Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak

Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak
17/12/2019 koffieTcacao
In koffie, Koffieregio's
 • Thomas Klaphake

THOMAS KLAPHAKE, DIRECTEUR VAN DE EENHOORN KOFFIE & THEE, GING IN RWANDA OP ZOEK NAAR EEN MOOIE KOFFIE. VOOR KTC PENDE HIJ ZIJN REISERVARINGEN OP.

Eind mei reis ik op uitnodiging van Ando Tuininga van Pure Africa Coffee naar Rwanda op zoek naar mooie kwaliteitskoffie voor De Eenhoorn. Samen met Justus Bijlsma runt Ando sinds 2012 Pure Africa Coffee, een groenekoffie-importeur van exclusieve koffiebonen uit Rwanda, Burundi en Ethiopië dat ook microkredieten verstrekt aan boeren en een café/guesthouse bezit in de Rwandese hoofdstad Kigali. Rwanda heeft van origine geen koffiecultuur, het zijn theedrinkers. Ik was dan ook ontzettend benieuwd wat ik zou aantreffen in het land na de genocide 25 jaar geleden nog altijd werkt aan de wederopbouw.

Kwaliteitsslag

We starten met een bezoek aan de plantage van Jura Coffee in het Kayonza district, ten oosten van de hoofdstad nabij het Akagera National Park. Eigenaar Leonard Karasi heeft in tien jaar tijd van koffie zijn leven gemaakt. De genocide nam hem zijn ouders af. Leonard erfde de plantage van zijn vader, die hij na zijn studie cultiveerde tot een vijftien hectare grootte koffieplantage waar tegenwoordig 150 boeren werken. Leonard is een gedreven ondernemer, die elke stap wil zetten om zijn kwaliteit te verbeteren. Tijdens de cupping ontdekken we een mooie koffie, waarvan helaas maar twee balen beschikbaar zijn, maar we zijn er blij mee. 

Honing, karamel en zoet fruit

De coöperatie Sholi Coffee gelegen op 1800+ meter in het Muhanga district is een aantal kwaliteitsfasen verder. De coöperatie produceert  verrassend goede kwaliteit en tijdens de cupping is het moeilijk kiezen tussen al het moois in de verschillende koppen. We kopen uiteindelijk balen van een gewassen bourbon met een aroma van honing, karamel en zoet fruit en een nasmaak van melkchocolade. 


BESTEL DE KOFFIE UIT SHOLI, RWANDA NU MET KORTING IN ONZE WEBSHOP

Gebruik de kortingscode dec20 en ontvang 20% korting

 • Nieuw
  The Village
  8,2532,00
  Quickview

  Koffie van de maand: Primavera Family van The Village

  Herkomstland Guatemala Regio Huehuetenango Variëteit Catuai, Caturra & Bourbon Verwerking Gewassen Smaakomschrijving Sinaasappelmarmelade, amandelen, bruine suiker, karamel Branding Omni (te gebruiken voor filter en espresso) Koffieboeren Deze koffie is een verzameling van koffie van zestien koffieboeren uit San Antonio Huista in de regio Huehuetenango. De oogsten van de verschillende boeren vullen elkaar perfect aan in deze prachtig gebalanceerde koffie. De koffie is qua aciditeit niet te spannend en heeft wel de prettige fruitsmaken. Door de omniroast branding is deze koffie uitstekend te gebruiken voor zowel filter als espresso. Met een filterzetmethode komen de smaaktonen van amandelen en bruine suiker mooi naar voren, bij een espressobereiding pakken de sinaasappel en karamel de hoofdrol.   Huehuetenango (vaak ook Huehue genoemd) ligt in het westen van Guatemala, aan de grens van Mexico, waar de handel bloeit. De regio is erg afgelegen en de wegen zijn vaak moeilijk begaanbaar. Na een vlucht naar de stad is het normaliter nog acht tot tien uur rijden over hobbelige wegen door de bergen. Maar de hoogte van deze regio, samen met de droge hete winden die over de Mexicaanse Tehuantepec vlaktes komen waaien, creëren ideale omstandigheden om geweldige koffie te groeien. Door de hoge liggingen en afgelegen boerderijen verwerken veel boeren hun koffie thuis in plaats van bij een centrale grote washing station.
  8,2532,00
  8,2532,00

Het was een indrukwekkend bezoek, waarbij Rwanda mijn hart heeft gestolen en niet alleen vanwege de mooie koffies. Het land met ruim 11 miljoen inwoners probeert de genocide in 1994 te boven komen en haar pijlen vol op de toekomst te richten. De hoofdstad Kigali heeft daarin een leidende rol toebedeeld gekregen. Deze schone stad met een goede infrastructuur en uiterst vriendelijke mensen is een bezoek meer dan waard. Net als de koffie- en theeplantages. Wordt vervolgd… 

Tekst en fotografie Thomas Klaphake

X
11 Shares
Share9
Pin2