#hoedan: latte art schenken

#hoedan: latte art schenken
23/11/2020 koffieTcacao
In koffie
latte art schenken

OEFENING BAART LATTE ART, WEET RICHARD SCHUKKINK NA DUIZENDEN POGINGEN TOT KUNST MET MELKSCHUIM. MET DEZE TRUCS GEEFT HIJ JE EEN LICHTE VOORSPRONG IN HET SCHENKEN VAN LATTE ART. 

Leer opschuimen 

Voordat je kunt beginnen met latte art, is het belangrijk dat je leert melk op te schuimen. Alleen met mooi schuim dat uit piepkleine belletjes bestaat, kun je mooie latte art maken. Dit leer je door heel veel te oefenen. Om te voorkomen dat je honderden liters melk door de gootsteen weg laat lopen, is er ook een handig alternatief. Doe een druppeltje biologisch afbreekbaar afwasmiddel in koud water en schuim op zoals je dit ook met melk zou doen. Het werkt exact hetzelfde.  Bij opschuimen met een espressomachine is de hoeveelheid stoom bepalend voor de snelheid. Met een professionele machine gaat dit razendsnel, bij een thuismachine duurt het veel langer. Omdat je veel meer tijd hebt,  is het voor een beginner makkelijker om opschuimen met een thuismachine te leren. 

Schuim 

Essentieel voor mooi, zijdeachtig schuim zijn de eiwitten. Bij het opschuimen worden er miljoenen kleine luchtbellen in de melk gespoten. Hierdoor begint de eiwitstructuur, die lijkt op een bol wol, te ontrafelen en wikkelen de eiwitten zich rond de luchtbelletjes. Hierdoor ontstaat een laagje dat voorkomt dat de belletjes barsten. Hoe mooi het schuim is en hoe lang het blijft staan, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals het vetgehalte. 

Blaas stoom af 

Blaas voor je gaat opschuimen het water uit de stoompijp. Dit voorkomt dat er heet water in je melk komt of er koude melk je espressomachine in gezogen wordt. Vul de melkkan tot net onder de aanzet van de schenktuit. Zelf gebruik ik de schenktuit van de melkkan altijd als geleide. Je schuift de stoompijp via de schenktuit de melkkan in, draait de kan een kwartslag en draait de stoomkraan open. Je laat de melkkan dan langzaam langs de schenktuit naar beneden zakken totdat je een zacht gesis hoort. Sissen = schuim, geen gesis betekent dus warme melk maar geen schuim. Zodra je geen gesis meer hoort, laat je de melkkan een stukje verder zakken totdat je weer gesis hoort. Dit doe je totdat de opgeschuimde melk ongeveer een anderhalve centimeter onder de rand van je kan gekomen is. Je schuift de melkkan dan weer naar boven zodat het gesis stopt. Nadat de melk de gewenste temperatuur van maximaal 65 graden heeft bereikt, draai je de stoompijp dicht. Verhitten boven de 70 graden maakt de melkeiwitten stuk, met een typische gekookte melksmaak en inzakkend melkschuim tot gevolg. Ook na het opschuimen is het belangrijk dat je de melk uit de stoompijp blaast. Anders zitten binnen de kortste keren de gaatjes in je stoompijp dicht. 

Schuimwals 

Tik grote bellen stuk. Daarna wals je de melk tot het oppervlak mooi glanst. Dit is het teken dat melk en schuim mooi gemengd zijn. Schenk je nu twee cappuccino’s dan krijgt de eerste altijd een dikkere schuimlaag. Daarom is het belangrijk dat je eerst ongeveer een derde van de melk overschenkt in een andere kan. Nadat je de eerste cappuccino geschonken hebt, schenk je de melk in de andere kan terug, wals je kort en schenk je de tweede cappuccino. Op deze manier heb je twee gelijke cappuccino’s en heeft de melk de juiste consistentie om goede latte art te kunnen schenken!

Een kan die kan  

Een goede melkkan is belangrijk. Vraag tien latte art kampioenen naar hun favoriete melkkan en je krijgt tien verschillende meningen. Twee dingen zijn belangrijk. De kan moet naar boven taps toelopen en de schenktuit moet mooi uitlopen zodat je makkelijk kunt spelen met de dikte van de straal. 

Schenktechniek 

Mijn eerste duizend pogingen eindigden in een grote witte vlek. Ik had niet door dat je dit kunt voorkomen door hoog te beginnen met schenken. Nadat je kopje ongeveer tot de helft gevuld is met melk kun je de melkkan laten zakken. Je zult zien dat er dan een klein wit vlekje ontstaat. Vanaf dit moment kun je met je latte art beginnen. 

Meters maken 

Natuurlijk kun je beginnen met het volgen van een latte art-training. Een ervaren trainer kan je helpen om goed schuim te krijgen en leert je de basisbeginselen van latte art, maar verwacht niet dat je na het volgen van zo’n training direct een latte art-ster bent. Dat word je alleen door het heel veel te doen. Zet je telefoon bovenop de espressomachine, kijk oneindig veel YouTube-filmpjes van latte art-meesters en doe ze na. De een zal het eerder leren dan de ander. Zelfs met zo’n onhandige motoriek als die van mij, komt er uiteindelijk een hartje, tulp of zelfs een zwaantje uit!

Tekst Richard Schukkink, illustratie Ana Jaren

cappuccino zelf maken

Latte art schenken

40 Shares
Share40
Pin