Chocolade-karamel taart met zeezout | Recept

Chocolade-karamel taart met zeezout | Recept
03/01/2013 de redactie
In cacao

Misschien is deze chocolade-karamel taart met zeezout een mooie om mee te beginnen…

Ingrediënten

Korst
10 el ongezouten boter, zacht
1/2 kop* kristalsuiker
2 eieren, op kamertemperatuur
2 tot 2 ½ kop bloem
1 tl zeezout

Karamel
1 kop suiker
6 el ongezouten boter, in blokjes
½ kop plus 2 el slagroom op kamertemperatuur
¼ theelepel zeezout

Chocolade Ganache
340 gram gehakte pure chocolade
1 ½ kopje slagroom

Bereiding 

Korst
Mix de boter en de suiker in een kom door elkaar. Voegen de eieren toe en meng nogmaals. Neem goed het mengsel langs de wand van de kom mee. Voeg 2 kopjes bloem en het zout toe en mix op lage toeren. Als het deeg nog erg plakkerig is, voeg dan ook de rest van de bloem toe. Neem het deeg uit de kom, verpak het in plastic folie en leg dit een uur in de koelkast.

Rol het deeg dan uit op een met bloem besprenkeld werkblad. Leg het deeg in een bak-/vlaaivorm en plaats het geheel in de vriezer tot het deeg heel stevig is. Verwarm dan de oven voor op 180 graden. Leg stuk aluminiumfolie over het deeg, zodat het volledig bedekt is. Leg daar taartgewichten, droge bonen of ongekookte rijst op. Zet dit zo’n 30 minuten in de oven.De taart shell moet blond. Shell kan worden gebakken voor een extra 5-10 minuten voor gouden kleur (ik heb dit niet gedaan). Laat korst volledig afkoelen voor je er verder mee gaat.

Karamel
Smelt de suiker op een matig hoog vuur in een grote pan. Klop de suiker als het gaat smelten en kook tot het een diep oranje kleur heeft. Voeg dan de boter toe en roer deze erdoor totdat hij gesmolten is. Giet de slagroom erbij (dit zal een beetje schuimen) en klop het mengsel tot een gladde saus. Haal dit van het vuur, roer het zout erdoor en laat het een beetje afkoelen. Giet de karamel dan op de (afgekoelde!) taartbodem. Laat dit afkoelen in de koelkast tot karamel stevig is.

Chocolade Ganache
Hak de chocolade en doe het in een middelgrote kom. Verwarm in een steelpannetje de slagroom op een matig vuur, totdat het net kookt. Giet de hete room over de chocolade en klop dit voorzicht door tot de chocolade gesmolten is en het mengsel glad. Laat iets afkoelen.

Giet dan heel voorzichtig de ganache over de karamellaag. De karamel kan een beetje gaan bewegen, dus giet langzaam. Zet de taart in de koelkast totdat hij helemaal stevig is. Toppings: Bestrooi met grof zeezout voor het opdienen. Op de foto zijn er ook pistachenootjes rond de rand geplakt én is er een stukje bladgoud in het midden gelegd. Maar ook zonder is deze taart een lust voor het oog en je smaakpapillen…

*Dit recept is vertaald vanuit het Engels waar gewerkt wordt met ‘cups’; een ‘cup’ is een kopje van 250 ml.


Bron: www.sprinklebakes.com

X
0 Shares
Share
Pin