Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak

Column Thomas Klaphake: Rwanda, koffieparel in de maak
17/12/2019 koffieTcacao
 • Thomas Klaphake

THOMAS KLAPHAKE, DIRECTEUR VAN DE EENHOORN KOFFIE & THEE, GING IN RWANDA OP ZOEK NAAR EEN MOOIE KOFFIE. VOOR KTC PENDE HIJ ZIJN REISERVARINGEN OP.

Eind mei reis ik op uitnodiging van Ando Tuininga van Pure Africa Coffee naar Rwanda op zoek naar mooie kwaliteitskoffie voor De Eenhoorn. Samen met Justus Bijlsma runt Ando sinds 2012 Pure Africa Coffee, een groenekoffie-importeur van exclusieve koffiebonen uit Rwanda, Burundi en Ethiopië dat ook microkredieten verstrekt aan boeren en een café/guesthouse bezit in de Rwandese hoofdstad Kigali. Rwanda heeft van origine geen koffiecultuur, het zijn theedrinkers. Ik was dan ook ontzettend benieuwd wat ik zou aantreffen in het land na de genocide 25 jaar geleden nog altijd werkt aan de wederopbouw.

Kwaliteitsslag

We starten met een bezoek aan de plantage van Jura Coffee in het Kayonza district, ten oosten van de hoofdstad nabij het Akagera National Park. Eigenaar Leonard Karasi heeft in tien jaar tijd van koffie zijn leven gemaakt. De genocide nam hem zijn ouders af. Leonard erfde de plantage van zijn vader, die hij na zijn studie cultiveerde tot een vijftien hectare grootte koffieplantage waar tegenwoordig 150 boeren werken. Leonard is een gedreven ondernemer, die elke stap wil zetten om zijn kwaliteit te verbeteren. Tijdens de cupping ontdekken we een mooie koffie, waarvan helaas maar twee balen beschikbaar zijn, maar we zijn er blij mee. 

Honing, karamel en zoet fruit

De coöperatie Sholi Coffee gelegen op 1800+ meter in het Muhanga district is een aantal kwaliteitsfasen verder. De coöperatie produceert  verrassend goede kwaliteit en tijdens de cupping is het moeilijk kiezen tussen al het moois in de verschillende koppen. We kopen uiteindelijk balen van een gewassen bourbon met een aroma van honing, karamel en zoet fruit en een nasmaak van melkchocolade. 


BESTEL DE KOFFIE UIT SHOLI, RWANDA NU MET KORTING IN ONZE WEBSHOP

Gebruik de kortingscode dec20 en ontvang 20% korting

 • Nieuw
  Semeon Abaye
  19,80
  Quickview

  Koffie van de maand: Semeon Abaye – KEEN Coffee

  250 gram

  Boerderij / Coöperatie: Adola washing station Producent: Israel Degfa & Semeon Abaye Regio: Aferara kebele Variëteit: Heirloom Hoogte: 2000 Verwerking: Natural, bag fermentation Oogst: Oktober-november Branding: omniroast Smaaknotities: Een uitgesproken hibiscusaroma en fruitige noten van mango, ananas, meloen, cactus en cherimoya. Cherimoya groeit in de Andes en heeft smaakkenmerken van aardbei, banaan en ananas. Deze complexe Ethiopische koffie was eigenlijk bestemd voor de finale van de Dutch Brewers Cup tijdens The Amsterdam Coffee Festival, die door het Coronavirus in maart werd afgelast. Nu is het aan jou om de omniroast kampioenskoffie te zetten! Let op: In Nederland wordt er boven de €30 geen verzendkosten berekend, in België boven de €50. Scrol naar beneden voor meer informatie over het speciale fermenatieproces die deze koffie zo complex maakt. 
  19,80
  19,80

Het was een indrukwekkend bezoek, waarbij Rwanda mijn hart heeft gestolen en niet alleen vanwege de mooie koffies. Het land met ruim 11 miljoen inwoners probeert de genocide in 1994 te boven komen en haar pijlen vol op de toekomst te richten. De hoofdstad Kigali heeft daarin een leidende rol toebedeeld gekregen. Deze schone stad met een goede infrastructuur en uiterst vriendelijke mensen is een bezoek meer dan waard. Net als de koffie- en theeplantages. Wordt vervolgd… 

Tekst en fotografie Thomas Klaphake

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X