Het Lab @ Amsterdam Coffee Festival 2016

Het Lab @ Amsterdam Coffee Festival 2016
08/02/2016 de redactie
In cacao, evenementen, koffie, thee

KOFFIE IS CHEMIE

Hoe maak je de perfecte latte? Wat is het beste brandprofiel? En hoe verfijn je je cuppingtechniek? Of, wat is cuppen überhaupt? In Het Lab verzorgen Allegra en koffieTcacao magazine op 18 en 19 maart workshops en korte talks over koffie, van pluk tot kop. Van groene koffieboon tot darkroasted professional: iedereen is welkom in de Westerliefde. Het Lab wordt met trots gesponsord door illy

Tot in The Lab! Veiligheidsbril en labjas zijn niet verplicht. Ingang via het Transformatorhuis.

Het programma:

VRIJDAG

10.30-11.00: Coffee Market Report Jeffrey Young, Allegra (ENG)

Jeffrey Young, oprichter van het Amsterdam Coffee Festival en directeur van Allegra, zal het jaarlijkse koffierapport presenteren. Een onmisbare presentatie over de trends, verwachtingen en zakelijke ontwikkelingen in koffie.


11.10-11.40: Roasting  Blommers Coffee Roasters 

Welk brandprofiel past bij welke koffiesoort? Blommers Coffee Roasters vertelt in een boeiend seminar over temperatuur, vochtigheid en druk bij het branden van koffie, en wat de invloed daarvan is op het eindproduct.


11.50-12.40: Espresso Machines Kees van der Westen, illy 

Espressomachinemaker Kees van der Westen vertelt in een openhartige presentatie over zijn paradepaardjes van de afgelopen jaren, wat hij daar uiteindelijk technisch aan heeft verbeterd of veranderd en wat we nog kunnen verwachten. Daarna zal hij zijn machines testen met een originele illy blend… uit 1993.


12.50-13.20: Beautiful Colours of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

Chemisch ingenieur Marino Petracco is al meer dan twintig jaar wetenschappelijk onderzoeker voor illy. In zijn inspirerende lezing Beautiful Colours of Coffee vertelt hij over het bijzondere kleurenpallet dat koffie doorloopt – van zaadje tot drank.


13.30-14.00: Beautiful Senses of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

Koffie brengt geluk. Hoe eigenlijk? illy’s Chemisch ingenieur Marino Petracco vertelt in zijn aanstekelijke lezing Beautiful Senses of Coffee over alle zintuigen die worden geprikkeld door koffie. Een tipje van de sluier: dat zijn er een hele hoop.


14.10-14.40: Cupping (novice)  Bocca 

Waarom cuppen we en wat heeft het voor toegevoegde waarde voor de koffieindustrie? Bocca neemt je in haar workshop mee in het proefproces van cuppen, vertelt je hoe en waarom het precies werkt en waar je op moet letten. Een perfecte kans voor beginnende barista’s.


14.50-15.20: Cupping (advanced) — Guest roasters, Bonavita

Voor gevorderde cuppers heeft Bonavita een uitdagende cuppingworkshop opgezet. Cup samen met andere professionals de beste koffie van roasters binnen de benelux leer van de experts en bespreek met elkaar de smaaktonen. Een workshop op hoger niveau.


15.30-16.00: Slow Coffee of Sloot Koffie — Leopold Koffieschool

In deze speciale vakeditie over filterkoffie zal Joost Leopold daarbij ingaan op de toepassing en meerwaarde van slow coffee in de hectiek van een drukke horeca onderneming. Een belangrijk antwoord op de stijgende vraag naar filterkoffie.


16.10-16.40: Grinding — Mahlkonig (ENG)

Zonder goede maling geen goede koffie. Met behulp van de gloednieuwe Mahlkonig K30 Peak zal worden verteld over maalgraad, fines, effect op doorlooptijd en consistentie in maling. Een must voor elke die-hard barista.


16.50-17.40: Espresso Machines — Kees van der Westen, illy 

Espressomachinemaker Kees van der Westen vertelt in een openhartige presentatie over zijn paradepaardjes van de afgelopen jaren, wat hij daar uiteindelijk technisch aan heeft verbeterd of veranderd en wat we nog kunnen verwachten. Daarna zal hij zijn machines testen met een originele illy blend… uit 1993.


17.50-18.20: Beautiful Molecules of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

De belangrijkste molecuul van koffie wordt onder de loep gelegd door illy-onderzoeker en chemisch ingenieur Marino Petracco – cafeïne. Wat doet het met je, hoeveel zit er in welke koffie en hoeveel mag je ervan hebben? Leer het op de lezing Beautiful Molecules of Coffee.


18.30-19.00: Beautiful Places of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

Koffie is een bewoner van de hele wereld, en is altijd een geweldige reiziger geweest. illy’s Chemisch ingenieur Marino Petracco vertelt in zijn aanstekelijke lezing Beautiful Places of Coffee over alle plekken die koffie aandoet.


19.10 – 19.40: Signature Drinks — Tia Maria

Ook onderzoekers houden van een goede cocktail. Met Tia Maria’s cocktailseminar kun je nog even lekker napraten over deze dag, en al je vergaarde kennis laten bezinken. It’s not all work and no play.

ZATERDAG

10.30-11.00: Cupping (novice) — Guest roasters, Bonavita

Voor gevorderde cuppers heeft Bonavita een uitdagende cuppingworkshop opgezet. Cup samen met andere professionals de beste koffie van roasters binnen de benelux leer van de experts en bespreek met elkaar de smaaktonen. Een workshop op hoger niveau.


11.10-12.00: Latte Art (novice)  illy 

Deze workshop voor beginners geeft aficionados en startende barista’s de kans om kennis te maken met latte art. Leer hoe je met een paar simpele handelingen al een vrij indrukwekkende cappuccino neerzet. Jouw koffie is nooit meer verkeerd.


12.10-12.30: Beautiful People of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

Op weg van boom tot kop, passeert koffie vele mensenhanden. Maar wie zijn die mensen daarachter? Marino Petracco vertelt met Italiaans enthousiasme over alle mensen in het koffieproces in zijn lezing Beautiful People of Coffee.


12.40-13.00: Beautiful Colours of Coffee — Marino Petracco, illy (ENG)

In deze bijzonder lezing vertelt de chemisch ingenieur en onderzoeker Marino Petracco van illy hoe koffie constant transformeert in kleuren, van zaadje tot drank. Beautiful Colours of Coffee is je laatste kans om deze aanstekelijke verteller te zien op het festival.


13.10-13.40: Tea Jam — Crusio T

Doe mee met de Tea Jam van Kiona Malinka, die een unieke manier heeft ontwikkeld om je kennis te verbreden. Net zoals muzikanten elkaar inspireren met nieuwe toonladders en akkoorden, worden theedrinkers in het Lab uitgenodigd om te spelen met ingredienten. Kijken wat voor moois eruit ontstaat.


13.50-14.20: Brewing Filter Coffee — Coffee Company 

Fluweelzachte filterkoffie past perfect bij die heerlijke dagen thuis. Mits je de goede hebt, en niet per ongeluk voor jezelf een loeisterke truckersbak hebt gefabriceerd. Geen zorgen: Coffee Company zal je in deze workshop alles vertellen over het perfecte kopje filterkoffie voor thuis.


14.30-15.20: Latte Art (advanced)  illy 

Een paar stappen verder dan het hartje? Schaaf je kennis bij tijdens illy’s latte art workshop voor gevorderden. Leer met en van elkaar hoe je die perfecte cappucino of koffie verkeerd kan bereiken. Wees er wel op tijd bij, deze workshop zit snel vol.


15.30-16.20: Espresso  illy 

Knowing espresso is to know coffee in all its forms. Duik met illy in de essentie van koffie tijdens deze boeiende workshop over espresso. Leer hoe je de perfecte espresso maakt, smaaktonen definieert en waar een perfecte espresso aan moet voldoen.


16.30-17.30: Signature Drinks — Tia Maria

Ook onderzoekers houden van een goede cocktail. Met een leerzame en leuke cocktailseminar kun je nog even lekker napraten over deze dag, en al je vergaarde kennis laten bezinken. It’s not all work and no play.

X
0 Shares
Share
Pin