Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak

Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak
17/12/2019 koffieTcacao
In koffie, Koffieregio's
  • Thomas Klaphake

THOMAS KLAPHAKE, DIRECTEUR VAN DE EENHOORN KOFFIE & THEE, GING IN RWANDA OP ZOEK NAAR EEN MOOIE KOFFIE. VOOR KTC PENDE HIJ ZIJN REISERVARINGEN OP.

Eind mei reis ik op uitnodiging van Ando Tuininga van Pure Africa Coffee naar Rwanda op zoek naar mooie kwaliteitskoffie voor De Eenhoorn. Samen met Justus Bijlsma runt Ando sinds 2012 Pure Africa Coffee, een groenekoffie-importeur van exclusieve koffiebonen uit Rwanda, Burundi en Ethiopië dat ook microkredieten verstrekt aan boeren en een café/guesthouse bezit in de Rwandese hoofdstad Kigali. Rwanda heeft van origine geen koffiecultuur, het zijn theedrinkers. Ik was dan ook ontzettend benieuwd wat ik zou aantreffen in het land na de genocide 25 jaar geleden nog altijd werkt aan de wederopbouw.

Kwaliteitsslag

We starten met een bezoek aan de plantage van Jura Coffee in het Kayonza district, ten oosten van de hoofdstad nabij het Akagera National Park. Eigenaar Leonard Karasi heeft in tien jaar tijd van koffie zijn leven gemaakt. De genocide nam hem zijn ouders af. Leonard erfde de plantage van zijn vader, die hij na zijn studie cultiveerde tot een vijftien hectare grootte koffieplantage waar tegenwoordig 150 boeren werken. Leonard is een gedreven ondernemer, die elke stap wil zetten om zijn kwaliteit te verbeteren. Tijdens de cupping ontdekken we een mooie koffie, waarvan helaas maar twee balen beschikbaar zijn, maar we zijn er blij mee. 

Honing, karamel en zoet fruit

De coöperatie Sholi Coffee gelegen op 1800+ meter in het Muhanga district is een aantal kwaliteitsfasen verder. De coöperatie produceert  verrassend goede kwaliteit en tijdens de cupping is het moeilijk kiezen tussen al het moois in de verschillende koppen. We kopen uiteindelijk balen van een gewassen bourbon met een aroma van honing, karamel en zoet fruit en een nasmaak van melkchocolade. 


BESTEL DE KOFFIE UIT SHOLI, RWANDA NU MET KORTING IN ONZE WEBSHOP

Gebruik de kortingscode dec20 en ontvang 20% korting

Het was een indrukwekkend bezoek, waarbij Rwanda mijn hart heeft gestolen en niet alleen vanwege de mooie koffies. Het land met ruim 11 miljoen inwoners probeert de genocide in 1994 te boven komen en haar pijlen vol op de toekomst te richten. De hoofdstad Kigali heeft daarin een leidende rol toebedeeld gekregen. Deze schone stad met een goede infrastructuur en uiterst vriendelijke mensen is een bezoek meer dan waard. Net als de koffie- en theeplantages. Wordt vervolgd… 

Tekst en fotografie Thomas Klaphake

X
11 Shares
Share9
Pin2