen. Om te kijken of je water nog steeds geen kalk bevat (en of je filter dus nog werkt), levert de fabrikant er een gratis TDS-meter bij.

Welke prijs is wijs?

Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld theezakjes Pickwick English en kostbaardere theesoorten? Dat geheim zit vooral in de groeisnelheid. Goedkopere theesoorten komen vooral uit landen waar de theeplanten snel groeien door de hoge temperatuur en veel neerslag. Dit maakt dat er vaak geplukt kan worden. Het nadeel is dat zich minder lekkere smaken ontwikkelen. In China wordt soms maar twee keer per jaar geplukt, terwijl er in landen als Kenia regio’s zijn waar het hele jaar door geplukt wordt. Theeblaadjes van de duurdere theesoorten kun je vaker opgieten. Zo kun je de hele dag genieten van dezelfde blaadjes en valt de prijs per kopje uiteindelijk reuze mee.

Zak versus los

De thee in de zakjes, vaak afkomstig uit landen waar thee snel groeit, bestaat uit kleine stukjes blad. Zo kun je snel van je kopje thee genieten. Het nadeel is dat de thee al snel te wrang of te sterk wordt. Bij losse thee zie je vaak grote stukken blad of zelfs hele theeblaadjes. Die hebben veel meer tijd nodig om hun smaak af te geven. Daardoor kun je beter het moment bepalen waarop je de blaadjes uit de thee wilt halen. Zo verklein je de kans op wrange, te sterke thee.

Thee zetten

Geef ze de ruimte

Theeblaadjes hebben ruimte nodig om zich te ontvouwen en zo hun mooie aroma’s los te laten. Een thee-ei is daarom een minder goede keuze. De eenvoudigste manier om thee te zetten, is door gebruik te maken van twee potten. Een pot waar je de losse blaadjes in laat trekken en een andere pot waar je na de trektijd de thee door een zeef in laat lopen. Vind je dit teveel gedoe? Dan is een Easy Teamaker een goed idee. Thee in de teamaker, water erop en na de trektijd de teamaker op je glas of potje zetten en de thee loopt er onderuit.

Thee temperaturen

Is je groene thee te wrang? Waarschijnlijk is de temperatuur van het water te hoog. Koop voor een paar euro een theethermometer en je weet precies hoe warm het water is dat je op je blaadjes giet. De meeste groenetheesoorten zijn het lekkerst in water tussen de 60 en 80 graden.

Tijd

Gebruik een zandloper of een kookwekker om precies te weten wanneer je thee lang genoeg getrokken heeft.

 

Tekst Richard Schukkink, illustratie Ana Jaren


LEES OOK


 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X