Hoe gebruik je de Hario V60? | Zetmethode

Hoe gebruik je de Hario V60? | Zetmethode
19/11/2017 koffieTcacao
In koffie
Hario V60

DOOR DE ENORME RIBBEN VAN DE HARIO V60 DRIPPER KAN HET WATER OOK VIA DE ZIJKANTEN WEG. NIET AL HET WATER HOEFT DOOR DE KOFFIE. GEVOLG: GEEN OVEREXTRACTIE EN DUS VEEL FRUITIGE EN BLOEMIGE AROMA’S (VOOR ZOVER AANWEZIG IN DE BOON0 EN WEINIG BITTERS.

Er is geen standaard recept voor de V60. Iedere koffie vraagt om een andere water temperatuur en extractietijd. Daarbij: smaken verschillen. Wij nodigen je dan ook uit om flink te variëren op deze richtlijn.

  1. Filter

Schenk minimaal een halve liter heet water over het hele filter om de papiersmaak kwijt te raken. Gooi dit water weg.

  1. Voorbereiding

Plaats de Hario Clear Server met daar bovenop de Hario V60 en de doorweekte filter op de weegschaal. Zet de weegschaal dan op nul. Voeg 25 gram gemalen koffie toe en zet de weegschaal weer op nul. (Je gebruikt zo’n 50 tot 65 gram koffie per liter. Hiervan afwijken kan tot spannende resultaten leiden!)

  1. Pre-infusie

Voeg 50 à 60 gram water toe dat net van de kook af is. Blooming zorgt ervoor dat de CO2, die in de koffie zit, kan ontsnappen. Je schenkt tijdens het bloomen circa twee keer de hoeveelheid water op ten opzichte van de hoeveelheid koffie. Een gram koffie absorbeert namelijk ongeveer twee gram water.

  1. Brouwen

Na ongeveer 30 seconden schenk je gekookt water op de koffie. Schenk met een cirkelende beweging in ongeveer 1:45 minuut nog 350 gram water gelijkmatig over de koffie. Bepaal van tevoren wat het maximale gewicht op de weegschaal moet worden en hou dat goed in de gaten.

Uitlekken en genieten!

Dit artikel krijg je cadeau uit editie 09 van koffieTcacao magazine.

Wil je meer lezen over koffie in koffieTcacao magazine?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X